PDA

Zobacz pełną wersję : Wykaz transponderów i programów

krzysztof.ka
2009-01-09, 16:48
Witam,
posiadam od dwóch dni nbox recorder, niestety, z podłączonym kablem do jednej anteny. W opisie działania funkcji nagrywania jest napisane, że w przypadku podłączonego jednego kabla, jednocześnie nagrywając program na jednym kanale, można oglądać na bieżąco inny program, ale pod warunkiem, że ten oglądany kanał nadawany jest z tego samego transpondera. Jeżeli program oglądany nadawany jest z innego transpondera, to zachodzi konflikt.
Pytanie mam takie, czy jest gdzieś może lista, wykaz transponderów używanych przez "n" i programów nawanych na nich, tak abym wiedział na jaki kanał sobie mogę "przeskoczyć" w trakcie nagrywania innego.
za wszelkie pomocne wskazówki serdecznie dziękuję.

GDA
2009-01-09, 16:52
Nie musisz mieć listy - recorder sam cie poinfromuje że jeżeli zmienisz kanał to stracisz możliwość nagrywania także śmiało przełączaj kanały - zrób sobie to testowo na dowolnej audycji

peterpeter
2009-01-09, 16:54
chyba tu jest w miarę aktualny

http://en.kingofsat.net/pos-13E_pol.php

krzysztof.ka
2009-01-09, 17:01
Nie musisz mieć listy - recorder sam cie poinfromuje że jeżeli zmienisz kanał to stracisz możliwość nagrywania także śmiało przełączaj kanały - zrób sobie to testowo na dowolnej audycji

Chcę uniknąć eksperymentowania i zabawy typu: nagrywa, nie nagrywa. Chcię wiedzieć, że jak nagrywam coś z TVN HD, to mogę spokojnie przeskoczyć na np. TVN Historia i spokojnie oglądać.

Wydaje mi się, że taka lista mogłaby powstać i być zamieszczona na stronie n-ki.

krzysztof.ka
2009-01-09, 17:01
chyba tu jest w miarę aktualny

http://en.kingofsat.net/pos-13E_pol.php

Super, dziękuję za pomoc.

Cingla
2009-01-09, 17:13
Ale podczas nagrywania i próbie przełączenia kanału na inny nie przerwiesz nagrywania jedynie recorder poinformuje cię o możliwości przełączenia kanału w zamian za przerwanie nagrywania

olo46
2009-01-09, 17:13
, wykaz transponderów używanych przez "n" i programów nawanych na nich

Tutaj też masz tylko "n": http://www.lyngsat.com/packages/n.html

klakier
2009-01-09, 17:20
Ale podczas nagrywania i próbie przełączenia kanału na inny nie przerwiesz nagrywania jedynie recorder poinformuje cię o możliwości przełączenia kanału w zamian za przerwanie nagrywania
I dlatego do nrrecordera warto sie zaopatrzyć w twina.. wtedy nagrywasz co chcesz i oglądasz co chcesz

krzysztof.ka
2009-01-09, 23:30
Dziękuję za pomoc. W moim przypadku nie jest możliwe poprowadzenie drugiego kabla po ścianie bloku, z takiej przyczyny, że blok został ocieplony i jest nowa elewacja. Wspólnota mieszkaniowa, w której jestem v-ce, podjęła decyzję, że nie pozwalamy na wiercenie otworów i zakładanie anten satelitarnych i odbiorników internetu. Przy okazji renowacji wszystkie kable wiszące z dachu zostały zabezpieczone i przykryte.

Czytałem na forum, że istnieje możliwość zamiany konwertera z podwójnym wyjściem i puszczenie jakby dwóch sygnałów jedym kablem a potem rozdzielenie przy samym terminalu.
Może ktoś ma takie rozwiązanie właśnie i się wypowie jakie są zalety i wady. Co zyskuję wtedy w stosunku do rozwiązania jakie ja mam, a z czego nie będę korzystał w stosunku do rozwiązania zalecanego, czyli dwa oddzielne kable.

peterpeter
2009-01-09, 23:49
a może to

http://akcesoria.n.pl/component/page,shop.browse/category_id,3/option,com_virtuemart/Itemid,2/

ibot
2009-01-10, 01:28
Spróbuj pogadać z zarządcą/właścicielem, kabel można puścic kanałem technologicznym na klatce schod. (ten w którym kablówka) lub spróbować kanałem wentylacyjnym (nie od piecyka gazowego !! ) - tu może uszkodzić go kominiarz, o ile czyszczą .

