PDA

Zobacz pełną wersję : oprogramowanie

streeeet
2007-04-07, 16:20
czy n-ka ma w najblizszych dniach zrobic aktulizacje jak tak to czego

lucas
2007-04-07, 21:26
takie pytania najlepiej kierować do przedstawicieli n-ki którzy wypowiadają sie na forum np: saszy albo łukasza_n

robertrsad
2007-04-10, 18:10
witam czy ten port usb to tylko reklama na pudełku i nabieranie ludzie ze takie porty sa jak inthernet i usb bo niby sa ale ich nie ma wiec po co o nich piszecie przeciez mozna by było odblokować chociaż port USB np do przeglądania zdjiec na pendrive czy ktoś z n-ki jest w stanie odpowiedzieć na ten temat czy nastąpi cisza lub napiszecie zeby kierowac to pytanie gdzie indziej

Jarosław K.
2007-04-10, 19:10
witam czy ten port usb to tylko reklama na pudełku i nabieranie ludzie ze takie porty sa jak inthernet i usb bo niby sa ale ich nie ma wiec po co o nich piszecie przeciez mozna by było odblokować chociaż port USB np do przeglądania zdjiec na pendrive czy ktoś z n-ki jest w stanie odpowiedzieć na ten temat czy nastąpi cisza lub napiszecie zeby kierowac to pytanie gdzie indziej
Teraz jest to tylko reklama na pudełku i, jeżeli chcesz to tak nazwać, nabieranie ludzi. W przyszłości oczywiście porty te zostaną odblokowane i właśnie będzie można np. oglądać zdjęcia albo podłączyć słuchawkę Skype.

TasioR24
2007-04-12, 05:06
...panu się w głowie z deczka przewraca. To, że w nboxie ISTNIEJE fizycznie usb nie oznacza, że MUSI on być do czegoś używany - póki co, oczywiście. To, że pana stać na zakupienie pendrive'a nie oznacza, że technicy od eNki winni rychło wprowadzić obsługę portu. Podam prosty przykład:
Kupuje pan, proszę pana, dobrą kartę graficzną o której pan wie, iż jeszcze przez długi czas nie wykorzysta pan jej możliwości w pełni, ale TO NIE ZNACZY, że jest niepotrzebna albo, że ktoś pana na coś naciąga. (pierwsze modele Geforce'a które obsługiwały pixel shader zostały wprowadzone do sprzedaży na długo przed pojawieniem się programów obsługujących tę funkcję).
Jeśli byłby pan skłonny poczytać o początkach Cyfry+ wiedziałby pan, iż był to jeden wielki ch... chłam oczywiście (bez wulgarnych skojarzeń).
Niech pan nie wymaga od młodego pianisty, żeby krótkimi paluszkami sonety wygrywał. Na wszystko czas przyjdzie...

bodek135
2007-04-16, 13:01
Ciekawe po co komu aktywny port USB?, czy Ethernet?. Czy kazdy musi pchać paluchy w miejsca zakazane? Jak n będzie chciała, to pozwoli wam tam wepchnąć swoje paluchy. A jak chcecie podłubać w sofcie, to pomyślcie jak to zrobić.

maciekpro
2007-04-16, 17:50
Zgodzę się, powiem więcej, a od czego macie komputery, na których piszecie swoje wypociny. Nasze komputery prawdopodobnie powinny mieć USB, a jak chcesz mieć więcej to proszę bardzo zakup HUB USB i po sprawie. Jak ci już tak bardzo potrzebne te USB, to tylko dodatek, pamiętajmy o tym. Tylko!
Ludu pracujący.

mmirek
2007-04-16, 18:29
moj ma , a co Ci odbilo ;)

maciekpro
2007-04-16, 19:04
nie, nie martw się.

slavboy
2007-05-21, 22:56
Ciekawe po co komu aktywny port USB?, czy Ethernet?. Czy kazdy musi pchać paluchy w miejsca zakazane? Jak n będzie chciała, to pozwoli wam tam wepchnąć swoje paluchy. A jak chcecie podłubać w sofcie, to pomyślcie jak to zrobić.

wlasnie poto zeby cos zmienic na lepsze.

np mozna miec extra dysk twardy do laptopa ,palmtopa
poogladac tv na kompie czy tez innych naukowych rozwiazan

wiecie ilu abonentow N by miala gdyby mozna bylo napisac soft alternatywny do nboxa i pewnie nbox tez by przeszedl w wyzszy wymiar

pozdrawiam

PeterMac
2007-05-22, 01:49
to kiedy ten update ? do konca tego miecha

n_łukasz
2007-05-22, 08:28
nowe oprogramowanie dla nbox HDTV powinno pojawić się na początku czerwca.

kamcyk26
2007-05-22, 08:37
A czy mozemy prosic o dokladna liste zmian wprowadzonych w nowym oprogramowaniu?

