PDA

Zobacz pełną wersję : ten sam program na dwóch telewizorach - pytania

tkuna
2007-01-11, 22:56
Mam następujące pytania. Szukałem na forum, ale nie jest to dla mnie jasne.
Miałem C+ i podłączone do niej dwa telewizory, tak że mogłem oglądać ten sam kanał w dwóch pokojach. Do drugiego pokoju szedł zwykł kabel antenowy. Teraz mam n i problem :-)
n-boxa mam połączonego scartem z nagrywarką dvd, z niej idzie scart do telewizora (nie mam hdmi). czytałem, że żeby połączyć z drugim telewizorem, trzeba użyć composite. I teraz pytanie kompletnego laika: czy można zrobić tak, by composite przechodził w zwykły kabel antenowy, czy też muszę ciągnąć nowy kabel do drugiego pokoju. A może jest inny sposób. Będę wdzięczny za jakieś porady.
Pozdrawiam
tkuna

wojtek2005
2007-01-12, 13:44
Miałem C+ i podłączone do niej dwa telewizory, tak że mogłem oglądać ten sam kanał w dwóch pokojach. Do drugiego pokoju szedł zwykł kabel antenowy. Teraz mam n i problem :-)
n-boxa mam połączonego scartem z nagrywarką dvd, z niej idzie scart do telewizora (nie mam hdmi). czytałem, że żeby połączyć z drugim telewizorem, trzeba użyć composite. I teraz pytanie kompletnego laika: czy można zrobić tak, by composite przechodził w zwykły kabel antenowy, czy też muszę ciągnąć nowy kabel do drugiego pokoju. A może jest inny sposób. Będę wdzięczny za jakieś porady.
Pozdrawiam
tkuna

Musisz mieć modulator. Jest to urządzenie, ktore zamienia sygnał niskiej częstotliwości na wysoką. Odpowiadając też na Twoje pytanie o możliwość rozdzielenia sygnału z innego tematu, takie urządzenie też Ci to umożliwi, a możesz też skorzystać z rozgałęźnika scart. Modulator np. http://www.satserwis.pl/pokaz.php?nazwa=oferta/01/0125.dat (ja mam taki), ale na Allegro na pewno znajdziesz coś taniej.

tkuna
2007-01-12, 13:54
dzięki serdeczne za odpowiedź.
tkuna

Dusiek
2007-01-15, 15:56
A ja zapytam o podobne ale troszkę inne rozwiązanie.
Chciałbym rozgałęzic SCART i uzyskać obraz na 2 TV. Nie spodzieam się, żeby był jakiś z tym problem. Chyba, że się mylę - proszę o opinię.

Mam wątpliwość dotyczącą dzwięku. Dotychczas mam podłączony dzwięk do amplitunera przez optical i ustawioną opcję w tunerze żeby odtwarzany był dzwięk w przestrzenny (nie pamiętam jak to się dokładnie nazywa ale ufam, że wiadomo o co chodzi). Jak wyczytałem w instrukcji przy takim ustawieniu dzwięk nadawany przez SCART jest jedynie wtedy gdy nie jest przestrzenny - zwykłe stereo i należy wówczas przełączyć w opcjach tunera na stereo.

Czy jest tak faktycznie? możecie to potwierdzić? Czy będę musiał zrezygnować z dzwięku przestrzennego przez optical, lub zdać się na ciągłe przełączanie?

HDTV
2007-01-15, 17:00
Chciałbym rozgałęzic SCART i uzyskać obraz na 2 TV. Nie spodzieam się, żeby był jakiś z tym problem. Chyba, że się mylę - proszę o opinię.
Nie mylisz się, jest to jak najbardziej możliwe.
Jak wyczytałem w instrukcji przy takim ustawieniu dzwięk nadawany przez SCART jest jedynie wtedy gdy nie jest przestrzenny - zwykłe stereo i należy wówczas przełączyć w opcjach tunera na stereo.

Czy jest tak faktycznie?

Może i tak jest. Ja nie mam jak tego sprawdzić! Ale gdy w Ferdku AF5018CI wybiorę dzwięk DD to poprzez SCART jest "cicho".

