PDA

Zobacz pełną wersję : ODŚWIEŻANIE 100Hz - albo raczej jego brak !

GW
2006-11-08, 13:24
Z tego co zauważyłem wynika, że telewizory i plazmy z wejściem HDMI i component nie odświeżają obrazu HD w swoich układach 100Hz. Być może jedynie component przy 576i pracuje w 100Hz ale tego nie sprawdziłem. Pewnie niczego nie odkryłem, bo skoro odświeżanie HD pracuje w 50Hz i 60Hz, to tak ma pewnie być. Tylko dziwi fakt, że ww. sprzęty sobie z tym nie radzą a wielu potencjalnych użytkowników nie zwraca na to uwagi. Prosiłbym o jakieś opinie, być może niektóre PLAZMY i TV CRT pracują w 100Hz. O ile sobie dobrze przypominam, to kiedyś był nawet taki telewizor JVC, który HD odświeżał do 75Hz. Wynikałoby z tego, że jedyną alternatywą w HD są LCD.

P.s. - DLA TYCH, CO NIE WIEDZĄ JAK TO SPRAWDZIĆ:

1. Gdy w statusie o wyświetlanym obrazie (HD) nie pisze 100Hz.
2. Patrząc około pół metra nad górny poziom ekranu widać migotanie (szczególnie przy jasnym tle) - wtedy 100Hz na pewno nie pracuje.

schriss
2006-11-08, 20:32
Kupuję Philipsa 32PW9551 http://www.skapiec.pl/site/cat/23/comp/85992 (CRT, 32", 720p, 1080i, 100Hz) i on w trybie 720p również będzie pracował w 50 lub 60Hz, one chyba wszystkie tak mają, szkoda, ale mówi się trudno :)

Andrew
2006-11-08, 22:39
Standard HDMI nie przewiduje przesyłania sygnału z częstotliwością odchylania pionowego 100Hz (jest 50, 59.94 i 60Hz).

Dodatkowo, w praktyce, znakomita większość telewizorów z wejściem HDMI, ma stałą częstotliwość wyświetlania, niezależną od parametrów sygnału wejściowego (ze wszystkich zresztą wejść, czy to analogowych jak i cyfrowych). Dopasowaniem rozdzielczości i częstotliwości odchylania sygnałów wejściowych do tzw. natywnej rozdzielczości telewizora zajmuje się układ skalera.

W praktyce częstotliwość wyświetlania obrazu w plazmach i LCD to jest 60Hz (optymalizacja na rynek amerykański i japoński).

Piszę, znakomita większość, bo jest tutaj wyjątek – plazmy firmy Pioneer, która dzięki technlogii Digital Flicker Free, oferuje możliwość zmiany częstotliwości pracy panela na 75 a nawet 100Hz.

Oprócz oczywistego efektu w postaci braku mrugania (widać je na pozostałych plazmach na dużych jasnych płaszczyznach, zwłaszcza przy większych przekątnych – np. 50”), eliminuje to problemy z płynnością odtwarzania materiałów 50Hz, których nie daje się płynnie wyświetlić w 60Hz.

Problemem są jeszcze „stare” telewizory CRT, które mają na tyle uproszczone układy skalera, że przy podaniu sygnału progresywnego nie wyrabiają się w 100Hz, i przełączają się do trybu 50Hz.

Z tego co się orientuję, nbox wypuszcza sygnał 50Hz.

Osobiście uważam, że kupowanie mrugającego telewizora (CRT 50Hz lub plazma 60Hz) w dwudziestym pierwszym wieku to brak poszanowania dla własnego wzroku.

GW
2006-11-09, 12:21
Dziękuję Andrew za wyczerpującą opinię. Pozdrawiam

schriss
2006-11-09, 14:15
Oczywiście, każdy kupuje to na co ma ochotę, ja już telewizor wybrałem i nie będzie to ani LCD ani plazma :D

Dziś chyba się przejdę do sklepu obok po nboxa :D

GW
2006-11-09, 14:28
Oczywiście, każdy kupuje to na co ma ochotę, ja już telewizor wybrałem i nie będzie to ani LCD ani plazma :D

Dziś chyba się przejdę do sklepu obok po nboxa :D
Ochota, to jedno - kasa, to drugie. Ale ważne, żeby być zadowolonym a nie zadowalać innych. Miłego oglądania

kazik601
2006-11-09, 15:00
Też mam problem jaki kupić TV.Zwykły obraz na dużych lcd czy plazma jakoś mnie nie przekonuje.Być może w sklepach są żle podłączone.Obraz jest super tylko z płyt demo.