n_łukasz
2007-05-22, 08:59
postaramy się taką listę uzyskać, jednak będzie to możliwe w przedziale czasowym zbliżonym do wprowadzenia nowego softu. Chcemy mieć pewność, że ta lista będzie kompletna.

piotruspan1
2007-05-22, 09:36
Mogli by uruchomić W końcu telegazetę,bo mnie już wkuża przełanczanie na sygnał ze starej poczciwej anteny.

n_łukasz
2007-05-22, 09:41
telegazeta działa

sajmony
2007-05-22, 13:58
telegazeta działa
Tak działa i tylko tyle można o niej powiedzieć, reszta bez komentarza chyba każdy wie o co chodzi.

michal
2007-05-22, 14:13
Pojawi się 1 czerwca w nboxie. Tak jest napisane w materiałach (PDF) n z konferencji.

maciekpro
2007-05-22, 15:01
No nawat sam Sojka powiedział, że 2 tygodnie, więc 1 czerwca, :)

Bero
2007-05-22, 15:44
Tak działa i tylko tyle można o niej powiedzieć, reszta bez komentarza chyba każdy wie o co chodzi.
Np. ja nie wiem o co chodzi?
U mnie działa OK.

sajmony
2007-05-22, 15:58
Np. ja nie wiem o co chodzi?
U mnie działa OK.

Telegazeta która jest zainstalowana w nboxie przypomina tą która sie montowało w tv na poczatku lat 90, nie będę wnikał w szczegóły bo szkoda czasu, a jak byś chciał wiedzieć jak powinna działac nowoczesna txt to proszę wybierz sie np. do Media Markt i stań sobie przy tv JVC taki z górnej półki cenowej i pobaw sie troszke, to dopiero zobaczysz róznicę.
Mam taki tv i nie mogę zrozumieć jak mozna cos takiego wgrać do nboxa.

kamcyk26
2007-05-22, 16:05
Tu nie trzeba brac TV z gornej polki. Nawet DEawoo za 600zl ma lepiej dzialajaca telegazete (tzn pamiec stron, przejcie do podstrony itd)

sajmony
2007-05-22, 16:09
Tu nie trzeba brac TV z gornej polki. Nawet DEawoo za 600zl ma lepiej dzialajaca telegazete (tzn pamiec stron, przejcie do podstrony itd)
Ciekawę tylko jak poglądasz sobie HD w Daewoo.

GDA
2007-05-22, 18:37
Ciekawę tylko jak poglądasz sobie HD w Daewoo.
Telegazeta w HD ?

kamxp125
2007-10-27, 21:56
Ale nie każdy umie pisać soft;)

Mario78
2007-12-15, 18:30
Ciekawe czy ktoś wreszcie doda w oprogramowaniu możliwość ręcznego ściągania programów, kasowania i zmiany kolejności. Skoro Polsat ma coś takiego to chyba nie jest to nie do zrobienia, a czyni n-boxa użyteczniejszym. To co teraz ofiaruje n-box delikatnie mówiąc jest ubogie, gdyby nie lepsze warunki cenowe i bardziej elastyczne pakiety, to chyba bym wybrał Polsat.

dragontor
2007-12-17, 19:49
Dopuki n-ka nie będzie wydawała n-boxów na własność, nie licz na taką funkcję.

Mario78
2008-04-13, 12:00
Spróbujmy podsumować, co należy zmienić jeszcze w oprogramowaniu, gdyż widać, że ze strony pomysłodawcy wątku czegoś takiego nie należy się spodziewać.
Wg mnie:

1. Edycja listy kanałów (przynajmniej FTA), tj. zmienianie kolejności, zmienianie nazw, usuwanie kanałów.
2. Okno podglądu listy programów podczas oglądania kanału.
3. Okno EPG częściowo przezroczyste, głos z oglądanego kanału.
4. Podczas przeglądania informacji o innych kanałach - wciśnięcie numeru kanału powoduje pojawienie się informacji o kanale (tak jak wciśnięcie strzałki). W tej chwili powoduje, że przeskakuje nam oglądany kanał.
5. W oknie diagnostyka wyświetlanie danych o sygnale dla właśnie oglądanego kanału. Tak jak było przed ostatnią aktualizacją.
6. No i jak już byli całkowicie wspaniałomyślni, to możliwość skanowanie samodzielnego satelit, na początek Hot Birda i Astry.

Całkowicie zgadzam się z autorem to jest to co należy zmienić. Nie wiem dlaczego wątek oprogramowania został na głownym forum zamkniety choć nie widzę, żeby w ostatnim czasie, nastapiły jakieś zmiany w oprogramowaniu. Potem znowu wyjdzie jakaś Vista jak nie zbierze się opini użytkowników.

garos2006
2008-06-26, 18:47
A co ci dadza te opinie uzytkownikow przeciez pan Sojka i tka powie ma bcy zrobione tka i tka jak zaplacili to niech maja to co My chcemy :P

Wy tak chwalicie Polsat itp z tymi softami ale ja nieslyszalem zeby Polsat czy Cyfra+_ w takim tepie softy w dekoderach aktualizowala wogole co N-ka.

