Zobacz pełną wersję : Co przydałoby się poprawić w sofcie nBox Recorder'a
1. Zauwazylem, ze mozliwe jest nagrywanie z 2 programow na raz. Gdy jeden program sie nagrywa, a drugi ogladam, to on tez sie nagrywa. Wystarczy, ze przerwe nagrywanie tamtego programu i wlacze na 1 sek. nagrywanie tego programu, a nagra sie wszystko od momentu, kiedy ostatni raz przelaczalem. Moznaby zrobic tak, zeby mozna bylo nagrywac i przy probie przelaczenia programu wyskakiwalo by okienko "czy chcesz przerwac nagrywanie:".
2. Dac uzytkownikom mozliwosc ustawienia czasu rozpoczecia nagrywania (normalnie nagrywanie zaczyna sie chyba 3 min przed programowym czasem - czy kiedykolwiek cos rozpoczelo sie punktualnie). Mi by pasowalo np. 1 min. po rozpoczeciu nagrania i zatrzymanie 7 min. przed nastepnym programem. Na dysk mieści sie ok. 30 programow, co w przeliczeniu 30*(3+7)=300 min reklam!!!.
3. Poprawic lacznosc HDMI. Mam TV Sony Bravia 32U2000 i co jakis czas na 0,5 s zrywa polaczenie i tak jakby na nowo sie laczy. Jest to denerwujace.
Kiedy planujecie wprowadzic usluge dostepu do internetu? Bo chyba ten domek na pilocie i RJ45 na nBox'ie to nie przypadek? Chodzi mi mniej wiecej o okres czasu, poniewaz w polowie lutego konczy mi sie umowa i nie wiem, czy pozostac przy obecnym laczu, czy skorzystac z promocji TPSA 6 Mb/s, czy zaczekac na Was.
Piszcie, co jeszcze chcielibyscie zmienic.
4. Dysk twardy tez moglby sie wylaczac, gdy nie jest uzywany, lub chociaz moglby zwalniac.
5. Przydalby sie jakis programi, do ktorego wpisywalo by sie programy, ktore sie oglada (ja np. Brainiac, Kuba W., Szymon M., Jak to jest zrobione, Człowiek, który przetrwa wszystko, Najzabawniejsze zwierzęta świata, Zwierzęce urwisy). Nie chce mi się co trochę dodawać programow do nagrania. Chciałbym, aby nBox sam przeszukiwał program i dodawał do nagrania programy. Na stacjach innych niż te nadawane naziemnie jest wiele powtorek. Przydaloby sie oznakowac ktory odcinek programu, tak zeby program nie nagrywal tego samego w dzien i w nocy (kiedy jest powtorka).
robert69
2007-01-04, 08:59
http://www.nhdtv.pl/forum/viewtopic.php?t=1758
http://www.nhdtv.pl/forum/viewtopic.php?t=2270
1. Zauwazylem, ze mozliwe jest nagrywanie z 2 programow na raz. Gdy jeden program sie nagrywa, a drugi ogladam, to on tez sie nagrywa. Wystarczy, ze przerwe nagrywanie tamtego programu i wlacze na 1 sek. nagrywanie tego programu, a nagra sie wszystko od momentu, kiedy ostatni raz przelaczalem. Moznaby zrobic tak, zeby mozna bylo nagrywac i przy probie przelaczenia programu wyskakiwalo by okienko "czy chcesz przerwac nagrywanie:".
2. Dac uzytkownikom mozliwosc ustawienia czasu rozpoczecia nagrywania (normalnie nagrywanie zaczyna sie chyba 3 min przed programowym czasem - czy kiedykolwiek cos rozpoczelo sie punktualnie). Mi by pasowalo np. 1 min. po rozpoczeciu nagrania i zatrzymanie 7 min. przed nastepnym programem. Na dysk mieści sie ok. 30 programow, co w przeliczeniu 30*(3+7)=300 min reklam!!!.
3. Poprawic lacznosc HDMI. Mam TV Sony Bravia 32U2000 i co jakis czas na 0,5 s zrywa polaczenie i tak jakby na nowo sie laczy. Jest to denerwujace.
Kiedy planujecie wprowadzic usluge dostepu do internetu? Bo chyba ten domek na pilocie i RJ45 na nBox'ie to nie przypadek? Chodzi mi mniej wiecej o okres czasu, poniewaz w polowie lutego konczy mi sie umowa i nie wiem, czy pozostac przy obecnym laczu, czy skorzystac z promocji TPSA 6 Mb/s, czy zaczekac na Was.
Piszcie, co jeszcze chcielibyscie zmienic.
Z tym nagrywaniem czyli punkt 1 to niestety jest kłopot bo musiałbyś mieć wyłączony recorder. Jak go włączysz to nagrywanie idzie tego kanału który jest aktualnie. Więc nie da rady tak zrobić. Natomiast zeby była 1 min przed nagrywana. Ustawianie ile się nagrywa jest do zrobienia ale sam widzisz, jedni chcą więcej inni mniej. A regulacja tej opcji w menu by się przydała faktycznie.
Tylko czy nie będziesz wieszał psów na n'ce jak zrobisz 1 min i będzie przesunięty film o 10min?
Autorus
Uwaga n-softmagicy !
Dzisiaj nastawiłem dziecku nagranie trzech bajek na TVP1, które w EPG były pokazane jedna po drugiej.
Rezultat nagrania:
- pierwsze rozpoczyna się ok. 10 min przed pierwszą bajką i kończy ok. 10 min przed końcem bajki :evil:
- drugie nagranie rozpoczyna się ok 10 min przed drugą bajką, ale uwaga zawiera na początku nienagrany koniec pierwszej bajki :? , natomiast kończy się również ok. 10 min przed końcem :twisted:
- trzecie analogicznie zaczyna się od końcówki drugiej bajki i kończy całość ok. 10 min po ostatniej bajce :x .
Dzieci tego nie rozumieją i reagują płaczem :cry: , dlatego proszę o dokonanie pilnych zmian w przypadku nagrywania programów jeden po drugim. Muszą takie nagrania mieć ciągłość zgodną z czasem audycji :!: .
Jarek
P.S. Wyobrażam sobie gniew HD-maniaków, którzy będą chcieli nagrać swoje super produkcje HD nadawane jedna po drugiej - oby nie sięgnęli za broń :lol:
P.S. Wyobrażam sobie gniew HD-maniaków, którzy będą chcieli nagrać swoje super produkcje HD nadawane jedna po drugiej - oby nie sięgnęli za broń :lol:
Heh
Racja. Ale ja też bym się wkurzył. I właśnie z powodu takich niedociągnięć nie biorę na razie recordera.
Jarosław K.
2007-04-06, 00:12
Chcesz uraczyć nboksa łączem 6 Mbps? Przypuszczam, że raczej nie będzie takiej potrzeby, po podobno na początku mają być tylko funkcje typu sprawdzanie poczty czy rozkładu jazdy autobusów, a do tego to nawet 20 kbps by wystarczyło. Może w przyszłości uruchomią np. VOD HD poprzez Internet, kiedy łącza 8 Mbps i szybsze będą bardziej popularne, ale raczej nieprędko.