GW
2006-11-09, 15:15
Też mam problem jaki kupić TV.Zwykły obraz na dużych lcd czy plazma jakoś mnie nie przekonuje.Być może w sklepach są żle podłączone.Obraz jest super tylko z płyt demo.
Przy LCD jakość obrazu HD jest rewelacyjna ale za to SD - wszystko zależy od birate. Sam musisz zdecydować czego więcej będziesz oglądał. Zdjęcia zrobione aparatem cyfrowym z jak najlepszą matrycą są bez porównania lepsze na LCD niż na plazmach i crt. Polecam LCD z jak najniższym odświeżaniem 4-8ms: Samsung, Sharp

schriss
2006-11-09, 20:25
Przy LCD jakość obrazu HD jest rewelacyjna ale za to SD - wszystko zależy od birate. Sam musisz zdecydować czego więcej będziesz oglądał. Zdjęcia zrobione aparatem cyfrowym z jak najlepszą matrycą są bez porównania lepsze na LCD niż na plazmach i crt. Polecam LCD z jak najniższym odświeżaniem 4-8ms: Samsung, Sharp

Mania LCD ;) Ciekawe, że gdy oglądamy w pracy zdjęcia z wycieczek, to wszyscy biegną do mnie oglądać fotki z lustrzanki na CRT i marudzą, że na ich lcdkach obraz jest do bani :lol:

Wracając do tematu, kasa nie gra roli, wybraliśmy z bratem Philipsa CRT bo miał super jakość obrazu, do wydania mamy 5tyś i za to LCD są już całkiem-całkiem, w każdym razie dobrze się złożyło, bo to co nam zostanie włożymy w sprzęt audio.

Kazik: w sklepach najczęściej się nie znają i leci zwykły analogowy sygnał! Człowiek idzie oglądać super jakość HD, a tam taki szajs. Na szczęście nie w każdym salonie jest taka porażka. Brat oglądał gdzieś całą ścianę telewizorów (w tym ten nasz ulubiony :D ) i na wszystkih było włączone to samo demo HD, można było porównać.
Ale na zwykły kanał też dobrze popatrzeć, zobaczyć jak elektronika radzi sobie ze skalowaniem, wygładzaniem, polepszaniem itp

Andrew
2006-11-09, 23:17

Proponuję sobie najpierw sprawdzić, jak bardzo filoteowy albo granatowy jest kolor czarny w tym Sharpie oglądanym pod kątem, żeby potem nie żałować :)

schriss
2006-11-09, 23:30
Dokładnie, przy LCD ważne jest sprawdzenie jakości kolorów patrząc na ekran z ukosa, i to oddzielnie sprawdzane dla HDMI, component itp, bo to zadziwiające, ale zależnie od użytego wejścia rezultaty są inne.
Na polskich forach poświęconych HDTV są "foto testy", można obejrzeć zdjęcie danego TV zrobione pod kątem, dla różnych gniazd, a rezultaty są najprzeróżniejsze, od fioletu po zwyczajnie wyblakłe kolory.

Co do szybkiego czasu reakcji w LCD to ostrożnie, bo zwykle jest to kosztem innych parametrów (gorszy kąt widzenia, kolory). No i trzeba zapytać czy podana wartość to grey-to-grey i zobaczyć czy w innym porównywanym modelu również jest grey-to-grey, żeby nie porównywać jabłka do gruszki...

Ostatnio na jakiś targach pokazywali prototyp nowego LCD: czas 0.01ms (to nie pomyłka) i cieńszy niż tradycyjne LCD, więcej szczegółów nie znam.

GW
2006-11-10, 09:35
Wszystko się zgadza i warto z powyższych porad korzystać. Ale jak to się mówi "diabeł tkwi w szczegółach". Na przykład porównując różne telewizory, Lcd czy plazmy stojące obok siebie uważam, że trzeba sobie dwa, trzy modele wypatrzyć, samemu w nich poustawiać optymalną dla siebie jakość obrazu (regulując poszczególne parametry kontrastu, ostrości itd.) i wtedy dopiero nabierać przekonania. Z reguły takie telewizory, stojące na półkach mają zbyt dynamiczną jakość obrazu, co "opatrzonemu" oku może się nie podobać. I wydaje mi się, że i tak trudno będzie znaleźć ideał przynajmniej w optymalnej cenie (3000tys.- 8000tys.).

GW
2006-11-10, 09:58
Mania LCD ;) Ciekawe, że gdy oglądamy w pracy zdjęcia z wycieczek, to wszyscy biegną do mnie oglądać fotki z lustrzanki na CRT i marudzą, że na ich lcdkach obraz jest do bani :lol:

Na moim lcd (tym przy komputerze) zdjęcia też wyglądaj niezbyt ciekawie ale to jest tylko 1280 x 1024. Natomiast te same zdjęcia przeniesione na płytkę i odtwarzane przez DVD HD860 po złączu HDMI (rozdz. 1920x1080) na LCD LE32R71B właśnie wyglądają nieporównywalnie lepiej niż oglądane u znajomych na CRT czy Plazmach. To tak poza tematem.