N-ka nie dawno wsytartowala i dajcie czas osobom odpowiedzialnym za soft na zebranie info z forum i zrobienie tego jak ktos kiedys tu wspomnial na forum, ze soft w N-Boxach jest robiony w Javie wiec jest to nie co trudniejsze. Czas pokaze ja i tka uwazam, ze jesli chodiz od ekoder i jakos w N-ce to i tka przewyzsza konkurencje chodz nie mam tV nawet z HD ready tylko CRT panporame to mialem na nim wlaczana cyfre i CP i ronzice widac naprawdenawet w dzwieku czy chodzby w EPG ktore zawsze prawie dziala. CZasem jakas drobna awaria zEPG ale zglosisz i jak sie da to szybko wraca EPG na danym kanale. w CP nie ma EPG na cartoon network/tcm, i tych kanalach BBC jakichs.

Jedyne zastrzezeni ja mam co do FilmBox HD czy ten zly odbior tego kanalu to wina softu czy nadawcy czyli SPI ??

sudlawe
2008-06-26, 19:49
Jest na forum tłumacz?

Marak
2008-06-26, 20:27
Ćpa albo pije.

fan HDTV
2008-06-26, 21:11
Całkowicie zgadzam się z autorem to jest to co należy zmienić. Nie wiem dlaczego wątek oprogramowania został na głownym forum zamkniety choć nie widzę, żeby w ostatnim czasie, nastapiły jakieś zmiany w oprogramowaniu. Potem znowu wyjdzie jakaś Vista jak nie zbierze się opini użytkowników.

Jeśli można to proponuję rozbudowanie tej listy, o rzeczy, o któych jest mowa od dawna:

1. Edycja listy kanałów (przynajmniej FTA), tj. zmienianie kolejności, zmienianie nazw, usuwanie kanałów.
2. Okno podglądu listy programów podczas oglądania kanału.
3. Okno EPG częściowo przezroczyste, głos z oglądanego kanału.
4. Podczas przeglądania informacji o innych kanałach - wciśnięcie numeru kanału powoduje pojawienie się informacji o kanale (tak jak wciśnięcie strzałki). W tej chwili powoduje, że przeskakuje nam oglądany kanał.
5. W oknie diagnostyka wyświetlanie danych o sygnale dla właśnie oglądanego kanału. Tak jak było przed ostatnią aktualizacją.
6. No i jak już byli całkowicie wspaniałomyślni, to możliwość skanowanie samodzielnego satelit, na początek Hot Birda i Astry.
7. Dla recordera: Funkcja PIP, czyli podgląd w małym okienku programu innego kanału (najlepiej z możliwością wyboru, czy głos ma lecieć z kanału głównego, czy tego w okienku).
8. Dla recordera: Możliwość choćby prostej edycji nagranych programów, tak aby można było usunąć z nich nieinteresujące nas fragmenty (bo miejsca na dysku jest mało).
9. Do opcji 576i, 576p, 720p, 1080i klawisza RES dodanie opcji AUTO, w której nbox wyrzuca na wyjście HDMI i YPbPr sygnał w takim formacie w jakim dana audycja jest nadawana.
10. Do opcji ROZCIĄGNIĘCIE, POWIĘKSZENIE i BEZ ZMIANY telewizora panoramicznego dodanie opcji AUTO, która powoduje, ze audycje nadawane z czarnymi pasami u góry i dołu ekranu są powiększane, a pozostałe rozciągane.

to tyle, co sobie na razie przypomniałem

_michal
2008-06-27, 22:38
soft w N-Boxach jest robiony w Javie wiec jest to nie co trudniejsze.
Dlaczego programowanie w Javie ma być trudniejsze od innych języków? Jest to jeden z najpopularniejszych języków programowania (a najpopularniejszym obiektowym), więc dobrych programistów jest pod dostatkiem.

spn
2008-06-28, 02:55
Dlaczego programowanie w Javie ma być trudniejsze od innych języków? Jest to jeden z najpopularniejszych języków programowania (a najpopularniejszym obiektowym), więc dobrych programistów jest pod dostatkiem.

Ale to jest Nka więc nie wymagaj zbyt wiele i nie kieruj się logiką :p

Fixxxer
2008-07-04, 20:27
a czy wiadomo cos o nowym sofcie dla nbox ?

garos2006
2008-07-04, 22:25
a czy wiadomo cos o nowym sofcie dla nbox ?

