Zobacz pełną wersję : Czy moge miec N?
kissandswallow
2007-04-14, 11:45
Na poczatek slowem wstepu - nie znam sie na telewizji satelitarnej. Niektore techniczne sformulowania na forum nic mi nie powiedzialy.
Sprawa jest taka - mieszkam w duzym miescie. Mam kablowke. Place 60zl/miesiac za beznadziejne kanaly, ktore w ogole mi sie nie podobaja. Bardzo interesuje mnie oferta N - 3 pakiety (10+16zl+0zl). Mysle sobie - 26zl/miesiac - rewelacja, mimo braku Polsatu. Nie chce zadnego nagrywania, wiec wystarczy mi dekoder za stowe i za 60zl talerz. Moj blok jednak jest tak postawiony, ze znajomi mowia mi: "chyba nie mozesz miec talerza - popatrz, w Twoim bloku nikt nie ma, a w tych ustawionych prostopadle pare jest". Mysle sobie - no tak, moze byc kicha. Co robie - ide do najwiekszego centrum handlowego w moim miescie i tam szukam punktu N. Jest w Germanosie. Pytam Pani - jak moge sprawdzic czy moge miec N. Oczywiscie podsunela mi juz pod nos umowe, mimo ze grzecznie tlumacze jej, ze chce sprawdzic czy moge miec. Powiedziala mi, ze mozemy podpisac umowe, ja moge wziac caly sprzet, a i tak nie bede placil, dopoki po podlaczeniu nie zadzwonie do ITI powiedziec, ze juz mam sygnal i chce rozpoczac calkowity odbior programow. Wszystko fajnie, ale co - wezme sprzet, bede musial KUPIC okablowanie, prowadzic je, a potem okaze sie ze nie mam sygnalu i i tak bede stratny, bo bede mial troche niepotrzebnego kabla. Pani wiec zaproponowala mi alternatywe - "byl tu kiedys taki Pan i zostawil wizytowki. Jak Pan chce, to on przyjdzie i sprawdzi czy moze miec Pan N - koszt 120zl". Noo.. mysle - rewelacja. Czy wobec tego jest jakas metoda, zebym mogl dowiedziec sie czy moge miec N bez kosztow? Czy moze musze komus zaplacic zeby to sprawdzil lub podpisac umowe lub (jak mi teraz przychodzi do glowy) - chodzic po balkonie z kompasem?
PS Mieszkam w bloku na siodmym pietrze, jesli to istotne.
Oczywiście , że może Pan we własnym zakresie sprawdzić czy ma Pan warunki do założenia instalacji satelitarnej . Najważniejszym jest dostęp do strony południowej , bo w tym kierunku muszą być wycelowane anteny. Może Pan kontaktować się ze mną na PM .
ewentuanie przeczytaj w niezbędniku instrukcję samodzielnego montażu anteny
to wyłapiesz potrzebne azymuty Twojego mieszkania
Na poczatek slowem wstepu - nie znam sie na telewizji satelitarnej. Niektore techniczne sformulowania na forum nic mi nie powiedzialy.
Sprawa jest taka - mieszkam w duzym miescie. Mam kablowke. Place 60zl/miesiac za beznadziejne kanaly, ktore w ogole mi sie nie podobaja. Bardzo interesuje mnie oferta N - 3 pakiety (10+16zl+0zl). Mysle sobie - 26zl/miesiac - rewelacja, mimo braku Polsatu. Nie chce zadnego nagrywania, wiec wystarczy mi dekoder za stowe i za 60zl talerz. Moj blok jednak jest tak postawiony, ze znajomi mowia mi: "chyba nie mozesz miec talerza - popatrz, w Twoim bloku nikt nie ma, a w tych ustawionych prostopadle pare jest". Mysle sobie - no tak, moze byc kicha. Co robie - ide do najwiekszego centrum handlowego w moim miescie i tam szukam punktu N. Jest w Germanosie. Pytam Pani - jak moge sprawdzic czy moge miec N. Oczywiscie podsunela mi juz pod nos umowe, mimo ze grzecznie tlumacze jej, ze chce sprawdzic czy moge miec. Powiedziala mi, ze mozemy podpisac umowe, ja moge wziac caly sprzet, a i tak nie bede placil, dopoki po podlaczeniu nie zadzwonie do ITI powiedziec, ze juz mam sygnal i chce rozpoczac calkowity odbior programow. Wszystko fajnie, ale co - wezme sprzet, bede musial KUPIC okablowanie, prowadzic je, a potem okaze sie ze nie mam sygnalu i i tak bede stratny, bo bede mial troche niepotrzebnego kabla. Pani wiec zaproponowala mi alternatywe - "byl tu kiedys taki Pan i zostawil wizytowki. Jak Pan chce, to on przyjdzie i sprawdzi czy moze miec Pan N - koszt 120zl". Noo.. mysle - rewelacja. Czy wobec tego jest jakas metoda, zebym mogl dowiedziec sie czy moge miec N bez kosztow? Czy moze musze komus zaplacic zeby to sprawdzil lub podpisac umowe lub (jak mi teraz przychodzi do glowy) - chodzic po balkonie z kompasem?
