PDA

Zobacz pełną wersję : Państwa uwagi dotyczące oprogramowania nBox HDTV recorder

Strony : [1] 2

Sasza
2007-09-05, 08:37
Zapraszam Państwa do umieszczania opinii i uwag dotyczących nowego oprogramowania nBox HDTV recorder w tym miejscu ...

Jest to spowodowane, tym iż dzisiaj moderując ten wątek na skutek mojego błędu został on usunięty. Nie jest to związane z faktem, że był on w jakikolwiek sposób dla nas niewygodny. Proszę wierzyć, jest mi naprawdę bardzo przykro, iż Państwa opinie nie będą dostępne za co przepraszam; jeszcze raz powtórzę: mea culpea...

Montana
2007-09-05, 08:45
wszystko wolno dziala,a jesli chodzi o radio to po ok.15 minutach sam sie przelancza na inny kanal

P.S i znow jestesmy testerami oprogramowania :wsciekly:
za testowanie powinien byc gratis abonament!!!

jack
2007-09-05, 08:51
VoD - problem z wolnym pojawianiem się już ściągniętych filmów.
Nie ma możliwości nagrania filmu z poziomu paska informacyjnego, jeżeli przeszliśmy na pasku na inny kanał (a może i program). - Nieaktualne
Po wejściu w Diagnostykę zaraz po włączeniu dekodera bez zmiany kanału na inny, nie jest pokazywany % jakości sygnału na jednej z anten i jest czerwona kropka, natomiast BER jest pokazywany prawidłowo.
Po zaznaczeniu nagrania na kanale który nie ma EPG jest rezerwowane 120minut ale aż kilkadziesiąt procent dysku. Problemu tego nie ma jeżeli dodamy nagranie 120 minut ręcznie.
Brak ikon w VOD informujących o obejrzeniue filmu, rodzaju obrazu i dźwięku. Dodatkowo przydałaby się informacja o ścieżkach dźwiękowych i napisach.
Zawieszający się pasek informacyjny (nie zmnienia się wraz zprzejściem na następny program)
Przewijanie buforowanego/odtwarzanego materiału jest dużo przyjemniejsze w obecnej wersji softu.

and5
2007-09-05, 09:07
Posiadam aktywny Vod i niestety po 5 dniach września nie posiadam uprawnien do filmów nvod.

Mundek
2007-09-05, 09:41
Nastapiła zmiana niektórych nazw nagranych filmów. Chyba dotyczy to sytuacji gdy na samym poczatku została zapisana końcówka poprzedniej audycji.
Np. nagrałem z Cinemaxa "Van Helsin". W poprzedniej wersji podany był tytuł właściwy. Teraz nosi tytuł "Wydział Rosja" tj. kończącego się filmu.

zyga
2007-09-05, 10:02
Chciałbym tylko dodać, że większość błędów powiela się w nboxie zwykłym. Nie dotyczy oczywiści wyłącznych funkcji, które ma recorder. Proszę nie traktować użytkowników zwykłego nboxa jako gorszej kategorii, bo takie mam wrażenie.
Nic nie mówi się o naprawie błędów, które ma nbox, a które uniemożliwiają korzystanie w pełni z TV.

hojnorek
2007-09-05, 10:36
na minus:
- nieaktualizujący się pasek info (po rozpoczęciu następnego programu na pasku info wciąż widnieje pierwotny)
- brak "trzymania" konfiguracji - po zmianie opcji odbioru (klawisz opt) po losowym okresie czasu (od kilku sekund do kilku minut) konfiguracja wraca do tej ustawionej w setup
- brak możliwości nagrywania radia internetowego

na plus:
podczas odtwarzania nagrania, przy wejściu na listę nagrań lub VOD nagranie jest pauzowanie. po powrocie z listy wznawiane :-)

kamcyk26
2007-09-05, 10:38
- brak "trzymania" konfiguracji - po zmianie opcji odbioru (klawisz opt) po losowym okresie czasu (od kilku sekund do kilku minut) konfiguracja wraca do tej ustawionej w setup

Nie zartuj ze tego nie naprawili (nie dziala juz od czerwca w Nboxach!)

hojnorek
2007-09-05, 10:43
Nie zartuj ze tego nie naprawili (nie dziala juz od czerwca w Nboxach!)

niestety. ktoś powiedział że mylić może się każdy, ale tylko głupiec popełnia dwa razy te same błędy :]

redman
2007-09-05, 10:46
Dolaczam sie do poprzednich wypowiedzi.