Proponuje iTV i telefon do którejs Wróżki :D

pinyo
2008-07-04, 22:26
Proponuje iTV i telefon do którejs Wróżki :D

I opis wyniku wróżby na forum.

garos2006
2008-07-04, 22:28
A moze by tak ktos opracowal alternatywny soft i bysmy se sami przez ethernet do dekoderow wgrali :P :P

spn
2008-07-05, 20:29
A moze by tak ktos opracowal alternatywny soft i bysmy se sami przez ethernet do dekoderow wgrali :P :P

Podobno jeszcze nikomu nie udało się nawet na lewo uzyskać dostępu do oferty N więc co dopiero marzyć o alternatywnym oprogramowaniu ;)

Fixxxer
2008-07-06, 13:59
Glupota jest dla mnie to ze kiedy ust. jest rozdzielczosc 720 lub 1080 na wyjsciu euro nie ma sygnalu... na euro zawsze powinien isc sygnal RGB

Jarosław K.
2008-07-06, 19:56
Glupota jest dla mnie to ze kiedy ust. jest rozdzielczosc 720 lub 1080 na wyjsciu euro nie ma sygnalu... na euro zawsze powinien isc sygnal RGB
To podobno (wg przedstawicieli) ograniczenie techniczne (wynikające z liczby przetworników), a nie tylko kwestia oprogramowania.

Fixxxer
2008-07-07, 15:16
ok w takim razie RES powinien byc na pilocie tak jak w Polsacie . Bo ogladajac po euro SD wlaczam na eurosport HD i musze lciec do dekodera aby przelaczyc na 1080 :/

100 Post ! :)

irroo
2008-07-07, 17:18
Kup dobry tv to nie będziesz musiał nic przełączać.

pinyo
2008-07-07, 17:50
Kup dobry tv to nie będziesz musiał nic przełanczać.

„przełanczać” na pewno nie będziesz musiał (bez względu na telewizor).

irroo
2008-07-07, 18:14
Poprawione ale nie w tym problem.

staszek_s
2008-07-07, 18:47
Poprawione ale nie w tym problem.

ja mam dobry telewizor ale niestety muszę przełączać jak chcę coś nagrać (nagrywarka podłączona po EURO), więc popieram całkowicie wniosek o dodanie tego do pilota.

wydra
2008-07-07, 22:38
Po to jest nbox recorder by nagrywac i problem z glowy :)

jojoro
2008-07-09, 13:47
Po to jest nbox recorder by nagrywac i problem z glowy :)
A potem wyjmę sobie z tego nbox recordera płytkę DVD z całym nagranym sezonem SG1 ;)

Wolałbym zakupić własny recorder i używać go wraz z białym nboksem. Wystarczyłoby dodać właśnie ten nieszczęsny RES na pilocie i wgrać programator czasowy.
Właściwie programator czasowy mógłby sam przełączać rozdzielczosć/wyjście na euro/component.

Jarosław K.
2008-07-09, 16:54
A potem wyjmę sobie z tego nbox recordera płytkę DVD z całym nagranym sezonem SG1 ;)

Wolałbym zakupić własny recorder i używać go wraz z białym nboksem. Wystarczyłoby dodać właśnie ten nieszczęsny RES na pilocie i wgrać programator czasowy.
Właściwie programator czasowy mógłby sam przełączać rozdzielczosć/wyjście na euro/component.
Pomijając oczywiście to, że nagrywanie na urządzenia zewnętrzne jest nie do końca zgodne z regulaminem.

jojoro
2008-07-10, 07:23
Pomijając oczywiście to, że nagrywanie na urządzenia zewnętrzne jest nie do końca zgodne z regulaminem.

Ale zgodne z polskim prawem, które stoi wyżej w hierarchii niż jakiś regulamin.
Przepisy niezgodne z polskim prawem są nieważne.

Jeszcze nie słyszałem o tym, aby w polsce nie można było sobie nagrać na własny użytek na vhs, dvd czy inny nośnik tego co leci w tv czy radio.
W przeciwnym wypadku nagrywarki dvd, magnetowidy i inne tego typu urządzenia byłyby nielegalne a ich produkcja zakazana.

Jarosław K.
2008-07-10, 12:08
Ale zgodne z polskim prawem, które stoi wyżej w hierarchii niż jakiś regulamin.
Przepisy niezgodne z polskim prawem są nieważne.
Tak, ale jeżeli jest to niezgodne z regulaminem to raczej nie masz co liczyć na ułatwienia z tym związane, o których pisałeś powyżej.

olo46
2008-07-10, 15:48
Nagrywać można co się chce i na czym się chce ,ale tylko do własnego użytku. Zakazane jest rozpowszechnianie bez ponoszenia kosztów opłat za prawa autorskie.

zbynek
2008-08-17, 18:17
Cześć. Witam wszytskich na forum (NOWY)
Zgadzam się kolegą co do nagrywania.
Co do przełączania trybów rozdzielczości z pilota jest dobrym pomysłem. Przecież pilot ma nawet wolne klawisze aby odpowiednie oprogramowanie mogło obsłuzyć tę funkcje.
Mam jeszcze jeden pomysł. Timer wyłączenia tunera. Tak jak jest to w telewizorach.
Powiedzmy, że masz tylko Nboxa i nagrywarkę (tak jak ja) i chcesz nagrać film program, film a nie ma cie w domu przez tydzień.. Lub zasypiasz przed telewizorem