McGregor
2007-04-09, 18:00
Najważniejsza dla mnie jest jakość odbieranych kanałów, dlatego ze swojego punktu widzenia wolę, aby w pierwszej kolejności zająć się właśnie tym natomiast zmiany funkcjonalne zostawić na deser. Chodzi konkretnie o:
1. Wyeliminowanie pikselozy wiodcznej najczęściej podczas szybkiej zmiany zawartości obrazu
2. Pozbycie się chwilowych zacięć obrazu oraz głosu
3. Wyciszenie pracy recordera
Ze zmian funkcjonalnych widziałbym następujące:
1. Automatyczna regulacja siły głosu pomiędzy poszczególnymi kanałami oraz pomiędzy programami a np. reklamami na kanale
2. Wprowadzenie znaczników początku i końca programu na każdym kanale czyli wyeliminowanie uciętych nagrań
3. Możliwość ręcznego ustawienia czasu nagrania
4. Możliwość sprawdzenia ilości wolnego miejsca na HD podawanego w minutach
5. Wyeliminowanie przekłamań w EPG
6. Podgląd zawartości innych kanałów w EPG oraz w oknie informacyjnym (PIP)
Narazie tyle zauważyłem, jestem użytkownikiem n-ki od niedawna. Z czasem pewnie lista sę rozszerzy, chyba że wcześniej pojawi soft rowiązujący moje problemy i innych użytkowników, na co po cichu liczę :)
mozna dodac mozliwosc zaznaczenia jaki film juz ogladalem w VOD.
bylo by latwiej:)
pzdr
Jarosław K.
2007-04-09, 20:19
mozna dodac mozliwosc zaznaczenia jaki film juz ogladalem w VOD.
bylo by latwiej:)
pzdr
Filmy już oglądnięte automatycznie oznaczają się ikoną przedstawiającą oko.
+ Mozliwość ustawienia głośności dla poszczególnych kanałów. Niektóre kanały są dużo cichsze od innych i konieczność ciągłej regulacji głośności jest uciążliwa.
+ Większy zakres regulacji głośności w górę bo w tej chwili sygnał z nboxa jest dość cichy co trzeba kompensować ustawieniem głośności w tv więc przy przełączaniu tv na inne źródło trzeba go przyciszać.
Filmy już oglądnięte automatycznie oznaczają się ikoną przedstawiającą oko.
faktycznie , widac pospieszylem sie z propozycja:-)
artek-19
2007-04-15, 23:04
Halo, halo...
(Miło, ze pytacie. Fajnie jeśli zareagujecie).
Doskwiera niemiłosiernie:
ograniczony obszar na HDD dla PVR (przy takim repertuarze nie skorzystam z VOD)
programowanie nagrań tylko przez EPG
niewystarczający 10min bufor nagrań (rzeczywistość bloków reklamowych na polskich kanałach)
błędne (głównie na liście nagrań) i często przykrótkie informacje o audycji w EPG
brak możliwości definiowania kolejności kanałów w listach uzytkownika
brak EPG według list użytkownika (obok pakietów tematycznych i całości kanałów)
Popieram bardzo ciekawe propozycje przedmówców.
POZDRÓWKI
+ Mozliwość ustawienia głośności dla poszczególnych kanałów. Niektóre kanały są dużo cichsze od innych i konieczność ciągłej regulacji głośności jest uciążliwa.
+ Większy zakres regulacji głośności w górę bo w tej chwili sygnał z nboxa jest dość cichy co trzeba kompensować ustawieniem głośności w tv więc przy przełączaniu tv na inne źródło trzeba go przyciszać.
jeżeli ta pierwasza funkcja jest niemożliwa to przynajmniej ustawienie jednakowego poziomu głośności na wszystkich kanałach
zdecydowanie głośniej!!!!!! mój badziewiaty telewizor już nie wyrabia
od czego funkcja zciszania w n-boxie?
jak nadają "Odwróconych" (to taka polska Moda na sukces ;))) to muszę nagrywać i po trzy razy oglądać bo nie słyszę co mówią a głośniej się nie da;)))
1)Wykorzystać obecność dwóch tunerów Nbox recorder i wprowadzić PIP obraz w obrazie aby była możliwość podglądania poprzednio oglądanego programu w miniaturce lub programu w danej chwili nagrywanego.2)EPG się nie sprawdza, są błędy polegające na przesunięciu w czasie programów. Umożliwić samodzielne nagrywanie według godziny i daty jako drugą możliwość programowania po EPG. Lub umożliwić wprowadzanie korekty czasowej w funkcji EPG przez użytkownika w celu usunięcia błędu czasowego w EPG.
3)Pozbyć się w końcu błędu zaniku głosu na HDMI.
4)Wprowadzić wzorem Cyfry+ przesyłanie krótkich wiadomości tekstowych na dekoder abonament z internetu przez znajomych znających numer karty abonament. Ta samą drogą i operator N mógłby przypomnieć użytkownikowi o uregulowaniu zapłaty za abonament przed całkowitym odłączeniu odbioru programów. Taka wiadomość z oszczerzeniem mogła by się pojawić u maruderów opóźniających się z opłatą bez możliwości wyłączenia napisu na wszystkich przez niego oglądanych kanałach. do czasu zapłaty lub odłączenia programów.
5) wprowadzić możliwość zamawiania pojedynczych filmów WOD przez Internet lub telefonicznie .Opłata za pojedynczy film mogła być wyższa jak za filmy w pakiecie. Gdyby każdy film miał własny kod aktywacyjny i tylko ten kod byłby wprowadzony do karty abonament i tylko ten film by mu się nagrał na dysku za który potem zapłacił by przy najbliższym rachunku, chyba że zamówił by go z wyprzedzeniem czasowym to taka zapłata by mogła być pobrana przed wgraniem tego filmu na dysk. Wtedy by to była prawdziwa wypożyczalnia Filmów.
hojnorek
2007-04-17, 15:48
... Ta samą drogą i operator N mógłby przypomnieć użytkownikowi o uregulowaniu zapłaty za abonament przed całkowitym odłączeniu odbioru programów.
a to akurat już działa :-)
4)Wprowadzić wzorem Cyfry+ przesyłanie krótkich wiadomości tekstowych na dekoder abonament z internetu przez znajomych znających numer karty abonament.
Po co ci to? Nie możesz napisać SMS? Moim zdaniem to już trochę wymyślanie na siłę.