PS Mieszkam w bloku na siodmym pietrze, jesli to istotne.
Mieszkasz na siódmym piętrze to pewnie jakiś wieżowiec. Gdybyś miał nie daleko siebie inny bardzo wysoki wierzowiec po stronie południowej który przysłaniał by ci satelitę to zawsze możesz założyć antenę na dachu. W moim mieście widziałem tak założone anteny na siłowniku obrotowym do odbioru wielu satelit. Jak msz blisko jakieś niskie budynki po twojej południowej stronie bez problemu odbierzesz n mój blok ma balkony na zachód. mieszkam na parterze i antenę mam przy balkonie skierowaną na południe i mimo drzew odbieram N bez problemu, ale na własnej antenie nie na antenie N durszlaku ( takiej z dziurkami na czaszy)Jak by ci dawali taką antenę to nie bierz, kup sobie swoją np. 90. Im większa antena tym pewniejszy będziesz miał sygnał przy złej pogodzie.
hmm. koniec kwietnia
to między 11 i 12 słońce jest mniej wiecej w pozycji hotbirda
Na tej stronie znajdziesz odpowiedz
http://sci.pam.szczecin.pl/~pastupam/satel/az/czasaz.html
Jutro bedzie słonecznie.
arturrro
2007-05-16, 08:06
czy na antenie 60 zlapie n ?
Oczywiście!
Witam i od razu mam idiotyczne pytania, ale nie mam czasu dziś szukać informacji a jutro jadę po Polsat lub N.
1. Czy N działa ze zwykłym telewizorem ? Wiem, że tak, ale są tacy "mądrzy" którzy twierdzą że nie i muszę być absolutnie pewien.
2. Czy stopniowa poprawa jakości kanałów na N wymusi na mnie kupno telewizora LCD ?
3. Czy na zwykłym tv jakość będzie taka sama jak na Polsacie Cyfrowym?
Przepraszam, ale nie mogę akurat poszukać, decyzja dość spontaniczna i liczę na pomoc.
Pozdrawiam.
maciekpro
2007-05-20, 18:55
Odpowiedzi na pytanie:
1. Czy N działa ze zwykłym telewizorem ?
-Tak działa
2. Czy stopniowa poprawa jakości kanałów na N wymusi na mnie kupno telewizora LCD ?
- powinno, ponieważ w ofercie są kanały w HD, a to dopiero początek, zapewne będzie ich znacznie więcej. Jeszcze jedno Ciebie by mogło skłonić VOD w HD, wiem, że to przyszłość, jeszcze, chociaż np. Odwróceni są w HD. No, ale teraz jest PictureBox(tzn. będzie) i będziemy mieć też częściej HD, no, ale wtedy trzeba będzie zapłacić, w Wielkiej Brytanii tez jest PictureBox i też czasami mają obraz w jakości HDTV.
Tak i nie, ale standardowo, taka sama, tylko na kanałach HD o niebo lepsza, reszta podobna i ciut lepsza.:D
4. Od siebie: kup n, to platforma z przyszłością. Pozdrawiam:)
Nie interesuje cię nagrywanie? Pobawiłbyś się sprzętem przez godzinkę to byś za chiny go nie chciał oddać. Uwierz. :)
Zresztą w każdej chwili będziesz mógł wymienić zwykły nbox na recorder.
Autorus
Witam i od razu mam idiotyczne pytania, ale nie mam czasu dziś szukać informacji a jutro jadę po Polsat lub N.
1. Czy N działa ze zwykłym telewizorem ? Wiem, że tak, ale są tacy "mądrzy" którzy twierdzą że nie i muszę być absolutnie pewien.
Przepraszam, ale nie mogę akurat poszukać, decyzja dość spontaniczna i liczę na pomoc.
Pozdrawiam.