Fixxxer
2008-08-20, 03:02
mo0im zdaniem dobrym rozwiazaniem byla by mozliwosc wylaczenia skalowania kanalow SD z zachowaniem rozdzielczosci HD dla kanalow HD :) Poprostu z boxa powinien wychodzic taki sygnal jak jest oryginalnie bo to skalowanie SD tylko pogarsza jakosc ;/

spn
2008-08-20, 03:32
mo0im zdaniem dobrym rozwiazaniem byla by mozliwosc wylaczenia skalowania kanalow SD z zachowaniem rozdzielczosci HD dla kanalow HD :) Poprostu z boxa powinien wychodzic taki sygnal jak jest oryginalnie bo to skalowanie SD tylko pogarsza jakosc ;/

Hmm ale chodzi Ci o połączenie HDMI? Jeśli tak to przecież są wypowiedzi na tym forum mówiące o tym, że po HDMI otrzymujemy zarówno SD jak i HD w takiej formie w jakiej nadawane są z satelity a skalowane są jedynie sygnały przesyłane po złączu SCART. Chyba, że się mylę. Jeśli tak to proszę o korektę ze strony przedstawicieli N na forum :)

BTW najlepsza byłaby funkcja zmiany rozdzielczości dostępna z poziomu pilota.

Jarosław K.
2008-08-20, 16:40
Hmm ale chodzi Ci o połączenie HDMI? Jeśli tak to przecież są wypowiedzi na tym forum mówiące o tym, że po HDMI otrzymujemy zarówno SD jak i HD w takiej formie w jakiej nadawane są z satelity a skalowane są jedynie sygnały przesyłane po złączu SCART.

Nie - programy są skalowane do takiej rozdzielczości, jaką wybierzesz przyciskiem RES (576, 720 lub 1080).

Fixxxer
2008-08-21, 00:30
no wlasnie , przy polaczeniu HDMI nie wprowadzane sa zadne korekty w obraz ale skalowany jest tak czy siak ,chyba ze wybierzesz 576i/p ale wtedy nie masz jakosci HD w kanalach HD

johny200
2008-08-29, 20:43
Witam, właśnie pobrałem nowy soft do nboxa, jest ok że wkońcu można regulować głośność z pilota nboxa przez kabel hdmi, jednak dalej brakuje mi usypiania dekodera, możliwości podpięcia np pendriva pod wyjście usb z tyłu,oraz listy kanałów ala CP gdzie na ekranie mogę wybrać kanał bez przelatywania przez wszystkie. Wie ktoś jakie są szanse aby to wprowadzili do nowego softu ???

pspot
2008-08-29, 22:56
Cóż z tego że możesz regulowac dzwięk po HDMI, jak masz być może zamienione lewy z prawym kanały stereo (tak jak ja, choć nie iem, co jest tego przyczyną). Pisze o tym problemnie od dwóch dni, ale nikogo to jakoś nie obchodzi....

deck
2008-08-29, 23:07
Cóż z tego że możesz regulowac dzwięk po HDMI, jak masz być może zamienione lewy z prawym kanały stereo (tak jak ja, choć nie iem, co jest tego przyczyną). Pisze o tym problemnie od dwóch dni, ale nikogo to jakoś nie obchodzi....

no bo kogo obchodzi STEREO w telewizorze ?

Na wzmacniaczu mam OK ... a stac przed ekranem i słuchac czy samochód przejechał z jednej strony na druga misie osobiscie nie chce .

spn
2008-08-29, 23:39
Witam, właśnie pobrałem nowy soft do nboxa, jest ok że wkońcu można regulować głośność z pilota nboxa przez kabel hdmi, jednak dalej brakuje mi usypiania dekodera, możliwości podpięcia np pendriva pod wyjście usb z tyłu,oraz listy kanałów ala CP gdzie na ekranie mogę wybrać kanał bez przelatywania przez wszystkie. Wie ktoś jakie są szanse aby to wprowadzili do nowego softu ???

Gratuluje. U mnie po HDMI regulacja głośności dalej nie działa. Ale w sumie nie jest potrzebna bo używam do tego pilota od kina domowego.

Co do USB to myślę, że są przynajmniej 3 powody nieuaktywniania tego złącza:

jest onet foto po podpięciu do sieci - od razu mówię, że wg mnie to marna wymówka bo nie każdy ma możliwość podpięcia boxa do sieci bez dodatkowych inwestycji w sprzęt
sterowniki - nbox musiałby mieć wgrane (lub pobierać z sieci i koło się zamyka) sterowniki do danego pendrivea
być może uruchomienie USB stanowiłoby swego rodzaju wytrych do nboxa dla osób które chciałyby zmodyfikować jego działanie i możliwości softwareowe i nie dziwię się, że N nie uruchamia USBTak czy siak umożliwienie oglądania zdjęć z pendrivea czy słuchania mp3 stanowiłoby niezły przełom. C+ ma w swoich dekoderach USB ale chyba też nieaktywne podobnie jak tuner DVBT. To jest Polska więc nie wymagajmy zbyt wiele ;)

spn
2008-08-29, 23:44
Kup dobry tv to nie będziesz musiał nic przełączać.

