Zobacz pełną wersję : ten sam program na dwóch telewizorach - pytania
Mam następujące pytania. Szukałem na forum, ale nie jest to dla mnie jasne.
Miałem C+ i podłączone do niej dwa telewizory, tak że mogłem oglądać ten sam kanał w dwóch pokojach. Do drugiego pokoju szedł zwykł kabel antenowy. Teraz mam n i problem :-)
n-boxa mam połączonego scartem z nagrywarką dvd, z niej idzie scart do telewizora (nie mam hdmi). czytałem, że żeby połączyć z drugim telewizorem, trzeba użyć composite. I teraz pytanie kompletnego laika: czy można zrobić tak, by composite przechodził w zwykły kabel antenowy, czy też muszę ciągnąć nowy kabel do drugiego pokoju. A może jest inny sposób. Będę wdzięczny za jakieś porady.
Pozdrawiam
tkuna
wojtek2005
2007-01-12, 13:44
Miałem C+ i podłączone do niej dwa telewizory, tak że mogłem oglądać ten sam kanał w dwóch pokojach. Do drugiego pokoju szedł zwykł kabel antenowy. Teraz mam n i problem :-)
n-boxa mam połączonego scartem z nagrywarką dvd, z niej idzie scart do telewizora (nie mam hdmi). czytałem, że żeby połączyć z drugim telewizorem, trzeba użyć composite. I teraz pytanie kompletnego laika: czy można zrobić tak, by composite przechodził w zwykły kabel antenowy, czy też muszę ciągnąć nowy kabel do drugiego pokoju. A może jest inny sposób. Będę wdzięczny za jakieś porady.
Pozdrawiam
tkuna
Musisz mieć modulator. Jest to urządzenie, ktore zamienia sygnał niskiej częstotliwości na wysoką. Odpowiadając też na Twoje pytanie o możliwość rozdzielenia sygnału z innego tematu, takie urządzenie też Ci to umożliwi, a możesz też skorzystać z rozgałęźnika scart. Modulator np. http://www.satserwis.pl/pokaz.php?nazwa=oferta/01/0125.dat (ja mam taki), ale na Allegro na pewno znajdziesz coś taniej.
dzięki serdeczne za odpowiedź.
tkuna
A ja zapytam o podobne ale troszkę inne rozwiązanie.
Chciałbym rozgałęzic SCART i uzyskać obraz na 2 TV. Nie spodzieam się, żeby był jakiś z tym problem. Chyba, że się mylę - proszę o opinię.
Mam wątpliwość dotyczącą dzwięku. Dotychczas mam podłączony dzwięk do amplitunera przez optical i ustawioną opcję w tunerze żeby odtwarzany był dzwięk w przestrzenny (nie pamiętam jak to się dokładnie nazywa ale ufam, że wiadomo o co chodzi). Jak wyczytałem w instrukcji przy takim ustawieniu dzwięk nadawany przez SCART jest jedynie wtedy gdy nie jest przestrzenny - zwykłe stereo i należy wówczas przełączyć w opcjach tunera na stereo.
Czy jest tak faktycznie? możecie to potwierdzić? Czy będę musiał zrezygnować z dzwięku przestrzennego przez optical, lub zdać się na ciągłe przełączanie?
Chciałbym rozgałęzic SCART i uzyskać obraz na 2 TV. Nie spodzieam się, żeby był jakiś z tym problem. Chyba, że się mylę - proszę o opinię.
Nie mylisz się, jest to jak najbardziej możliwe.
Jak wyczytałem w instrukcji przy takim ustawieniu dzwięk nadawany przez SCART jest jedynie wtedy gdy nie jest przestrzenny - zwykłe stereo i należy wówczas przełączyć w opcjach tunera na stereo.
Czy jest tak faktycznie?
Może i tak jest. Ja nie mam jak tego sprawdzić! Ale gdy w Ferdku AF5018CI wybiorę dzwięk DD to poprzez SCART jest "cicho".
Dzięki. Dam znać jak jest jak już podłącze.