Po co ci to? Nie możesz napisać SMS? Moim zdaniem to już trochę wymyślanie na siłę.Nie jest to mój wymysł.Taką usługę ma Cyfra + A ja komórki nie mam więc nie mogę wysłać SMS. Ten co ma za esemesy musi płacić, a tak by było za friko.
brak EPG według list użytkownika (obok pakietów tematycznych i całości kanałów)
wydaje mi sie ze cos takiego jest, mam zalożonego jednego użytkownika (pod czerwonym), wiec wciskam klawisz EPG, a następnie czerwony - i mam EPG tylko dla kanałów czerwonego użytkownika (nbox-rec)
pozdro
RolphusX
2007-04-19, 09:34
wydaje mi sie ze cos takiego jest, mam zalożonego jednego użytkownika (pod czerwonym), wiec wciskam klawisz EPG, a następnie czerwony - i mam EPG tylko dla kanałów czerwonego użytkownika (nbox-rec)
pozdro
Niepotrzebnie wciskasz przycisk EPG. Wciśnij od razu czerwony - ten sam efekt.
Pozdrawiam
+ zapisywanie EPG w pamięci trwałej aby po wyłączeniu nboxa nie musiało się wszystko ściągać od nowa. Może w zwykłym nie ma na czym zapisać ale w recorderze jest przecież dysk.
maciekpro
2007-04-25, 15:43
Zapewne na konferencji wszystko będzie rozwiązane, ponieważ wszystko i prześlą soft dzień później, albo przed konferencją rano.:D, pozdro
Jarosław K.
2007-04-25, 17:20
Zapewne na konferencji wszystko będzie rozwiązane, ponieważ wszystko i prześlą soft dzień później, albo przed konferencją rano.:D, pozdro
Nikt nie obiecywał, że wszystkie problemy zostaną rozwiązane, więc nie rozsiewaj plotek i nie stwarzaj złudnych nadziei. To samo było przed konferencją 17 listopada, gdy plotkarze pisali, że np. na tej konferencji przedstawiona zostanie usługa multiroom (a nie tylko zestaw antenowy o takiej nazwie) i wiele innych rzeczy, które oczywiście przedstawione nie zostały.
A może jednak dało by się wyłączyć na noc dysk, bo jeśli klient nie nagrywa i nie korzysta z VOD-a to poco ma w nocy wyć i straszyć dzieci.
W jakim celu co noc ma mi się wgrywać jakiś film którego nie zamawiałem i nie mam zamiar zamówić??
Czy komuś jeszcze przeszkadza odgłos pracującego w boxe dysku, zwłaszcza w środku nocy gdy panuje cisza ?? Za jakie grzechy mam go słuchać i jeszcze płacić za to podwyższone rachunki za energie.
A tak na marginesie to nowe przepisy nakładają na producentów sprzętu elektronicznego obowiązek umieszczania w urządzeniach elektrycznych wyłącznika sieciowego, którym można wyłaczyć na stałe urządzenie z sieci. Przyznacie że brakuje go w naszych boxach, a sięganie ci wieczór i rano po wtyczkę aby właczyć to urządzenie jest bardo uciążliwe, zwłaszcza jak w domu są małe dzieci i gniazdo sieciowe musi być umieszczone w miejscu dla nich niedostępnym.
<ciach>
A tak na marginesie to nowe przepisy nakładają na producentów sprzętu elektronicznego obowiązek umieszczania w urządzeniach elektrycznych wyłącznika sieciowego, którym można wyłaczyć na stałe urządzenie z sieci.
<ciach>
Jeśli tak to należy o to walczyć.
Jarosław K.
2007-04-30, 13:16
A tak na marginesie to nowe przepisy nakładają na producentów sprzętu elektronicznego obowiązek umieszczania w urządzeniach elektrycznych wyłącznika sieciowego, którym można wyłaczyć na stałe urządzenie z sieci.
No to dziwne, bo żadne z kupowanych przeze mnie ostatnio urządzeń elektronicznych (z wyjątkiem jednostki centralnej komputera) nie ma takiego wyłącznika.
Poprawcie najpierw HDMI i S –Video a potem wdrożycie resztę pomysłów
OBOWIĄZKOWO funkcje TIMERA nie tylko do programowania nagrań , ale również do wyłączania.
Miła byłaby możliwość przeskakiwania w nagranym materiale o okresloną liczbę sekund za pomoca jednego naciśnięcia klawisza. Tak jak w chyba wszystkich komputerowych odtwarzarkach filmów. Myślę, że dla wielu osób byłoby to wygodniejsze niż przewijanie, przynajmniej w niektórych sytuacjach.
W tej chwili gdy chcę się przemiescić o więcej niż minutę to trzeba kilkakrotnie wcisnąć przycisk przewijania by osiagnąć 64x a potem w odpowiednim momencie zatrzymać przewijanie. Jesli nie trafi się to trzeba znów męczyć przycisk >>. Powoduje to szybsze zuzywanie się pilota i straty czasu przy szukaniu odpowiedniego fragmentu.
Może być problem z wskazaniem odpowiednich klawiszy, które by za to odpowiadały ale myslę, że dałoby się cos znaleźć. Tych rodzajów skoków nie musi być dużo, wystarczą 3 (np. o 6, 60 i 600 sekund) albo choćby 2 (6, 60). W ostateczności można wykorzystać do tego klawisze do przewijania - po zmienieniu jakiejś opcji (szybko dostępnej) nie włączałyby przewijania tylko powodowały jednorazowy przeskok (np. jednorazowe wciśnięcie o 6s, a szybkie podwójne o 60). Albo np. któryś z przycisków 'zarezerwowanych do przyszłości' mógłby przełączać klawisze kolorowe w tryb przewijania (są 4 czyli bez problemu po 2 rodzaje skoków do przodu i do tyłu).
maciekpro
2007-05-07, 20:01
No jeszcze dużo, np. wybór wersji językowych itp. bajery, wogóle porawić albo wymień soft;)
Jarosław K.
2007-05-08, 14:41
Powoduje to szybsze zuzywanie się pilota
To akurat nie powinno cię martwić, bo pilot i tak nie jest twój.
w nboxie było permanentne zasilanie anteny +5V. Zrobiłem sobie instalację antenową opartą o takie zasilanie (korzysta z tego wzmacniacz anteny naziemnej tv i radiowej). Po wymianie na nbox recorder - kicha (inny zasilacz i inne oprogramowanie). W standby odbiornik wyłącza zasilanie (działa przez pewien czas - do rozładowania kondensatora - ok. 0,5h). Poza nbox recorderem tunery innych producentów mają napięcie podawane cały czas.
Proszę o uwzględnienie tego w modernizowanym sofcie. Uważam to za krok do tyłu, przecież i tak funkcja nagrywania i chłodzenia musi działać również w standby. Nie rozumiem dlaczego wymyślono coś takiego. Teraz muszę przerabiać za niezłą kasę cały system antenowy (inny mieszacz sygnałów, zasilacz i doprowadzać 220V na strych).
Trzymanie włączonego boxa jest bez sensu.
pozdrowienia
nie wiem czy to ktoś z "N" czyta?? czy tylko tak sobie tu gadamy, żeby z wentyla zeszło powietrze.:)
Jarosław K.