Hmm. Rozumiem, że piszesz o sytuacji, w której nbox jest bezpośrednio podłączony do tv. Bo przecież jeśli jest podpięty przez kino domowe to chyba nie ma takiego kina, które automatycznie przełączałoby się na odpowiednie wejście? Poza tym nawet jeśli istnieje to zgłupiałoby bo jeśli przełączymy nboxa w tryb RGB to po HDMI leci dalej dźwięk (chyba, że po optyku - mam połączenie HDMI i optyk więc nie wiem bo nie sprawdzałem).

spn
2008-08-30, 01:51
no wlasnie , przy polaczeniu HDMI nie wprowadzane sa zadne korekty w obraz ale skalowany jest tak czy siak ,chyba ze wybierzesz 576i/p ale wtedy nie masz jakosci HD w kanalach HD

Hmm sprawdziłem 576 ale tylko i bo nie zwróciłem uwagi, że jest też p. Ale zajmę się tym dokładniej jutro. Póki co w 576i kanały TVP wg mnie wyglądają gorzej niż przy ustawieniu 1080. :(

MAREKMMM
2008-08-30, 15:18
po ostatniej aktualizacji nbox HDTV, jest znacznie gorsza jakość dźwięku zawłaszcza na kanałach TVP (nie da się ich słuchać) a także w nsport nie słychać najlepiej, mam wrażenie jakby coś trzeszczało, oczywiście inne kanały też nie odbierają super, dźwięk i obraz mam podłączony przez przewód HD, kiedy to zostanie poprawione?

Capcom
2008-08-30, 15:22
Potwierdzam

Fixxxer
2008-08-30, 22:40
u mnie wszytko ok :) Jak nigdy :D

tom2008
2008-09-11, 23:34
Witam,

Mam problem z aktywacja mojego n-Boxa. Pani z BOK powiedziala, ze problemem jest stara wersja oprogramowania mojego nBoxa. Niestety nBox nie jest w stanie odnalezc nowszej wersji oprogramowania.

Czy ktos mial juz podobny problem i wie jak zaktualizowac oprogramowanie dekodera?

Dzieki i pozdrawiam
Tomek

Romek S.
2008-09-12, 05:40
Hmm - jesli tak pani powiedziała, to trzeba było jej powiedzieć, żeby troszkę nad tym pomyslała :) Jak niby Ty na zdrowy rozum biorąc możesz sobie sam zmienić oprogramowanie na nowsze skoro Twoj nbox nie został aktywowany.

spn
2008-09-12, 11:53
Hmm - jesli tak pani powiedziała, to trzeba było jej powiedzieć, żeby troszkę nad tym pomyslała :) Jak niby Ty na zdrowy rozum biorąc możesz sobie sam zmienić oprogramowanie na nowsze skoro Twoj nbox nie został aktywowany.

No właśnie. Też myślę, że to nie możliwe. Nbox szuka nowego oprogramowania po tym jak włączy się go do prądu, ALE uprzednio musi być aktywowany. Poziom wiedzy konsultantek i konsultantów w Nbok jest porażający, a raczej przerażający. Np z uporem maniaka nie przyjmują do wiadomości, że nbox może być podłączony do tv po HDMI, ALE przez kino domowe :D

tom2008
2008-09-12, 12:28
A wiec widze, iz jedynum wyjsciem z tej sytuacji jest wymiana nBoxa w punkcie N-ki :(

Deput
2008-09-12, 18:42
To ja nie wiem ja Wy sprawdzaliście ja ostatnio bez problemu zaktualizowałem soft w n-box-e przed aktywacją. A soft w w tym n-box-e był chyba pierwszy jaki wyszedł i poszło bez problemu. :spoko:

Rivam
2008-09-12, 18:54
To ja nie wiem ja Wy sprawdzaliście ja ostatnio bez problemu zaktualizowałem soft w n-box-e przed aktywacją. A soft w w tym n-box-e był chyba pierwszy jaki wyszedł i poszło bez problemu. :spoko:

Potwierdzam. W moim recorderze soft zaraz zaktualizował się do najnowszego, ale odbiór programów pojawił się dopiero po około godzinie.
Chyba, że pod pojęciem "aktywacja" rozumiemy samo zgłoszenie telefoniczne do BOK-u, a nie uzyskanie obrazu na TV.

spn
2008-09-12, 22:12

W moim recorderze ostatnio wymienionym przed aktywacją nie było możliwości aktualizacji. Aktualizacja zadziałała dopiero po aktywacji. Przed aktywacją wyświetlała się jedynie plansza z informacją, że odbierany jest sygnał z satelity Hot Bird...