Nagrywanie interesuje, ale hmm chwilowo nie mam takiego budżetu na recorder. Acha - jeszcze jedno, skorzystam z waszej uprzejmości - jak to jest, czy nagrane materiały z recordera można wrzucić na kompa ? Bo słyszę/czytam różne opinie.
A i jeszcze - czy kanały nadawane w HD wyglądają na normalnym telewizorze dużo gorzej niż zwykłe kanały ??
wojtek2005
2007-05-20, 19:31
...jak to jest, czy nagrane materiały z recordera można wrzucić na kompa ? Bo słyszę/czytam różne opinie.
A i jeszcze - czy kanały nadawane w HD wyglądają na normalnym telewizorze dużo gorzej niż zwykłe kanały ??
Ad 1. Bezposrednio póki co nie ma takiej możliwości, ale mając kartę telewizyjną w kompie możesz sobie nagrać ten program (ale nie w jakości HD)
Ad 2. W mojej ocenie, na moim dość starym i nędznym telewizorze wyglądają tak samo.
jednak nie polecam 60tki! Nka jest bardzo wymagajaca jesli chodzi o sile sygnalu.
Jarosław K.
2007-05-20, 20:16
jednak nie polecam 60tki! Nka jest bardzo wymagajaca jesli chodzi o sile sygnalu.
Jeżeli można ustawić antenę tak, aby patrzyła w czyste niebo (żadnych drzew itp.) oraz nie mieszka się we wschodniej Polsce, to raczej nie ma żadnych problemów z odbiorem. W przeciwnym wypadku jednak faktycznie może być niezbędna większa antena.
i co z tego?
jak na 60 wysterczy deszcz lub snieg i nka znika
maciekpro
2007-05-20, 20:49
Kup 80 i po krzyku, opcjonalne.
Jarosław K.
2007-05-20, 21:29
i co z tego?
jak na 60 wysterczy deszcz lub snieg i nka znika
Naprawdę solidny deszcz musi być. Mnie się to tylko raz zdarzyło i to tylko przez kilka minut, poza tym TVN-y wtedy działały (jakość 10-15%).
A wracając do mnie to mam już Polsat i płacę 60 na miesiąc, ale dziś stwierdziłem że to idiotyzm i lepiej zapłacić 35 za Polsat i 26 lub 32 (jeszcze nie wiem) za N. Chętnie z Polsatu bym zrezygnował no ale dla F1 chociażby warto sobie zostawić.
twoj_PAN
2007-05-20, 22:34
to kup jeszcze n - a na ile masz umowę z Polsatem ?
n_łukasz
2007-05-21, 08:55
Nie interesuje cię nagrywanie? Pobawiłbyś się sprzętem przez godzinkę to byś za chiny go nie chciał oddać. Uwierz. :)
Zresztą w każdej chwili będziesz mógł wymienić zwykły nbox na recorder.Autorus
przypominam, iż wymiana jest możliwa do 30 czerwca 2007.
Z tym 30 czerwcem to nie byłbym taki pewny :D Nowa oferta filmowa wymaga recordera, więc IMO po 1 lipca można się spodziewać kolejnej oferty promocyjnej. Może nawet atrakcyjniejszej niż obecnie, bo trzeba jakoś skusić abonentów. Ja z wymianą na razie poczekam, aż będzie znana konkretna oferta. I ma być to oferta na co najmniej 6 miesięcy w przód, żeby obyło się bez nieprzyjemnych niespodzianek.
Pozdrawiam.
n_łukasz
2007-05-21, 10:16
ale o czym ty piszesz... ja mówię o mozliwości upgrade'u . to nie jest promocja.
Właśnie o tym piszę. Uważam, ze po 1 lipca upgrade będzie można zrobić na atrakcyjniejszych warunkach niż teraz za dopłatą 350 zł.
Witam,
kompletnie nie znam się na technicznych aspektach tv. mam zatem pytanie (pewnie idiotyczne dla niektórych)
Czy możliwe jest zainstalowanie tv n w domu na wsi, ok. 50 km od Wrocławia? Jakie warunki muszą być spełnione?
Pozdrawiam
Suomi
n_łukasz
2007-05-21, 13:36
Oczywiście jest taka możliwośc. Proszę się upewnić, że może Pan ustawić antenę na południowy zachód. W razie pytań proszę podać numer telefonu na PM, skontaktuję się z Panem i wszystko wyjaśnię.
Dopiero dziś zakupiłem, ale jest fajnie. :spoko:
Nic się nie przejmuj!Minie! :D
vBulletin v3.6.4, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.