2007-05-14, 15:36
nie wiem czy to ktoś z "N" czyta?? czy tylko tak sobie tu gadamy, żeby z wentyla zeszło powietrze.:)
Podobno czyta, ale aby spełniono którąś z próśb to najstarsi górale tego nie pamiętają.
PS No, zapomniałem. Cytat z n_łukasz:
Skoro chcesz zobaczyć przykład, to prosze bardzo:
na forum pisaliście jakie kanały z Astry was interesują (przypomnę, że nie było wtedy listy z satelity Astra).... na liście kanałów znajduje się już lista Astry wraz z tymi kanałami.
Pozdrawiam
Larroquette
2007-05-14, 16:02
No proszę, n_łukasz lubi sobie pożartować. Szkoda, że czasami te żarty można odebrać jako kpiny z abonentów.
Ale spróbujcie postawić się w jego pozycji, musi robić dobrą minę do złej gry. N-ka totalnie zlała postulaty i prośby abonentów, brakło by czasu żeby je wyliczyć. Prezesunio nigdy na oczy nie widział forum n, bo ma ważniejsze sprawy na głowie. To samo reszta dyrekcji, więc wydelegowali przedstawiciela i niech się męczy z plebsem :)
Ania Sojka próbuje z całych sił kreować jak najlepszy wizerunek firmy kasując jak leci wszystkie negatywne posty i banując niewygodnych użytkowników (coś o tym wiem, bo dostałem bana na innym nicku za ostrą krytykę N). Sama nie dawała rady, więc dostała dwóch pomocników, cóż za szczodrość firmy :)
Więc dajcie żyć człowiekowi, to nie jego wina, że jedyny zrealizowany postulat to dodanie niektórych niekodowanych kanałów z satelity Astra. :)
n_łukasz
2007-05-14, 16:09
A czytałeś co pisaliśmy o banowaniu nicków gdy ktoś wraca na forum pod nowym nickiem...?
Pragnę was także poinformować, że nigdy z was nie kpię, a jako abonent n kpił bym też sam z siebie. Zero logiki.
Podaję wam informację i tak jak powiedziałem wcześniej, przepraszam za utrudnienia.
Larroquette
2007-05-14, 20:17
No i dostałem punkty karne za powyższy post, dziecinada.
A tutaj w dziale VOD czekam na konkretną odpowiedź i nikt się nie zainteresuje, bo po co...
http://www.nhdtv.pl/forum/showpost.php?p=47406&postcount=17
ehh
Larroquette / zbanowany Xwing
W standby odbiornik wyłącza zasilanie
No i bardzo dobrze. Nie widzę potrzeby zasilania nie używanego w danym momencie urządzenia.
Współczuje, że musiałeś poprawiać instalację ale popieram ograniczanie zużycia energii. Z tego samego powodu domagam się by się nie ściągał VOD gdy ktoś sobie tego nie życzy i żeby dysk wyłączał się po maksymalnie 10 minutach bezczynności.
kolego SW3 nikt nas nie zwolnił z myślenia, zasilacz i tak jest włączony cały czas, soft odcina jedynie +5V na wyjściu antenowym. Nie ma więc mowy o żadnych oszczędnościach z tego tytułu. Dla nikogo. Po zainstalowaniu nboxa zlikwidowałem dwa zasilacze (tv naziemnej i radiowej) i wstawiłem mieszacz sygnałów ze wzmacniaczem dla analogów zasilany z nboxa. W sumie otrzymałem w jednym przewodzie zmieszany sygnał sat, i naziemnej tv +radio.
Zysk to likwidacja 2 zasilaczy antenowych i odzysk 2 kabli ze strychu do domu.
Po zmianie na nbox recorder - kicha jak pisałem.
Pobór zasilania z gniazda antenowego to są miliampery, zasilacz i tak chodzi na okrągło. Problemem jest bezsensowne odcinanie w stanby napięcia z gniazda antenowego. I o tym pisałem w poście wyżej.
W komentarzach innych forumowiczów były uwagi osobiste, a nie merytoryczne. Dla mnie jeden przewód antenowy zamiast trzech jest lepszym rozwiązaniem. Zresztą "szkoda prądu" na dalszą dyskusję.
Pozostaję przy swoim zostawcie +5V tak jak to robią inni producenci tunerów.
Nawiasem mówiąc osobny zasilacz jest lepszy tylko dla dystrybutora sprzętu dla mnie to nieporozumienie. Dojdziemy do 10 urządzeń stacjonarnych i 10 zasilaczy.
pozdrawiam i przepraszam jeśli ktoś poczuł się nieswojo. :)
Ja proponuje dodac funkcje do nboxow podlaczonych do sieci internet ze np za pomoca przysiskow kolorowych bedzie mozna np glosowac na sondy np na TVN24, czerwony NIE, niebieski lub zielony TAK
szpigiel9
2007-05-30, 15:37
Ja bym proponował podgląd innego kanału przecież już dawno to wymyślono i jak są puszczane na nsport równolegle dwa mecze to ta funkcja była by super.
Witam
Wiem, że to co zaproponuje (przy teraźniejszym czasie poprawiania przez n najprostszych niedociągnięć) to może za 20 lat n spełni, ale:
Super sprawą byłaby możliwość programowania nagrywania poprzez internet, tzn. jestem na wakacjach - mówią w radio że fajny film będzie w TV. Ja szybko wchodzę w neta - loguję się do nrec'a i programuję nagrywanie. (samo logowanie to pikuś - znam ip mojego routera, forwarduje sie na okreslonym porcie do nrecordera :))
podr
ps. ale SF
Aleś dał popalić. Chłopaki z ITI już pół roku kombinują jak dodać zwykły timer do menu nagrywania, a Ty chciałbyś przez neta. Chyba rzeczywiście poczekasz te 20 lat.
Takie coś jest już od jakiegoś czasu na platformie Sky :) Nawet poprzez SMSa można zaplanować sobie nagranie :)
Super sprawą byłaby możliwość programowania nagrywania poprzez internet, tzn. jestem na wakacjach - mówią w radio że fajny film będzie w TV. Ja szybko wchodzę w neta - loguję się do nrec'a i programuję nagrywanie. (samo logowanie to pikuś - znam ip mojego routera, forwarduje sie na okreslonym porcie do nrecordera :))
podr
ps. ale SF
Pomijając, że to SF, to chyba lepiej (zarówno dla klientów jak i dla programistów) żeby się logować w jakims internetowym n-panelu i tam programować nagrania a ustawienia były przesyłane do n-boxów przez satelitę.
blinki300
2007-06-06, 10:57
Witam
PROSZE TO ZMIENIĆ !!!! JEŻELI JEST MOZLIWE przy nastepnej aktualizacji
1. Funkcje TIMERA do programowania nagrań , I do wyłączania.
2. By się nie ściągał VOD gdy ktoś sobie tego nie życzy i żeby dysk się wyłączał w nocy.
Przy wyłaczonej usłudze VOD skrzynka hałasuje w nocy nawet w czuwaniu!!!! w ciągu dnia nie słychać recordera.
