Zobacz pełną wersję : Ustawienie anteny
sfinxilawa
2007-04-08, 09:19
Witam.
Proszę mi podpowiedzieć, czy siła sygnału - 67% i jakosć - 27% mają jakiś wpływ na ilość programów?
Mam zestaw satelitarny n - ki z podwójnym konwerterem i nboxa recorder.
Czy moge ustawić antene tak, abym mógł mieć też programy z Astry, bo jak na razie kręcę i mam tylko Hot Birda?
Z góry dziekuję za odpowiedzi.
jakość 27% to chyba na najgorszym kanale
z twina to Astry nie będzie
chyba żeby zez i konwerter na astre
GreGoR15
2007-04-08, 12:00
Witam ...
Odpowiedź jest prosta, zarówno siła jak i jakość sygnału ma znaczenie przy odbiorze sygnału satelitarnego.
W przypadku niektórych transponderów może się okazać iż wiązka sygnału jest zbyt słaba by zbyt mała lub źle ustawiona antena mogła prawidłowo odebrać sygnał.
Widocznym następstwem tego są:
- robiące się kwadraty z obrazu,
- pojawiający się komunikat o braku sygnału,
- przerywający się dźwięk.
Niemniej sama lista w tunerze z narzuconymi przez N-kę programami będzie.
(piszę to dla osób którzy posiadali wcześniej swoje odbiorniki satelitarne i są przyzwyczajeni by aby odebrać jakiś program musieli wcześniej skanować listę nadawanych programów z satelity - gdy któryś program był nieosiągalny nie zostawał zapisywany w tunerze ...)
Na odbiór sygnału ma również duże znaczenie wiele innych czynników jak chociażby pogoda, konwerter, kabel sat jak i już same zakończenia kabli ....
O tym jednak szczegółowo pisałem w ABC instalacji antenowej, tam też znajdziesz odpowiedź jak odbierać programy z Astry.
Przypomnę też iż najlepiej ustawienia konwertera wykonać należy na najsłabszym sygnale dla Astry będzie to na przykład program Delux Music ...
Pozdrawiam
GreG
McGregor
2007-04-09, 18:51
Witam ...
Odpowiedź jest prosta, zarówno siła jak i jakość sygnału ma znaczenie przy odbiorze sygnału satelitarnego.
W przypadku niektórych transponderów może się okazać iż wiązka sygnału jest zbyt słaba by zbyt mała lub źle ustawiona antena mogła prawidłowo odebrać sygnał.
Widocznym następstwem tego są:
- robiące się kwadraty z obrazu,
- pojawiający się komunikat o braku sygnału,
- przerywający się dźwięk.
Niemniej sama lista w tunerze z narzuconymi przez N-kę programami będzie.
(piszę to dla osób którzy posiadali wcześniej swoje odbiorniki satelitarne i są przyzwyczajeni by aby odebrać jakiś program musieli wcześniej skanować listę nadawanych programów z satelity - gdy któryś program był nieosiągalny nie zostawał zapisywany w tunerze ...)
Na odbiór sygnału ma również duże znaczenie wiele innych czynników jak chociażby pogoda, konwerter, kabel sat jak i już same zakończenia kabli ....
O tym jednak szczegółowo pisałem w ABC instalacji antenowej, tam też znajdziesz odpowiedź jak odbierać programy z Astry.
Przypomnę też iż najlepiej ustawienia konwertera wykonać należy na najsłabszym sygnale dla Astry będzie to na przykład program Delux Music ...
Pozdrawiam
GreG
Witam,
piszesz, że jakość i siła sygnału ma wpływ na jakość odbieranych programów. Oczywiście w pełni się zgadzam. Mam dobre paramtery odbioru: siła 100%, jakość 80-90%, mimo tego czasami obserwuję kwadraty czyli pikselozę na kanałach oraz zacinania się obrazu i głosu zwłaszcza podczas szybko zmieniających się obrazów. Uważasz, że mimo wszystko to kwestia odbioru sygnału czy może wina leży po stronie nadawcy a może to efekt uboczny kodowania. Proszę o opnię
vBulletin v3.6.4, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.