Dodatkowo:
- dziwne zachowanie VOD, mianowicie brak uprawnien w SPI MOVIE BOX ("zamow tytul", a powinno byc dostepne automatycznie)
- trzeba przechodzic kilkakrotnie miedzy ekranami VOD, aby odswiezyly sie prawa do ogladaych filmow
- wczoraj czekalem okolo 20 minut na aktywacje VOD. Niestety, samo czekanie nie pomoglo. Musialem zrobic twardy reset
- pojawilo sie okno "Brak sygnalu", pomimo, ze sygnal byl. Sprawdzilem oba sygnaly i byly okolo 80%. Pomoglo kilkusekundowe ogladniecie nagranej wczesniej audycji.
- nie wiem czy ma to cos wspolnego z nowym softem, ale w filmie Adrenalina nie ma polskiej sciezki dzwiekowej. Jak zwykle pomaga, droga "na okretke": wlaczenie Dolby Digital.

... fajny ten soft, trzeba kombinowac, zeby cos zaczelo chodzic.

jack
2007-09-05, 10:57
Wszyscy narzekali że poprzedni soft był dla półgłówków to teraz trzeba się wykazać myśleniem i dociekliwością żeby coś obejrzeć. jak się dobrze spiszemy to może dostaniemy jeszcze banana od Boxa. :spoko: Proponuję jakąś bazę tipsów założyć.

kaczo
2007-09-05, 11:01
Gdy odtwarzam nagraną audycję (a także chyba gdy zapauzuję tv i oglądam z timeshiftem) to pojawiają się problemy ze zmianą formatu obrazu. Zmiana formatu jest jakby nieaktywna (choć ma kolorowe przyciski, ale bez tła) i mogę zmienić tylko raz (np. raz wcisnąć przycisk lewo lub w prawo) - potem jakby przestaje reagować :/

Jak będę w domu to postaram się to dokładniej opisać.

Mr.M
2007-09-05, 11:09
No i osławionu już problem HDCP pojawiający się po wyłączeniu TV.
Niedziałający tryb DVI.

kumaty
2007-09-05, 11:14
Po obejrzeniu pozycji w VOD dekoder nie informuje ze pozycja zostala obejrzana (znaczkiem oka - otworzonego), jesli przerwiemy ogladanie pozycji w VOD i ponownie powracamy do niej trzeba specjalnie przejsc na ikone KONTYNUUJ OGLADANIE, poprzednio dekoder juz wiedzial o tym i wystarczylo nacisnac OK zeby kontynuowac ogladanie.

Pogorszenie jakosci obrazu na wielu kanalach spowodowane nowym FELERNYM softem.

Pomieszane sciezki dzwiekowe.

Dekoder muli.

VOD okropnie wolno aktualizuje liste pozycje w formie informacji ( co zostalo sciagniete), jedynym najszybszym rozwiazaniem jest wylaczenie dekodera z sieci i ponowne go uruchomienie, ewentualnie dlugie czekanie az dekoder z laski swojej pokaze haczyli .... :D

Nie mozna sluchac radia na sprzecie HIFI po wylaczeniu telewizora (tragedia, najtansze dekodery na rynku maja taka opcje).

I wiele innych, nie wiem co robili informatycy, ale swiadczy to tylko o ich amatorstwie, widac wiekszosc najlepszych uciekla za granice, zostali ...

FIL77
2007-09-05, 11:15
Dlaczego poziom głośności fonii w n-box recorder'ze jest tak niski?

Przykład:
- Poziom głośności na kanałach naziemnych wg mojego TV mam ustawiony na 20 (wg wskazań TV).
- Aby uzyskać ten sam poziom na kanałach n-ki przed aktualizacją musiałem podnosić głośność do 30, ...
- ... a po aktualizacji do 35.
- Oczywiście głośność w n-box'ie ustawiona jest zawsze na max.

Jest to bardzo uciążliwe przy tak dużej różnicy poziomów (delikatnie mówiąc denerwujące):
- wymaga ciągłych zmian przy przełączaniu źródła sygnału pomiędzy n-ką a dowolnym innym medium (DVD, Video, nagrywarka DVD, TV naziemna, itd, które trzymają standardowy poziom głośności),
- po włączeniu telewizora fonia "ryczy", gdyż najczęściej jako pierwsza włącza się TV naziemna, a telewizor zapamiętuje głośność na takim poziomie jaki był przed wyłączeniem go, czyli tak jak dla n-ki.

Sytuacja po aktualizacji oprogramowania zamiast się polepszyć, czego oczekiwałem, pogorszyła się.

Proszę przedstawiciela n-ki o wyjaśnienie.
Pozdrawiam

jack
2007-09-05, 11:29
Nie mozna sluchac radia na sprzecie HIFI po wylaczeniu telewizora (tragedia, najtansze dekodery na rynku maja taka opcje).
Najtańsze dekodery nie mają HDMI a co za tym idzie problem HDCP ich nie dotyczy, jednak faktem jest że może dałoby się to jakoś inaczej oprogramować, w końcu słuchanie radia nie wymaga obrazu.

aga37
2007-09-05, 13:38
Witam !
Po zmianie oprogramowania nie aktualizuje się pasek info przy zmianie nadawanego programu. Pani w BOK - poradziła mi wymanę NBOX'a.
Jak jest u Was?

pep32
2007-09-05, 13:51
Witam !
Po zmianie oprogramowania nie aktualizuje się pasek info przy zmianie nadawanego programu. Pani w BOK - poradziła mi wymanę NBOX'a.
Jak jest u Was?