Dusiek
2007-01-17, 09:55
Dzięki. Dam znać jak jest jak już podłącze.

Drink
2007-01-20, 10:19
Witam Wszystkich Forumowiczow jako 3-dniowy uzytkownik "n" i jako 8-mio letni uzytkownik C+ i CP. czuje sie oszukany "opcjami antenowymi" terminala n-box, bo co szkodzilo producentowi dolozenie - jak u konkurencji - wejscia i wyjscia antenowego dla zwyklej lub "kablowej" anteny? Przez osiem lat mialem sygnal w drugim pokoju z C+ lub przelaczalem sie na kablowke z pilota w drugim pokoju, a teraz jest BADZIEWIE i zmuszanie Abonenta do SCART-owych i innych kombinacji!!! Niby z aspektu Prawa wszystko jest OK. poniewaz producent nie jest zobligowany do udostepniania sygnalu na drugi OTV. (u mnie nawet i na trzeci, bo i do kuchni szedl sygnal), ale z aspektu ludzkiego uwazam to za SZALBIERSTWO i naciaganie Abonentow odbierajacych w moim systemie na dodatkowe koszty i kombinacje. Pytanie do N-ki: Czego sie boicie? "Pozyczania" sygnalu sasiadowi? Moim zdaniem, to raczej stracicie klientow, poniewaz mam zamiar opublikowac te swiadoma NIEDOROBKE. Jestem rowniez ciekawy zdania Forumowiczow. Pozdr. Drink.

ewaldus
2007-01-20, 19:55
Kolego jak brales Nke to byles slepy?Nie wiedziales ze takiego wyjscia Nbox nie posiada?Denerwuja mnie takie posty,ludzie kupuja i nie wiedza co,albo nie racza przeczytac instrukcji i placza ze cos nie dziala i Nka jest be.
Jakbys przed zakupem Nki poczytal forum to bys wiedzial ze tego wyjscia nie dodali ze wzgledu na kiepska jakosc i cena Nbox-a tez by musiala byc wyzsza(wg.mnie o 50-60zl).

mmirek
2007-01-20, 20:48
Pozdrawiam
tkuna
zainstaluj sender i będziesz oglądał bezprzewodowo , gdzie chcesz lub modulator to doprowadzisz przewodem antenowym jest ogrom rozwiązań

Drink
2007-01-20, 20:50
Pewnie Kolego masz troche racji, ze zaplacilem gapowe za brak rozeznania tematu (od groma jest tego na Forum), ale denerwuja mnie takie posty biorace w obrone sprzet Firmy. Czy Ty Kolego po latach rozeznania sprzetu Cyfry+ (Mediasat i Philips), Cyfrowego Polsatu (Sagem) pomyslal Bys, ze czegos MOZE UBYWAC ZAMIAST PRZYBYWAC?!?! Jezeli elektronika wewnetrzna i wszystkie bajery najnowsze nie ida w parze z wykonczeniem terminala oscylujacym do przyzwyczajen z konkurencji (np. modulator), to zakrawa to w pewnym sensie na olewanie klienta :-( I coz to za argument, ze bylo by tansze lub drozsze o tyle, lub tyle? Przeciez nie kupujesz tego dekodera, a Firma ktora wchodzi z rozmachem i kasa na rynek, powinna to przemyslec. Wiadomo, ze biega o obraz zylete na glownym OTV., ale dlaczego mam pozbawiac sie przyjemnosci przekazu na dodatkowe telewizory? I wyobraz sobie Kolego, ze przydzwigalem z sypialni do duzego pokoju poczciwy magnetowid Panasonic w celu wykorzystania jego dwoch SCART-ow wraz z modulatorem do przywrocenia poprzedniego stanu rzeczy. Oczekuje Twoich kontrargumentow.