Poztrawiam wszystkich
Te życzenia to chyba można tak podsumować:
:sciana::sciana::sciana::sciana:
Walenie głową w mur obojętności i ignorancji ze strony ITI.
+ Możliwość wyświetlenia listy kanałów bez przerywania oglądania tv.
Wymienię w koleności, w jakiej zmiany w oprogramowaniu powinny się pojawić:
[1. Możliwość sortowania i układania wg. własnego uznania listy kanałów.]
Jeszcze potestuję, ale na pierwszy rzut oka wygląda na to, że kanały można ustawiać w liście użytkownika po swojemu. Dzięki :-)
2. Możliwość ręcznego skanowania satelity i ustawiania programów.
Nadal brak
Przydało by się choćby dlatego, że niektóre kanały zmieniają transpondery, a ITI najwyraźniej zapomina o ich aktualizacji. Chodzi mi głównie o Astrę.
3. EPG dla wszystkich programów. To skandal, że jest wycinane z kanałów FTA nie będących płatną ofertą n.
Nadal brak
4. Rozszerzenie możliwości nagrywania o periodyczne nagrania (seriale!!!). Raz ustawiasz i nagrywa się codziennie, co tydzień, czy na podstawie identyfikacji EPG.
Nadal brak. Format XML
Format XMLTV taki wolny format, pozwala nagrywać tylko kolejne odcinki seriali. Poza tym można ustawić jakiś serial to sprzęt sam pilnuje kiedy i jakie nagrywać. Rewelacja, niestety nie jest stosowane w n-recorderze.
[5. nBox powinien potrafić włączyć i wyłączyć mój telewizor. Zdaje się, że nie jest to zbyt skomplikowane, a męczy ciągłe kombinowanie pilotami i zastanawianie się czy najpierw tv czy nBox włączyć, załapie czy nie załapie. W CRT rodziców działa, ale po SCART, u mnie po HDMI nie włącza i nie wyłącza.]
To podobno nie jest takie proste jak mi się wydawało, a na pewno nie po HDMI. Chyba muszę zwrócić honor.
6. Powinno być przezroczyste menu (lub półprzezroczyste), które nie wyłącza wizji i dźwięku podczas przeszukiwania EPG. W setupie to rozumiem, że się wyłącza, ale w EPG powinien być podgląd aktualnie oglądanego kanału do czasu zaakceptowania wyboru. Gdy naciskamy OK przeskakuje kanał i znika EPG tak jak jest np. w VDR.
http://www.cadsoft.de/vdr/osm2.jpg
http://www.cadsoft.de/vdr/osm3.jpg
http://www.cadsoft.de/vdr/osm4.jpg
Wątek już się przewijał i podobno został przekazany "górze" ale warto przypomnieć. Zresztą każdy dekoder za kilkadziesiąt zł "tak ma i jest to BDB" (cytując jednego z forumowiczów).
Nadal brak
7. Normalna przeglądarka internetowa, a nie serwis tematyczny 2 kanałów telewizyjnych. Skoro jesteśmy on-line to dlaczego nie skorzystać z tego przecież sprzęt da radę.
Dodane: I oczywiście uruchomienie USB tak żeby dało się klawiaturę podłączyć.
8. Możliwość montowania dysków sieciowych + biblioteka multimediów w sieci domowej, nie musi być możliwości zgrywania danych z dysku nBoxa poza pudełko. Wystarczy że sobie puszczę mp3 czy obejrzę zdjęcia z mojego serwera plików (tak działa MythTV, VDR, Freevo).
Przykłady:
http://www.mythtv.org/mythimages/newmusic2.jpg
http://www.mythtv.org/mythimages/mythgallery.png
http://freevo.sourceforge.net/screenshots.html
Nadal brak
9. No i to co przedmówcy: Diseq, zwrotnica, podział dysku na VOD i nagrania, ustawianie czasu czuwania dysku zanim się wyłączy, oglądanie tv z wyłączonym dyskiem gdy nie nagrywamy, sleep, timer, optymalizacja dźwięku.
Nadal brak, a do optymalizacji dźwięku kupiłem sobie amplituner ;-)
10. To raczej kaprys bo jest TVNMeteo, ale istnieją różne wtyczki do wyświetlania pogody na kilka dni w przód na podstawie danych pobieranych z jakiegoś serwisu. Bardzo ładnie wyglądają i wiem jaka jest pogoda we wskazanym przeze mnie mieście.
Przykłady:
http://www.mythtv.org/mythimages/mweather1.png
http://www.mythtv.org/mythimages/mweather3.png
http://www.mythtv.org/mythimages/mweather5.png
Nadal brak
11. Nie widzę powodu dla którego po podłączeniu do sieci interfejs żytkownika nie mógłby być dostępny on-line dla zalogowanego użytkownika. Umożliwiłoby to np. zdalne włączanie nagrania.
Nadal brak
12. Przydałby się jakiś porządny kanał filmowy bo oferta MGM jak chyba dla entuzjastów starego kina, a Cinemax ... (brak mi słów). Ale to nie ten wątek.
Na Cinemax czasem są naprawdę dobre filmy, ale nie te rodzimej produkcji tego kanału tylko perełki ze starszego europejskiego kina. W każdym razie da się oglądać.
Trochę minęło czasu ale wyedytuję. Fajnie że jest HBO i pokrewne. Filmbox też może być na zabicie czasu. Najbardziej jestem zadowolony z PremierVOD. To jeszcze nie to co SKY daje ale zaczyna być fajnie.
13. n-radio to fajny pomysł, ale dlaczego ma mi zajmować łącze skoro przez satelitę powinno lecieć, a kanałem zwrotnym powinien być internet.
Bez komentarza
14. I pytanie na koniec, kiedy wejdzie do sprzedaży moduł CI żeby można było sobie samemu nBoxa zrobić z takim oprogramowaniem z jakim się chce?!
Dla zainteresowanych fotki są z:
http://www.mythtv.org
http://www.cadsoft.de/vdr/
http://freevo.sourceforge.net/
Witam :)
Dla mnie byłoby fajnie, gdyby:
1. Była możliwość rozpoczęcia nagrywania programu / filmu dokładnie w momencie, w którym się rzeczywiście zaczyna (nie minutę lub 5 minut przed...). Może być wysyłany specjalny sygnał z satki przed seansem, który byłby rozpoznawany przez recorder i na jego podstawie urządzenie rozpoczynałoby proces nagrywania - taka propozycja...
2. Dołączam się do prośby o przezroczyste EPG.
Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrowionka.
Jarosław K.
2007-08-03, 00:05
1. Była możliwość rozpoczęcia nagrywania programu / filmu dokładnie w momencie, w którym się rzeczywiście zaczyna (nie minutę lub 5 minut przed...). Może być wysyłany specjalny sygnał z satki przed seansem, który byłby rozpoznawany przez recorder i na jego podstawie urządzenie rozpoczynałoby proces nagrywania - taka propozycja...