Jarosław K.
2008-09-12, 22:18
W moim recorderze ostatnio wymienionym przed aktywacją nie było możliwości aktualizacji. Aktualizacja zadziałała dopiero po aktywacji. Przed aktywacją wyświetlała się jedynie plansza z informacją, że odbierany jest sygnał z satelity Hot Bird...
Z tego, co pamiętam, to aktualizacja przed aktywacją nie jest dostępna tylko w pierwszej wersji oprogramowania. W późniejszych jest już możliwe wejście do menu SETUP gdy nie ma sygnału z satelity ani aktywacji, natomiast w pierwszej było możliwe jedynie otwarcie planszy z siłą i jakością sygnału za pomocą kodu ŻÓŁTY, 7, 2, 8.

piotrtomkiewicz
2008-10-08, 01:03
Może lekko odświeżymy temat :)

Proszę bardzo, co Hello HD (węgierski odpowiednik n) serwuje swoim klientom na tych samych tunerach:
http://lh5.ggpht.com/krinyo/SDwQvJYgMPI/AAAAAAAAH-s/nhBY9cu7WGM/s912/P1080842.JPG

http://lh4.ggpht.com/krinyo/SDwQ15YgMRI/AAAAAAAAH_E/VJdJUZ78O_k/s912/P1080844.JPG

Po więcej zapraszam tu: http://picasaweb.google.com/krinyo/Hellohd

Mam nadzieję, że wreszcie nam n zaprezentuje jakieś konkretne zmiany w sofcie :)

olo46
2008-10-08, 11:09
, co Hello HD (węgierski odpowiednik n) serwuje swoim klientom na tych samych tunerach

Przetłumacz z węgierskiego co takiego serwuje bo nie załapałem tych rewelacji.

nfan2007
2008-10-08, 11:39
Coś mi umknęło ? z obrazków wynika tylko tyle że na Węgrzech używają języka węgierskiego ;-) bo reszta to tak jak u nas nie licząc koloru...

deck
2008-10-08, 12:28
to patrz na to:

http://picasaweb.google.com/krinyo/Hellohd#5205053559822889154

MR_Potter
2008-10-08, 12:54
tak patrze na ten zielony i pomarańczowy kolor interfejsu węgierskiego boxa i zamarzyła mi się możliwość zmiany skórek w naszych boxach. taka mała personalizacja. Kilka kolorów do wyboru. :-):spoko:

Grzeegorz
2008-10-08, 12:54
to patrz na to:

http://picasaweb.google.com/krinyo/Hellohd#5205053559822889154
Taką informację mamy tylko gdy nBox podłączony jest prze kabel HDMI z TV

deck
2008-10-08, 13:01
mi chodzi o ILOŚĆ trybów z jakimi pracuje tuner oprogramowany przez madziarów ...

dla niektórych telewizorów tak dokładny wybór źródła sygnału robi ogromną róznicę ...

offkoz dowodzi to kolejny raz tezę, że N w PL jest robiona pod kury domowe i CRT w 4:3 a sprzęt ADB wymiata (jak na ten segment płatnej TV) tylko kompletnie nie jest wykorzystany jego potencjał ...

to sa "głupie" rzeczy do których nie trzeba planowania czy skomplikowanych umów - wystarczy posadzić jakiegoś kumatego programistę i zadowolenie userów z dobrego oprogramowania wzrośnie niesamowicie ... "głupoty" jak kolorki, grafika, tryby wyświetlania powinny WYLEWAĆ się z tego dekodera od roku co najmniej - nawet jeśli trzeba by było zrobić "menu zaawansowane" ...

a u nas jak jest to każdy widzi ... jasny niebieski + białe litery i rozbudowane tematy o zawieszającym się sofcie recorderów ... pffffffff ... żenada .

Jarosław K.
2008-10-08, 15:27
to sa "głupie" rzeczy do których nie trzeba planowania czy skomplikowanych umów - wystarczy posadzić jakiegoś kumatego programistę i zadowolenie userów z dobrego oprogramowania wzrośnie niesamowicie ...

Jeśli chodzi o obsługę rozdzielczości, to pewnie nawet nie trzeba nic programować, tylko włączyć odpowiednie funkcje... tylko że pewnie zostały one z premedytacją wyłączone, aby ułatwić obsługę przycisku RES.

deck
2008-10-08, 17:46
heh . teraz to ja dałem ciała trochę ...

ta madziarska lista trybów to coś co obsługuje TV a widziane jest z poziomu dekodera przez HDMI :D
- u nas jest tak samo - własnie sprawdziłem ... hehe .