PiT3R
2006-11-22, 00:24
Witam! Ja przymierzam się do kupna Samsunga LE27S71B http://www.euro.com.pl/telewizory-plazmowe-i-lcd/samsung-le27s71b-lcd.bhtml czy ktoś z szanownego grona mógłby się wypowiedzieć na temat tego tv??czytając forum już czasami wątpię w swój wybór i nie chce się przejechać :oops: Czekam na komentarze.
Ps - jak dokonam zakupu biegnę po N-ke :D
pozdro

GW
2006-11-22, 11:17
Witam! Ja przymierzam się do kupna Samsunga LE27S71B... czy ktoś z szanownego grona mógłby się wypowiedzieć na temat tego tv??czytając forum już czasami wątpię w swój wybór i nie chce się przejechać :oops: Czekam na komentarze.
Przy współpracy ze zwykłym odtwarzaczem DVD (bez możliwości przeskalowania sygnału po HDMI) nie będziesz zadowolony. Ale to dotyczy każdego LCD. Matryca S-PVA i funkcja DNIe są na plus. Pobór mocy (184W) i kąty oglądania (170 stopni) nieco na minus. Ale to wszystko i tak nie jest tak istotne jak to, jakie masz oczekiwania - czego więcej na tym LCD będziesz oglądał. Sygnał SD - wszystko zależy od nadawcy - ogólnie jest do bani. W sygnale HD jak na razie kanałów jest tyle (choć ciekawe), że ... trzeba czekać na więcej. Chociaż na 27" może kanały SD da się jakoś oglądać.
LCD o którym piszesz obsłuży m. in. 1080i, w takim razie kupuj, bo z trzema tys. to nie poszalejesz.

PiT3R
2006-11-22, 22:02
Widziałem go w akcji i tak jak piszesz SD aż tak nie kłuje w oczy. Trudno jest wybrać coś przyzwoitego w tym progu cenowym i to jest fakt.
Za tydzień kupuję go wraz z N-ką i odwrotu już nie będzie więc dzięki za odpowiedź :)

schriss
2006-11-22, 22:08
Dziś kupiłem Philipsa 551, ale szok w porównaniu ze starym Philem 21" :lol: Na razie podłączona tylko Cyfra po Euro, innego wyjścia z tunera tam nie ma. nboxa podłączę w sobotę componentem i porównam jakość.

GW
2006-11-23, 10:20
Dziś kupiłem Philipsa 551, ale szok w porównaniu ze starym Philem 21" :lol: Na razie podłączona tylko Cyfra po Euro, innego wyjścia z tunera tam nie ma. nboxa podłączę w sobotę componentem i porównam jakość.
Rozumiem, że masz na myśli 32PW9551. Z tym komponentem to się tak nie śpiesz. Jeżeli masz możliwość to pożycz go najpierw i zwróć uwagę czy przy odtwarzaniu rozdzielczości np. 1080i nie występuje na tym nowym nabytku efekt migotania (no chyba, że się tym nie przejmujesz). Odświeżanie 100Hz w wielu telewizorach i plazmach w rozdzielczości HD nie pracuje. Ale o tym było na początku tego tematu.

schriss
2006-11-23, 18:38
Rozumiem, że masz na myśli 32PW9551. Z tym komponentem to się tak nie śpiesz. Jeżeli masz możliwość to pożycz go najpierw i zwróć uwagę czy przy odtwarzaniu rozdzielczości np. 1080i nie występuje na tym nowym nabytku efekt migotania (no chyba, że się tym nie przejmujesz). Odświeżanie 100Hz w wielu telewizorach i plazmach w rozdzielczości HD nie pracuje. Ale o tym było na początku tego tematu.

Component kabel mam bo i tak się przyda do podłączania nboxa do monitora.
W każdym razie gołym okiem rozpoznaję na monitorach CRT odświeżanie 60 oraz 75Hz. Na moim CRT pracuję w 1280x1024 przy 120Hz i nie mam zamiaru tego zamieniać na LCD.
Wspomniany TV po przełączeniu na component działa w 50 lub 60Hz, po prostu miga jak zwykły TV. Niestety mój tani DVD podał beznadziejny obraz, widziałem krzaczki itp, a to była oryginalna płytka DVD z Desperado. Prawdopodobnie mój Cyberhome jest zbyt kiepski, pewnie nie ma wbudowanych żadnych polepszaczy na wyjściu component. Obraz menu DVD był jednak bardzo ładny i wyraźny, potestuję w sobotę na innych filmach i na Divixach (tych z lepszym bitrate). Jak na componencie nie będzie lepiej to wracam do Euro.
Potem podłączę nboxa i sprawdzę problemy z HDMI i jakość obrazu przez component, porównam to z obrazem przez euro przy 100Hz i włączonym Pixel+.