Już w zeszłym roku zostało zapowiedziane, że będą flagi dla kanałów produkowanych przez ITI. Co z tego wyszło - widzimy.
10. To raczej kaprys bo jest TVNMeteo, ale istnieją różne wtyczki do wyświetlania pogody na kilka dni w przód na podstawie danych pobieranych z jakiegoś serwisu. Bardzo ładnie wyglądają i wiem jaka jest pogoda we wskazanym przeze mnie mieście.
Przykłady:
http://www.mythtv.org/mythimages/mweather1.png
http://www.mythtv.org/mythimages/mweather3.png
http://www.mythtv.org/mythimages/mweather5.png
Takie coś cyło w c+ nazywało sie Cyfra + Pogoda
Dotyczy telewizorów panoramicznych:
Opcja powiększania obrazu mogła by być zmodyfikowana.
Krótko: powiększenie powinno być mniejsze tak by nie zjadało bocznych, górnej oraz dolnej części obrazu.
Dłużej: tuner ,,n'' wyświetla pełny przesyłany obraz 4:3 na telewizorach 16:9. Kiedyś brzegi przesyłanego sygnału pal były nie wyświetlane (wtedy ładnie wyglądało w okrągłych telewizorach 4:3). Tak robi jeszcze nasz telewizor 16:9; bo nigdy niewiadomo co w tych brzegach się kryje. No i.... tyle, sami wiecie jak jest. Idę spać.
Było już postulowane cykliczne nagrywanie seriali itp. Ja proponuję coś innego. Dodać możliwość włączanie wyszukiwania z poziomu EPG. Np zaznaczamy w EPG Everyday English i dajemy szukaj, po czym otrzymujemy listę audycji na cały tydzień. Skorzystali by na tym także posiadacze białych boksów. Oczywiście na liście dla recordera musi być od razu możliwość nagrywania.
PS
Dlaczego Everyday English nie ma podawanych numerów odcinka?
|
|
staszek_
2007-09-09, 17:54
programiści zachowują się jakby nigdy nie mieli styczności z odbiornikiem satelitarnym ; np menu sprawdzam sygnał anteny, przycisk menu
zmiana na DD Digital menu ,
info, znaczki prawie wszystko wiadomo ? znaczek DD Digital 2/0 czy 5/1 nie wiadomo i menu zmiana na DD Digital tak i wtedy sprawdzam jakim systemie jest nadawany ;kino domowe , pilot ma przycisk OPT który na DD Digital nie w menu nboxa nie zmienia na DD Digital tak ,
info o programie nadawanym mało czytelne przydało by się poczernić napisy,
dlaczego astra jest okrojona dać wszystkie kanały w FTA i na kilka satelit .
Najprostsze odbiorniki sat sprawdzając sygnał anteny ,DD Digital nie wchodzę w menu
staszek przeredaguj ten tekst bo nie da się tego czytać na trzeźwo
programiści zachowują się jakby nigdy nie mieli styczności z odbiornikiem satelitarnym ; np menu sprawdzam sygnał anteny, przycisk menu
zmiana na DD Digital menu ,
info, znaczki prawie wszystko wiadomo ? znaczek DD Digital 2/0 czy 5/1 nie wiadomo i menu zmiana na DD Digital tak i wtedy sprawdzam jakim systemie jest nadawany ;kino domowe , pilot ma przycisk OPT który na DD Digital nie w menu nboxa nie zmienia na DD Digital tak ,
info o programie nadawanym mało czytelne przydało by się poczernić napisy,
dlaczego astra jest okrojona dać wszystkie kanały w FTA i na kilka satelit .
Najprostsze odbiorniki sat sprawdzając sygnał anteny ,DD Digital nie wchodzę w menu
Z całym szacunkiem: Polska język trudna język? ;)
A tak poza tym to przecież większość amplitunerów sama wyświetla informację o tym jaki format dźwięku jest odbierany : PCM/DD 2,0/5,1 itd w czym problem? Po co zmiana formatu dźwięku pod przyciskiem OPT na pilocie nboxa skoro pod przyciskiem OPT masz opcje DD albo PCM?? Przecież w menu, które pojawia się po naciśnięciu OPT masz wyraźne oznaczenie ścieżki DD i PCM? Więc na czym polega problem?
Wiadomo, że opcja cofania czy pauzowania nagrania, to w rzeczywistości efekt nagrywania w tle. Jednocześnie można przecież nagrywać inny program, czyli nagrywane są 2 Programy na raz. Dlatego, skoro ustaliliśmy, że jest to możliwe, powinna być możliwość zaprogramowania dwóch NAKŁADAJĄCYCH się programów. Użytkownik powinien jedynie otrzymać informację, że w okresie nakładania się nagrań, nie będzie miał możliwości używania funkcji przewijania programu, czy pauzowania.
Prosta sprawa - wystarczy odrobinę chęci.
AUDIOREK
2007-10-04, 23:19
Apropo dźwięku: Dlaczego rownocześnie nie może iść z dźwiekiem przez HDMI dźwięk przez Optyczne ????. Komu to przeszkadza. A jakie praktyczne. Zwłaszcza jak "KINO" włącza sie w trakcie oglądania filmu
Witam szanownych forumowiczów.
Przeczytałem wszystkie propozycje odnośnie zmiany oprogramowania (pierwsza była przedstawiona na początku tego roku tzn. 2007) które są mniej lub bardziej słuszne, bardzo lub mniej ważne ,ale to nie oto chodzi.
Idea takiego wątku jest jak najbardzie słuszna ale
najbardzie przerażające jest to że nikt z przdstawicieli enki się do nich nie ustosunkował.
Mineło już 10 miesięcy propozycji i tylko 1 raz odezwał się przedstawiciel w mało istotnej sprawie uzupełnienia kanałów z astry czyli w sprawie nie związanej z tym wątkim.
Rozumiem że pewne funkcje są mniej lub bardziej kłopotliwe do realizacji, ale niektóre wręcz banalne ( szkoda że zasilanie dysku nie jest podłączone do +5v z wejścia antenowego bo zabieranie napięcia mają już rozwiązane).
To jest tragiczne jak traktują swych klientów, którzy generalnie starają się pomóc w stworzeniu przyjaznego i funkcjonalnego oprogramowania, które wysunęło by firmę na lidera na naszym rynku.
Totalna ignorancja :stop:
z poważaniem Andrzej Staszewski
Panie astasze, Pana post nic nie wnosi do dyskusji więc zamilknij Pan. Ponadto chciałem zauważyć że najbardziej istotną rzeczą odnosnie recordera było nagrywanie ręcznę. I tak tak pożądana funkcja akurat jest, a Pan piszesz o jakichś kanałach z Astry które dotyczą równiez białego boksa. Chciałbym też wiedzieć cóż takiego super mają softy dekoderów Cyfry i polsatu oraz jak często coś jest w tym sofcie dodawane że czyni ich to liderami.
jack ... sorka stary ...