Witam Wszystkich Forumowiczow jako 3-dniowy uzytkownik "n" i jako 8-mio letni uzytkownik C+ i CP. czuje sie oszukany "opcjami antenowymi" terminala n-box, bo co szkodzilo producentowi dolozenie - jak u konkurencji - wejscia i wyjscia antenowego dla zwyklej lub "kablowej" anteny? Przez osiem lat mialem sygnal w drugim pokoju z C+ lub przelaczalem sie na kablowke z pilota w drugim pokoju, a teraz jest BADZIEWIE i zmuszanie Abonenta do SCART-owych i innych kombinacji!!! Niby z aspektu Prawa wszystko jest OK. poniewaz producent nie jest zobligowany do udostepniania sygnalu na drugi OTV. (u mnie nawet i na trzeci, bo i do kuchni szedl sygnal), ale z aspektu ludzkiego uwazam to za SZALBIERSTWO i naciaganie Abonentow odbierajacych w moim systemie na dodatkowe koszty i kombinacje. Pytanie do N-ki: Czego sie boicie? "Pozyczania" sygnalu sasiadowi? Moim zdaniem, to raczej stracicie klientow, poniewaz mam zamiar opublikowac te swiadoma NIEDOROBKE. Jestem rowniez ciekawy zdania Forumowiczow. Pozdr. Drink.
Kolego jak brales Nke to byles slepy?Nie wiedziales ze takiego wyjscia Nbox nie posiada?Denerwuja mnie takie posty,ludzie kupuja i nie wiedza co,albo nie racza przeczytac instrukcji i placza ze cos nie dziala i Nka jest be.
Jakbys przed zakupem Nki poczytal forum to bys wiedzial ze tego wyjscia nie dodali ze wzgledu na kiepska jakosc i cena Nbox-a tez by musiala byc wyzsza(wg.mnie o 50-60zl).
Pozdrawiam
tkuna
zainstaluj sender i będziesz oglądał bezprzewodowo , gdzie chcesz lub modulator to doprowadzisz przewodem antenowym jest ogrom rozwiązań
Pewnie Kolego masz troche racji, ze zaplacilem gapowe za brak rozeznania tematu (od groma jest tego na Forum), ale denerwuja mnie takie posty biorace w obrone sprzet Firmy. Czy Ty Kolego po latach rozeznania sprzetu Cyfry+ (Mediasat i Philips), Cyfrowego Polsatu (Sagem) pomyslal Bys, ze czegos MOZE UBYWAC ZAMIAST PRZYBYWAC?!?! Jezeli elektronika wewnetrzna i wszystkie bajery najnowsze nie ida w parze z wykonczeniem terminala oscylujacym do przyzwyczajen z konkurencji (np. modulator), to zakrawa to w pewnym sensie na olewanie klienta :-( I coz to za argument, ze bylo by tansze lub drozsze o tyle, lub tyle? Przeciez nie kupujesz tego dekodera, a Firma ktora wchodzi z rozmachem i kasa na rynek, powinna to przemyslec. Wiadomo, ze biega o obraz zylete na glownym OTV., ale dlaczego mam pozbawiac sie przyjemnosci przekazu na dodatkowe telewizory? I wyobraz sobie Kolego, ze przydzwigalem z sypialni do duzego pokoju poczciwy magnetowid Panasonic w celu wykorzystania jego dwoch SCART-ow wraz z modulatorem do przywrocenia poprzedniego stanu rzeczy. Oczekuje Twoich kontrargumentow.
modulator zamyka się w kosztach 50 zł i jest na euro pomiędzy boxem a telewizorem
nowoczesny dekoder nie będzie miał modulatora nigdy
pogarszanie jakości odbioru na wyłączna odpowiedzialność użytkownika
przerabiałem oba philipsy wizji w tym na 6xxx testowałem nowe oprogramowanie , jakiego sięjeszcze po 7 latach cyfra ni dorobiła trzy rózne mediasaty sagema i echostary
dlaczego nikogo nie dziwi oddzielny zasilacz naprzykład itp
powodzenia
Dzieki mmirek za info, faktycznie pozyteczne i dajace do myslenia przy przesyle HDD. Obecnie przy wlaczaniu "sypialni" odczuwam optyczne zmiany w glownym OTV. Zasilacz zastanowil mnie od poczatku (akurat jestem elektrykiem) i fuksem trafnie skojarzylem, ze 230V. moze miec wplyw na wyzwalanie indukcji w wewnetrznym zasilaczu :-), co sie wiaze z zakloceniami. D.