Ogólnie, w chwili obecnej do tego TV mamy podłączony dekoder Cyfry przez Euro, więc jest 100Hz i Pixel+ a rodzina bardzo zadowolona, ja też :lol:
TV oglądamy z dwóch miejsc (sofa i stół), a więc pod sporym kątem, i oczywiście nie ma tu żadnego problemu.
TV stoi przy oknie w jasnym miejscu i również nie ma żadnego problemu, nawet nie musiałem regulować jasności.
Zastanawiam się nad postawieniem obok sporych kolumn i wyprowadzeniem do nich kabli z wewnątrz, ciekawe czy wydoli.
Generalnie jak na TV za 2200zł jestem super zadowolony http://www.certihost.net/Graphics/banana.gif

GW
2006-11-27, 12:26
Na moim CRT pracuję w 1280x1024 przy 120Hz i nie mam zamiaru tego zamieniać na LCD.
To twój wybór - rezygnujesz z 1920x1080.
Wspomniany TV po przełączeniu na component działa w 50 lub 60Hz, po prostu miga jak zwykły TV. ... Jak na componencie nie będzie lepiej to wracam do Euro.
Oj pewnie wrócisz do euro.
Potem podłączę nboxa i sprawdzę problemy z HDMI i jakość obrazu przez component, porównam to z obrazem przez euro przy 100Hz i włączonym Pixel+.
Też uważam telewizory Philips za jedne z lepszych ale takiej rozdzielczości jak przez HDMI czy komponent żaden pixel+ nie osiągnie. Napisz co zobaczyłeś, bo ja to już widziałem u kolegi - przy czym on nie bardzo wie co to jest to migotanie i dlaczego ja uważam, że jemu to powinno przeszkadzać. (bez komentarza) Pozdrawiam

schriss
2006-11-27, 20:11
Na moim CRT pracuję w 1280x1024 przy 120Hz i nie mam zamiaru tego zamieniać na LCD.
To twój wybór - rezygnujesz z 1920x1080.

Nie, mój monitor pracuje w max 1920x1440, a wiec 1080 z łatwością włączam, z niczego nie rezygnuję, a LCD z takimi parametrami troszkę więcej kosztują :lol: Tylko pracuję sobie w rozdzielczości przewyższającej nieznacznie 720p i to jest w sam raz do oglądania filmów. Do tego mam wybór innych rozdzialczości bez utraty jakości typowej dla LCD, czasem gram w 1024x768 a czasem w 1600x1200 i wszędzie co najmniej 85Hz.

Wspomniany TV po przełączeniu na component działa w 50 lub 60Hz, po prostu miga jak zwykły TV. ... Jak na componencie nie będzie lepiej to wracam do Euro.
Oj pewnie wrócisz do euro.

Dokładnie, Cyfrę+ oglądamy przez Euro i jest super.

Też uważam telewizory Philips za jedne z lepszych ale takiej rozdzielczości jak przez HDMI czy komponent żaden pixel+ nie osiągnie. Napisz co zobaczyłeś, bo ja to już widziałem u kolegi - przy czym on nie bardzo wie co to jest to migotanie i dlaczego ja uważam, że jemu to powinno przeszkadzać. (bez komentarza) Pozdrawiam
Ale u mnie podłączenie przez Euro głównie, tam lepiej 100Hz i Pixel+.

HDMI czy Componnt będzie tylko pod nboxa (a i wtedy ładnie widać, migotnie nie jest uciążliwe. Ewentualnie jeśli kupię Xboxa360, wtedy też obowiązkowo podłączę przez Component :D

marcintgr
2006-12-24, 05:06
100hz narazie nic nie daje!!! Jak wiadomo obraz HD jest nadawany 25 klatek na sekunde co przy przeplocie obraz sie pokrywa w 50hz przykładowo TV 100hz będzie wyświetlał tą samą klatke 2 razy co w efekcie nic nie da!!! chyba że bedzie obraz HD nadawany w 50 klatkach na sekunde to w tedy to ma sens!

schriss
2006-12-24, 10:18
100hz narazie nic nie daje!!! Jak wiadomo obraz HD jest nadawany 25 klatek na sekunde co przy przeplocie obraz sie pokrywa w 50hz przykładowo TV 100hz będzie wyświetlał tą samą klatke 2 razy co w efekcie nic nie da!!! chyba że bedzie obraz HD nadawany w 50 klatkach na sekunde to w tedy to ma sens!

To akurat nie ma znaczenia. Przecież TV wyświetlając 50 klatek mógłby każdą wyświetlać dwa razy i dałoby to 100Hz.
Myślisz, że sygnał z Euro wyświetlany u mnie w 100Hz ma ile klatek - 100? 8)
Tu chodzi raczej o elektronikę telewizora a nie ilość klatek w sygnale.