Kupujesz samochód i np wycieraczki włączasz, bo pada a one się same przestawiają, bo wiedzą lepiej co masz na szybie przed nosem ...
.... albo np. 1 cylinder Ci nie chodzi, bo ktoś źle zaprogramował komputer ...
noproszecie . co wtedy robisz ? co robisz jeśli serwis 10 miesięcy Cie olewa i nie zauwaza problemu ?
Panie astasze, Pana post nic nie wnosi do dyskusji więc zamilknij Pan. Ponadto chciałem zauważyć że najbardziej istotną rzeczą odnosnie recordera było nagrywanie ręcznę. I tak tak pożądana funkcja akurat jest, a Pan piszesz o jakichś kanałach z Astry które dotyczą równiez białego boksa. Chciałbym też wiedzieć cóż takiego super mają softy dekoderów Cyfry i polsatu oraz jak często coś jest w tym sofcie dodawane że czyni ich to liderami.
Nie wiem kim jesteś bo nie przedstawiasz się jako przedstawiciel enki tylko zwykły user. Moją intencją było zobligowanie przedstawiciela enki do ustosunkowania się do tych propozycj, Np robimy , zrobimy w odeglejszym termine, nie realne itp.
Skoro jesteś zwykłum userem to o co ciebie chodzi ???. Czy j a cokolwiek pisałem cyfrze lub polsacie ???
Stoisz chłopie po złej stronie.
pozdrowienia
staszek przeredaguj ten tekst bo nie da się tego czytać na trzeźwo
trafny komentarz, jack - popieram.
Ja dodałbym (chyba, że już jest ) inną formę wyświetlania programu TV, ale dla ludzi, bo to co jest w tej chwili w EPG (przeglądanie w lewo-prawo), to dla mnie masakra - może to większości odpowiada, ale ja chciałbym mieć możliwość zobaczenia pojedyńczego programu TV dla np TVN, ale w tradycyjnej, bardziej przejrzystej formie - pionowej, a nie poziomej.
np
17:00 Fakty
18:00 Kryminalni
19:00 Rozmowy w tłoku
zamiast: 17:00 Fakty18:00 Krym..19:00 Rozmowy w tło..
Deck i astasze. Krytyka i trolowanie to dwie różne rzeczy. Post astasze jest tym drugim, koniec, kropka. Czy moje ostatnie posty wychwalają usługi n czy są raczej krytyczne? Oprogramowanie dekodera nie jest idealne ale obecnie widzę jedną poważną wadę w postaci HDMI. Reszta to są raczej jakieś drobne usprawnienia lub udogodnienia które nie wpływają w znaczący sposób na korzystanie z oferty platformy. Przynajmniej ja nie mam problemu a mam na razie jeszcze aktywne wsystkie usługi. Może jestem jakimś wybrańcem. Programiści ADB(czy OSMOSYS) mogliby bardziej się postarać ale i tak w porównaniu do dekoderów platformowych C+ i CP mieliśmy więcej aktualizacji funkcjonalności niż w obu platformach przez całą ich historię istnienia.
Piszmy krytyczne posty ale nie w takim jęczącym stylu, bo się niedobrze robi przy czytaniu.
Ja dodałbym (chyba, że już jest ) inną formę wyświetlania programu TV, ale dla ludzi, bo to co jest w tej chwili w EPG (przeglądanie w lewo-prawo), to dla mnie masakra - może to większości odpowiada, ale ja chciałbym mieć możliwość zobaczenia pojedyńczego programu TV dla np TVN, ale w tradycyjnej, bardziej przejrzystej formie - pionowej, a nie poziomej.Tylko żeby nie usunięto obecnej formy jak równiesz wyszukiwania, bo dla mnie ona jest znacznie lepsza, ale to co ty piszesz też mogłoby się przydać "tradycjonalistom". Obawiam się że jednak wszystkich życzeń forumowiczów nie spełnią. Wg mnie dekoder ma już wszystkie podstawowe funkcje, więc niech zajmą się likwidowaniem problemów. Przede wszystkim z HDMI a poźniej drobnica. Następne funkcje można wprowadzać małymi kroczkami, bez pośpiechu. Bez nich można oglądać ofertę platformy, natomiast VOD zapewnia HD tylko po HDMI, dlatego część abonentów ma prawo czuć się zawiedziona. U mnie wszystko działa, ale jeżeli prawdą jest że na niektórych telewizorach nie, to trzeba coś z tym zrobić.
obecnie widzę jedną poważną wadę w postaci HDMI
- wiesz ... mnie akurat to nie dotyczy ...
dlatego porównałem dekoder do samochodu z uszkodzonymi wycieraczkami - pewnie, że da się jechac, ale bez przesady ... a piję do "OPT" na pilocie, bo to nie działa normalnie i wpienia niesamowicie, bo większość kanałów na eN to gównianej jakości SD a ja "niestety" nie mam ani bańki ani plazmy ... na LCD po HDMI widac kazdy piksel ...
... jak by wszysko było w HD to by nie było o czym gadać nawet ...
dlatego dekoder porównałem do silnika z padniętym cylindrem, bo wszystko się zamula ... menu chodzi wolno jak cholera . a bez resetu minimum raz dziennie to jest poracha ..
.. że nie wspomnę o "drobnostkach" typu toporny pilot ... ale to akurat sobie zmienię sam ... szukam właśnie alternatyw .
... a patrz - ja mam tylko eNboksa ... jak bym płacił stówę miesięcznie za rekordera to chyba bym oszalał ze szcześcia, bo z tego co widze wady białego to ułamek porażek zawartych w rekorderze ...
Widocznie mamy inne dekodery. Mi nic nie zamula i żadnych resetów nie robię. Pilot jest IMHO bardzo wygodny. Biały dekoder to właśnie porażka. Mam oba, działa wolniej, nie ma TIMESHIFT, PVR oraz wyświetlacza alfanumerycznego i ten tandetny kolor ... :)
Kanały SD są wszędzie poza TVNem, Polsatem i Canalem + beznadziejne i chyba nigdy się nie doczekamy czegoś lepszego. Kanały HD wyglądają najlepiej po component, po HDMI to może jak mają bitrate powyżej 15Mbps.
jack: czy masz TV po HDMI ?
Witam szanownych forumowiczów.
Przeczytałem wszystkie propozycje odnośnie zmiany oprogramowania (pierwsza była przedstawiona na początku tego roku tzn. 2007) które są mniej lub bardziej słuszne, bardzo lub mniej ważne ,ale to nie oto chodzi.
Idea takiego wątku jest jak najbardzie słuszna ale
najbardzie przerażające jest to że nikt z przdstawicieli enki się do nich nie ustosunkował.
Mineło już 10 miesięcy propozycji i tylko 1 raz odezwał się przedstawiciel w mało istotnej sprawie uzupełnienia kanałów z astry czyli w sprawie nie związanej z tym wątkim.