Drink dlaczego oczekujesz kontrargumentow?Znalazles rozwiazanie i w porzadku.Jesli odpowiada Ci ta jakosc sygnalu to ok.Ja na twoim miejscu majac drugi TV bez Scart-a zrobilbym to samo.Tylko jesli 1-y TV jest podlaczony HDMI to pozostaje zabawa z RES,a to juz wkurza.
Do Nki;
-aktywujcie jednoczesnie wyjscia HDMI,Component,Scart.
Ps.Sprzet jest ok.,soft do du...y.
Oczekiwalem ewaldus kontrargumentow, poniewaz tak broniles n-kowego dekodera, ze trzeba patrzec co sie bierze itd.itp., a ja na to odpowiedzialem. Nie bedziemy chyba juz drazyc tego tematu :-) I skad Ci przyszlo do glowy, ze OTV. w sypialni nie ma SCART-a? Moze jestem niekumaty, ale nie wykorzystywalem tego nigdy na taka odleglosc. Podczas remontu chaty okablowalem dyskretnie dookola wszystkie pokoje i kuchnie (nawet do WC. musialem zrobic dwa otwory zeby przejsc za wanna do sypialni) przewodem profilaktycznie satelitarnym w celu zmniejszenia strat przesylowych sygnalu. Nie bede bawic sie w grafike schematowa, ale w skrocie opisze: 1) Dekoder Cyfry+ - a) sygnal na zlacze LNB. z talerza b) sygnal na wejscie antenowe z Kablowki c) wyjscie obu sygnalow przewodem antenowym do Splittera ze zlaczami "f" (IN + 2xOUT), skad 1-sze OUT wychodzi na wejscie antenowe duzego OTV. w celu uzyskania sygnalu z kablowki (SAT idzie na SCART) 2-gie OUT dalej ok. 8 metrow do magnetowidu w sypialni i przez jego modulator wychodzi ponownie do Splittera ze zlaczami typu "f" w celu rozdzielenia sygnalu na OTV., komputer i kuchnie. Sygnal SAT. przeprogramowalem w obydwoch OTV. (sypialnia i kuchnia) z kanalu "33"na kanal "0" w pilotach w celu ulatwienia sterowania, wiec w obydwu pomieszczeniach SAT. mam na tym kanale. Zlacze SCART mam zajete podlaczeniem magnetowidu, do ktorego CINCH-em doprowadzam sygnal z kompa do ogladania filmow w telewizorze. Tak bylo do wczoraj, a poniewaz wideo poszlo robic za modulator do duzego pokoju, zostalem zmuszony do zastosowania przejsciowki SCART-CINCH do podania sygnalu z karty graficznej komputera. Bede zobowiazany za wiesci co do tego ma SCART w drugim OTV. lub co pochrzanilem ogolnie, bo pewnie propozycji moze byc wiele, a ja nie uwazam sie za alfe-omege i chetnie korzystam z zasobow wiedzy innych Uzytkownikow. D.
co szkodzilo producentowi dolozenie - jak u konkurencji - wejscia i wyjscia antenowego dla zwyklej lub "kablowej" anteny?
Szkodziło, ponieważ enka ma klase! :x Lepiej szczycic sie watpliwymi mozliwosciami, niz zapewnic funkcjonalnosc. :?
Zobacz: http://www.nhdtv.pl/forum/viewtopic.php?t=19
vBulletin v3.6.4, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.