netN
2009-01-10, 10:39
Dziękuję za pomoc. W moim przypadku nie jest możliwe poprowadzenie drugiego kabla po ścianie bloku, z takiej przyczyny, że blok został ocieplony i jest nowa elewacja. Wspólnota mieszkaniowa, w której jestem v-ce, podjęła decyzję, że nie pozwalamy na wiercenie otworów i zakładanie anten satelitarnych i odbiorników internetu. Przy okazji renowacji wszystkie kable wiszące z dachu zostały zabezpieczone i przykryte.
Prawo budowlane nakłada obowiązek instalacji zbiorczej anteny naziemnej i satelitarnej w przypadku zakazu instalacji indywidualnych anten. To jest wykładnia UKE, proponuje zainteresować się problemem zanim ktoś nie skieruje sprawy do sądu."
Zgodnie z § 56 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. nr 75 poz. 690 z późn. zm.) budynek wielorodzinny, zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej powinien być przystosowany do wyposażenia w instalacje telekomunikacyjne, w tym radiowo-telewizyjne, odpowiadające odrębnym przepisom i Polskim Normom dotyczącym wykonania tych instalacji, a stosownie do przeznaczenia budynku - również w instalację sygnalizacji dzwonkowej lub domofonowej."
Administrator budynku może również podpisać umowę z siecią TV kablowej na udostępnienie pakietu minimum zawierającego polskie programy TV odbierane naziemne i satelitarne. Administrator nie może zmuszać lokatorów do instlacji TV kablowej lub sat i ponoszenia dodatkowych opłat, przy braku możliwości instalacji indywidualnej anteny i odbioru w ramach abonamentu rtv.
Przepraszam za ten off topic ale tego typu działania są zbyt częste aby nie uświadamiać czytających jakie prawo jest w tym zakresie.

jack
2009-01-10, 13:39
W moim przypadku nie jest możliwe poprowadzenie drugiego kabla po ścianie bloku, z takiej przyczyny, że blok został ocieplony i jest nowa elewacja. Wspólnota mieszkaniowa, w której jestem v-ce, podjęła decyzję, że nie pozwalamy na wiercenie otworów i zakładanie anten satelitarnych i odbiorników internetu.Takie działanie jest niezgodna z prawem. Zarządca budynku nie ma prawa odmówić, ma tylko prawo i jednocześnie obowiązek wskazania miesca montażu anteny na wniosek lokatora. Wspólnota nie jest u wyjątkiem.

Przepraszam za ten off topic ale tego typu działania są zbyt częste aby nie uświadamiać czytających jakie prawo jest w tym zakresie.Dokładnie. Nie chce mi się szukać ale kiedyś na jakimś portalu czytałem obszerny artykuł na ten temat. Nie jestem pewny ale nawet jakieś orzeczenie NSA tam było chyba przytaczane.

krzysztof.ka
2009-01-10, 15:38
a może to

http://akcesoria.n.pl/component/page,shop.browse/category_id,3/option,com_virtuemart/Itemid,2/

Pomysł dobry, trochę kosztowny, ale chyba najbardziej rozsądny w moim przypadku. Teraz mam pytanie, czy po zamontowaniu tego konwertera z dodatkami, czy funkcjonalność będzie identyczna jak w przypadku posiadania dwóch kabli, czy też nie do końca?

GDA
2009-01-10, 16:25
Chcę uniknąć eksperymentowania i zabawy typu: nagrywa, nie nagrywa. Chcię wiedzieć, że jak nagrywam coś z TVN HD, to mogę spokojnie przeskoczyć na np. TVN Historia i spokojnie oglądać.

Ależ właśnie to zrobi za Ciebie recorder ! gdy będziesz nagrywał jakiś program i w tym momencie spróbujesz przełączyć na inny kanał z innej polaryzacji otrzymasz komunikat na ekranie że to może spowodować przerwanie nagrania - chyba wówczas będziesz świadomy co zrobić?

nie uważasz że to lepsze rozwiązanie niż uczenie się na pamięć rozkładu transponderów?

krzysztof.ka
2009-01-10, 17:36
OK, jeżeli w ten sposób niczego nie popsuję (np. przerwę nagrywanie) to nie ma już problemu. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.