Mam tak samo, dodatkowo od 5 dni nie siciągnęła się pełna kolekcja nVOD i PictureBox. Ale fajny ten nowy soft. Miało być pięknie a wyszło jak zawsze.

aga37
2007-09-05, 14:04
Mam tak samo, dodatkowo od 5 dni nie siciągnęła się pełna kolekcja nVOD i PictureBox. Ale fajny ten nowy soft. Miało być pięknie a wyszło jak zawsze.

Pani w BOK powiedziała, że pierwsze słyszy, że pasek się nie aktualizuje. Może ktoś się oficjalnie na ten temat wypowie.
Wymiana dekodera jaką zaproponowała pani z BOK to chyba bzdura.

deck
2007-09-05, 14:07
a resetowała pudło poprzez wyciągnięcie wtyki zasilania ?

aga37
2007-09-05, 14:13
a resetowała pudło poprzez wyciągnięcie wtyki zasilania ?

Tak, już dwa razy, nic nie daje.

pep32
2007-09-05, 14:53
Może jest jakaś szansa na otrzymanie informacji od przedstawicieli n co się w sprawie skopanego softu robi. Tylko nie chcę słyszeć, że po raz kolejny mam zrobić reset.

kumaty
2007-09-05, 15:53
infolinia jest do niczego, nic nie wiedza, czytaja z kartek a to niczemu nie sluzy, uparcie sadza ze wszystko jest OK, jakaja sie, no ale przeciez jaka placa taka praca :D

WON Z TYM SOFTEM!!

sluchajcie skladamy masowe reklamacje i wymowienia, tylko tak N wezmie sie za siebie, placimy a co mamy z VOD?!!!!! TRAGEDIA!!!!

NAwet nie bylo podobnego komunikatu:

Ze wzgledu na wiele KRYTYCZNYCH BLEDOW w nowym oprogramowaniu nboxa recordera, informujemy ze abonemant bedzie nizszy do czasu naprawienia bledow, za co bardzo Panstwa przepraszamy.

małolat
2007-09-05, 16:08
haha i co jeszcze? Może darmowe bilety do kina?:)
Mi sie nowy soft podoba i nie narzekam:)

kumaty
2007-09-05, 16:14
bo nigdy nie miales dobrego sprzetu :)

Jak mozna chwalic cos co bylo przed update lepsze?? Hmm...? A teraz jest gorsze ..., przedtem mogles wychwalas, ale teraz nie masz konkretnego uzasadnienia, chyba ze dla ciebie uzasadnieniem jest zmiana kolorkow w MENU :D

małolat
2007-09-05, 16:29
Twierdzenie, że nie miałem nigdy dobrego sprzętu jest bezpodstawne, skoro mnie nawet nie znasz:) Byś się zdziwił, ale pomińmy to:)
Przed upgrade'm ludzie narzekali, teraz też, wiec ja do tego przywykłem:)
Będzie tranzakcyjne vod, więc nie narzekam:)
Nowy wygląd menu też przypadł mi do gustu... chociaż sie zastanawiam, dlaczego tyle czekaliśmy na ten soft, skoro te zmiany są delikatnie mówiąc bardzo skromne:)

klorel
2007-09-05, 16:32
NAwet nie bylo podobnego komunikatu:

Ze wzgledu na wiele KRYTYCZNYCH BLEDOW w nowym oprogramowaniu nboxa recordera, informujemy ze abonemant bedzie nizszy do czasu naprawienia bledow, za co bardzo Panstwa przepraszamy.

Muszę Cię zmartwić :(.
Takiego komunikatu ze strony N w związku z tym szajsem, który nazywają szumnie 'nowym oprogramowaniem', nie doczekamy się NIGDY.
N-ka tylko rzeźbi z nas kasę i nie ma zamiaru tracić wpływów tylko dlatego, że jej programiści (a może ci z ADB) pokpili sprawę i my się teraz z tym badziewiem musimy męczyć.
Sory za słownictwo, ale już nie wytrzymuję, kiedy po raz N-ty :) na infolinii, kiedy zadaję pytanie związane z problemami z VOD i otrzymuję odpowiedź, żebym cierpliwie czekał na wgranie się filmów z VOD, bo to "trochę" musi potrwać.
PO PROSTU TOTALNA żENADA I TYLE!!!