mmirek
2007-01-20, 20:53
modulator zamyka się w kosztach 50 zł i jest na euro pomiędzy boxem a telewizorem

mmirek
2007-01-20, 21:08
nowoczesny dekoder nie będzie miał modulatora nigdy
pogarszanie jakości odbioru na wyłączna odpowiedzialność użytkownika

przerabiałem oba philipsy wizji w tym na 6xxx testowałem nowe oprogramowanie , jakiego sięjeszcze po 7 latach cyfra ni dorobiła trzy rózne mediasaty sagema i echostary

dlaczego nikogo nie dziwi oddzielny zasilacz naprzykład itp

powodzenia

Drink
2007-01-20, 21:27
Dzieki mmirek za info, faktycznie pozyteczne i dajace do myslenia przy przesyle HDD. Obecnie przy wlaczaniu "sypialni" odczuwam optyczne zmiany w glownym OTV. Zasilacz zastanowil mnie od poczatku (akurat jestem elektrykiem) i fuksem trafnie skojarzylem, ze 230V. moze miec wplyw na wyzwalanie indukcji w wewnetrznym zasilaczu :-), co sie wiaze z zakloceniami. D.

ewaldus
2007-01-20, 22:30
Drink dlaczego oczekujesz kontrargumentow?Znalazles rozwiazanie i w porzadku.Jesli odpowiada Ci ta jakosc sygnalu to ok.Ja na twoim miejscu majac drugi TV bez Scart-a zrobilbym to samo.Tylko jesli 1-y TV jest podlaczony HDMI to pozostaje zabawa z RES,a to juz wkurza.
Do Nki;
-aktywujcie jednoczesnie wyjscia HDMI,Component,Scart.
Ps.Sprzet jest ok.,soft do du...y.

Drink
2007-01-21, 10:10
Oczekiwalem ewaldus kontrargumentow, poniewaz tak broniles n-kowego dekodera, ze trzeba patrzec co sie bierze itd.itp., a ja na to odpowiedzialem. Nie bedziemy chyba juz drazyc tego tematu :-) I skad Ci przyszlo do glowy, ze OTV. w sypialni nie ma SCART-a? Moze jestem niekumaty, ale nie wykorzystywalem tego nigdy na taka odleglosc. Podczas remontu chaty okablowalem dyskretnie dookola wszystkie pokoje i kuchnie (nawet do WC. musialem zrobic dwa otwory zeby przejsc za wanna do sypialni) przewodem profilaktycznie satelitarnym w celu zmniejszenia strat przesylowych sygnalu. Nie bede bawic sie w grafike schematowa, ale w skrocie opisze: 1) Dekoder Cyfry+ - a) sygnal na zlacze LNB. z talerza b) sygnal na wejscie antenowe z Kablowki c) wyjscie obu sygnalow przewodem antenowym do Splittera ze zlaczami "f" (IN + 2xOUT), skad 1-sze OUT wychodzi na wejscie antenowe duzego OTV. w celu uzyskania sygnalu z kablowki (SAT idzie na SCART) 2-gie OUT dalej ok. 8 metrow do magnetowidu w sypialni i przez jego modulator wychodzi ponownie do Splittera ze zlaczami typu "f" w celu rozdzielenia sygnalu na OTV., komputer i kuchnie. Sygnal SAT. przeprogramowalem w obydwoch OTV. (sypialnia i kuchnia) z kanalu "33"na kanal "0" w pilotach w celu ulatwienia sterowania, wiec w obydwu pomieszczeniach SAT. mam na tym kanale. Zlacze SCART mam zajete podlaczeniem magnetowidu, do ktorego CINCH-em doprowadzam sygnal z kompa do ogladania filmow w telewizorze. Tak bylo do wczoraj, a poniewaz wideo poszlo robic za modulator do duzego pokoju, zostalem zmuszony do zastosowania przejsciowki SCART-CINCH do podania sygnalu z karty graficznej komputera. Bede zobowiazany za wiesci co do tego ma SCART w drugim OTV. lub co pochrzanilem ogolnie, bo pewnie propozycji moze byc wiele, a ja nie uwazam sie za alfe-omege i chetnie korzystam z zasobow wiedzy innych Uzytkownikow. D.

pavulon
2007-01-21, 21:39
co szkodzilo producentowi dolozenie - jak u konkurencji - wejscia i wyjscia antenowego dla zwyklej lub "kablowej" anteny?

Szkodziło, ponieważ enka ma klase! :x Lepiej szczycic sie watpliwymi mozliwosciami, niz zapewnic funkcjonalnosc. :?
Zobacz: http://www.nhdtv.pl/forum/viewtopic.php?t=19