...a co do reszty "ficzerów" to j.w. ... pełne możliwości tunera ADB nie sa wykorzystane .... i na serio pomijam "jazdy" z rekorderami, bo to nawet smieszne nie jest ...

slaw7018
2008-12-06, 12:14
Po raz kolejny twierdzę, że oprogramowanie nbox'ów to jedno wielkie nieporozumienie, tylko ulotka wygląda ładnie. Po cholerę chwalą się USB jak nie można z niego korzystać:zly:

andreas67
2008-12-06, 14:10
Witam
Dwie propozycje do softu.
1.
TUNER SAMSUNG DSB-H370G (ten od Polsatu) ma taka opcję:
15 timerów do programowania włączania i wyłączania programów
Mam biały dekoder i przy nagrywaniu na DVD taka opcja była by bardzo przydatna.

2.
Sprawa rozdzielczości, dlaczego trzeba "walczyć" z przyciskiem REC. Czy nie można w opcjach dać wybór na stałe, np:
HDMI/YPbPr (wybór: 576i/576p/720p/1080i)
i
SCART (wybór: SD1/SD2/SD3)
Tak aby na każdym wyjściu HDMI i SCART była już ustawiona rozdzielczość.

Pozdrawiam

GDA
2008-12-06, 15:30
Po cholerę chwalą się USB jak nie można z niego korzystać:zly:

A do czego chciałbyś je wykorzystać?

jojoro
2008-12-06, 21:03
A do czego chciałbyś je wykorzystać?
Ja np wykorzystałbym do oglądania filmów i zdjęć przynoszonych do mnie przez znajomych. Byłoby mi łatwiej podpiąć pendrive do nbox niż włączać komputer z odpowiednim oprogramowaniem

Uryn
2008-12-10, 21:56
No pewnie, że jakby USB było odblokowane byłoby łatwiej Ci pobierać filmy z internetu, wrzucać na pendriva/dysk zewnętrzy i od razu na telewizor, zamiast kupować z premier. (Ciebie użyłem, jako przykładowego użytkownika, który tak właśnie to by wykorzystał, może Ty nie;p).

slaw7018
2008-12-13, 21:29
No pewnie, że jakby USB było odblokowane byłoby łatwiej Ci pobierać filmy z internetu, wrzucać na pendriva/dysk zewnętrzy i od razu na telewizor, zamiast kupować z premier. (Ciebie użyłem, jako przykładowego użytkownika, który tak właśnie to by wykorzystał, może Ty nie;p).
A dlaczego nie nagrać i odtworzyć jeżeli karta jest aktywna. Nie mam zamiaru brać prv od n-ki z wyjącym dyskiem jak u kolegów. Jak co będzie do widzenia n. Własny odbiornik i będą zaspokojone moje potrzeby:P :P :P

Uryn
2008-12-13, 21:48
Więc w czym problem, wyrzuć n i kup sobie to co Ci Twoje oczekiwania zaspokoi, bo chyba nie myślisz, że dla Ciebie enka zmieni swoją polityke?

piotr'ek
2008-12-13, 23:31
Ileśtam odbiorników od czasu WizjiTV (to był ubiegły wiek, jak by ktoś nie wiedział) przerobiłem i śmiem twierdzić, że eNbox recorder jest najlepszym z nich... ale to chyba dlatego, żem już stary jest.

Ken
2008-12-14, 16:48
I jeszcze dopisz, że pierwszy Twój tuner to na lampach był. ;-)

nbodzio
2008-12-20, 22:58
Ja niewiem co wy tak tą n telewizje chwalicie oprogramowanie do kitu nawet pożądnie własnej listy nie można ułożyć.A czy obraz taki piękny na cyfrowym polsacie miałem lepszy żałuje że poszłem do tej nki.

_michal
2008-12-21, 09:12
tak z ciekawości - które to kanały lepiej wyglądały w CP?

nbodzio
2008-12-21, 10:53
Oprócz tvp 1 i tvp2 wszystkie programy były ładne ostre i wyraziste i to po euro złączu a w n telewizji po hdmi jakieś dziwne zamglone jedynie te co są nadawane w hd mają piekny obraz .

GDA
2008-12-21, 11:05
(ciach) żałuje że poszłem do tej nki.
Pozwól że zapytam co cię skłoniło że przeszedłeś do "eN" ?

spn
2008-12-21, 11:09
Oprócz tvp 1 i tvp2 wszystkie programy były ładne ostre i wyraziste i to po euro złączu a w n telewizji po hdmi jakieś dziwne zamglone jedynie te co są nadawane w hd mają piekny obraz .

Racja i nie ma się co dziwić. Hdmi obnaża wszystkie niedoskonałości przekazu telewizyjnego, w końcu zostało stworzone do przekazywania obrazu HD. A próbowałeś użyć połączenia przez component? Połączenie komponentowe pozwala odbiornikowi na zastosowanie wszelkich dostępnych w nim funkcji poprawiania obrazu - nawet na sygnale HD.