Rozumiem że pewne funkcje są mniej lub bardziej kłopotliwe do realizacji, ale niektóre wręcz banalne ( szkoda że zasilanie dysku nie jest podłączone do +5v z wejścia antenowego bo zabieranie napięcia mają już rozwiązane).
To jest tragiczne jak traktują swych klientów, którzy generalnie starają się pomóc w stworzeniu przyjaznego i funkcjonalnego oprogramowania, które wysunęło by firmę na lidera na naszym rynku.
Totalna ignorancja :stop:
z poważaniem Andrzej Staszewski
Niestety takie działanie w N to już tradycja od prawie roku. Gdybym podpisał umowę na 12 mcy to już za parę dni mógłbym zrezygnować a tak muszę jeszcze rok czekać :( Wymiana pism reklamacyjnych z Nką nic nie wnosi do problemów z boxem. Lipa totalna. Odradzam Nkę każdemu znajomemu. Jak tak dalej pójdzie to ilość minusów Nki przesłoni plusy jakimi są niektóre funkcje boxa. Ale pocieszam się, że na horyzoncie pojawił się już pvr od C+ z większym dyskiem niż ma N :)
PVR od Cyfry+ też będzie miał 250 Giga i znaczna częśc także będzie zablokowana na potrzeby VOD. Ale na ten dekoder sobie nie ponarzekacie bo Cyfra+ nigdy nie miała, nie ma i mieć nie będzie forum.
peterpeter
2007-10-07, 17:20
PVR od Cyfry+ też będzie miał 250 Giga i znaczna częśc także będzie zablokowana na potrzeby VOD. Ale na ten dekoder sobie nie ponarzekacie bo Cyfra+ nigdy nie miała, nie ma i mieć nie będzie forum.
polsat i cyfra mają forum na satkurierze
i bardzo aktywnych userów coprawda takich dupowłazów , jakich tu nigdy nie było :diabel:
hojnorek
2007-10-08, 09:48
Pomysł na nową funkcjonalność:
WYSZUKIWANIE: (ale prawdzie a je popierduła jaka jest teraz): wyszukiwanie audycji za pomocą wpisywania słów kluczowych (pilotem można pisać tak jak klawiaturą telefonu SMSy) z możliwością zawężania zakresu wyszukiwania do poszczególnych pakietów i konkretnych kanałów (domyślnie szuka we wszystkich pakietach. do tego możliwość zapisania kilku[nastu] najczęściej używanych konfiguracji wyszukiwania w menu „ulubione”
PLAN NAGRYWANIA: na podstawie „ulubionych” z powyższego punktu zdefiniowanie cyklicznych nagrań np ulubione1 – „Wiadomości” – zawężone do TVP1 - „nagrywaj wszystkie” – jak tylko pojawia się nowa pozycja w EPG automatycznie wchodzi na listę nagrań
hojnorek
2007-11-16, 12:42
odtwarzanie z listy:
po zakończeniu odtwarzania niech box nie pyta się co chcę zrobić tylko SAM ZACZNIE ODTWARZAĆ NASTĘPNY PROGRAM NA LIŚCIE NAGRAŃ. po dojściu do ostatniego niech poczeka 30 sek i jeśli nie będzie żadnej reakcji ze strony użytkownika niech przejdzie w stan uśpienia
sarniak65
2007-12-13, 10:06
Nie wiem czy to możliwe ale proponuję aby mozna było ustawiać zmiany dzwięku przestrzennego przy uzyciu przycisku na pilocie. Posiadam n recorder połączony kablem optycznym z kinem domowym. Aby ogladać program w wersji z dzwiękiem przestrzennym muszę wejść w opcje ustawienia - telewizor i po drodze jeszcze wbić PIN aby zmienić ustawienia dźwieku. Po zmianie nie ma dzwieku w telewizorze a tylko jest w kinie domowym. Gdy wyłączę kino to musze ponownie wejść w w/w opcje ustawień i przywrócić dzwięk na "NIE". Dla mnie jest to cholernie kłopotliwe. Może coś da się zrobić.
Również nie wiem czy musi tak być, że przez złącze HDMI nie działa przycik "VOLUME" na pilocie dekodera. Poinformowano mnie, że tak musi byc a oczywiście na innych złączach np SCART opca ta działa.
kamcyk26
2007-12-13, 10:11
Da sie to obejsc. Ustawiasz Nboxa w tryb DVI i podlaczasz dzwiek to TV zwyklymi czinczami. Wtedy w SETUP caly czas moze byc DD na tak i wszedzie jest ok.
sarniak65
2007-12-13, 10:12
Denerwuje mnie jeszcze jedna rzecz. Mianowicie przy połączeniu telewizora z n recorderem kablem HDMI, aby dekoder działał musi byc włączony telewizor a chcę np słuchać radia poprzez zestaw kina domowego. Niestety gdy wyłączę telewizor pojawia się komunikat na dekoderze "PROBLEM HDMI". NORMALNIE RĘCE OPADAJĄ !!!!!
sarniak65
2007-12-13, 10:15
Jakie to rozwiązanie. Przecież zmusza mnie to do przełączania na panelu dekodera przyciskiem RES opcji wyjścia na DVI. No chyba że nie zależy mi na złączu HDMI i oglądaniu telewizji w HD. Po co mi wtedy takie złącze i telewizor.
kamcyk26
2007-12-13, 10:24
Przelaczasz tylko raz. A HD masz caly czas. Obraz idzie po HDMI a dzwiek analogowo do TV i cyfrowo przez optyk do aplitunera.
Jarosław K.
2007-12-13, 18:38
Jakie to rozwiązanie. Przecież zmusza mnie to do przełączania na panelu dekodera przyciskiem RES opcji wyjścia na DVI. No chyba że nie zależy mi na złączu HDMI i oglądaniu telewizji w HD. Po co mi wtedy takie złącze i telewizor.
Przez DVI przecież także jest przesyłany obraz HD i to w dokładnie takiej samej jakości, jak przez HDMI.
sarniak65
2007-12-14, 11:12
Próbowałem takich rozwiązań ale m moim TV LG LC 41 37 cali jeżeli dokonam dodatkowego połączenia to i tak w opcjach TV musze wybrać rodzaj złącza. czyli np puszczam dzwięk osobno to muszę wejść w opce i wybrać np SCART, RGB , Component it. Jeżeli wybiorę to przez to złącze idzie i obraz i dzwiek a kabel HDMI w tym momenmcie jest niepotrzebny.
kamcyk26
2007-12-14, 11:20
No to masz pecha...
sarniak65
2007-12-16, 12:01
Jeżeli tylko takie rady dajesz typu "masz pecha" to daj sobie spokój z tym forum.
kamcyk26
2007-12-16, 14:33
Przeciez napisalem ci posta z pomoca, a ze akurat twoj TV nie pozwala tej metody wykorzystac to zwyczajnie masz pecha bo nic innego nie wymyslisz.
vBulletin v3.6.4, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.