A teraz lista usterek związana z nowym softem do rekordera:
1. Nieaktualizujący się pasek info na kanałach pomimo tego, że program się już skończył i nadawany jest już kolejny.
2. Problemy z VOD (filmy się nie wgrywają a jak już się niby wgrają, to mam i tak 'zamów kolekcję').
3. Skaczący obraz w trybie 720p.
4. Kiedy ustawię tryb 1080i to w menu 'Diagnostyka" po wyświetleniu wszystkich możliwych trybów nbox'a rekordera jest 'Wyświetlany tryb 1980x1080 a z tego, co wiem i co napisano w możliwych trybach w tym menu, powinno być 1920x1080.
5. Dekoder strasznie 'zamula' podczas przełączania kanałów i wchodzenia czy też wychodzenia z VOD na normalne kanały oraz wyświetla mi przez około 10 sekund komunikat "Brak obrazu i dźwięku".
6. Nietrzymanie ustawień wyświetlania obrazu zmienionych w 'OPT' po chwili zmienia się na te z normalnego menu 'Ustawienia'.
7. Nie działa nagrywanie 'z palca' (ręczne) na kanale bez EPG, jeśli program zaczyna się bezpośrednio po nagraniu zaprogramowanym z EPG.
8. Jeśli zaprogramuję z EPG nagrywanie dwóch programów na tym samym kanale, które są bezpośrednio po sobie i nagranie 1-wszego wyłączę wdcześniej ręcznie (klawiszem 'stop' na pilocie, bo nie chcę reklam pomiędzy programami :)) a do następnego programu zostało mniej niż 3 minuty (taki czas wyprzedzenia nagrywania ustawiłem w recorderze) to następny program i tak nie nagrywa mi się automatycznie.
No to chyba wystarczy jak na razie :(.

Ps. Wcale się nie zdziwię, jeśli ten post za chwilę poleci do kosza, bo będzie niewygodny dla administracji :( pomimo tego, że jest na temat 'Państwa uwagi dotyczące oprogramowania nBox HDTV recorder' :).

Browni
2007-09-05, 16:33
Mam uwagę odnośnie nagrywania. Mianowicie mam w dekoderze ustawione włączenie nagrywanie 5 minut przed programem, natomiast dekoder rozpoczyna nagrywanie 5 minut po rozpoczęciu programu. Sprawdziłem kilka razy, zmnieniałem też czas o ile wcześniej ma się zaczynać nagrywanie i ciągle jest to samo.

Ps. Po zmianie softu też miałem problem z napisem brak sygnału pomimo, że jakość i siła były w porządku, dopiero obejrzenie nagranego wcześniej programu spowodowało zniknięcie napisu i narazie jest spokój.

zen87
2007-09-05, 16:38
bo nigdy nie miales dobrego sprzetu :)

Jak mozna chwalic cos co bylo przed update lepsze?? Hmm...? A teraz jest gorsze ..., przedtem mogles wychwalas, ale teraz nie masz konkretnego uzasadnienia, chyba ze dla ciebie uzasadnieniem jest zmiana kolorkow w MENU :D

wątpię, żeby lepsze...bo wszyscy narzekali i nie mogli się doczekać aktualizacji. Więc nie narzekać - bo inne platformy nie otwierają forum i nie proszą się nikogo o zdanie, a tu się liczą ze zdaniem...przynajmniej jak na razie. Ale widać, że nie dogodzi się nikomu...softy są przygotowane dla użytkowników i mają być funkcyjne, a technologia wymaga poprawek zawsze, a idealnie nigdy nie będzie...chyba, że będzie można przechodzić tylko i wyłącznie pomiędzy kanałami i brak jakichkolwiek więcej funkcji :P

w sofcie jest wszystko ok, mi działa dobrze
natomiast, minus:
-to VOD i jego menu, które się nie aktualizuje,
-zmieniłbym grafikę na czytelniejszą, dodał przeźroczystość i bardziej postawił na logo platformy niż na niebieskie tła,
-zdarzyło mi się raz, że na żadnych kanałach nie miałem głosu - aż do wyłączenia dekodera z prądu,
-możliwość edytowania nazw nagrań, segregowania ich i dodanie możliwości tworzenia własnych kategorii, do których te nagrania będzie można kopiować.
-sprawniejsze funkcjonowania paska informacyjnego i EPG :)

klorel
2007-09-05, 16:38
Ps. Po zmianie softu też miałem problem z napisem brak sygnału pomimo, że jakość i siła były w porządku, dopiero obejrzenie nagranego wcześniej programu spowodowało zniknięcie napisu i narazie jest spokój.

W porządku, ale ja takie info mam za każdym razem, kiedy wychodzę z VOD na normalny program albo z Setup'u do oglądania programów :( i po chwili sam znika więc mogę normalnie oglądać dany program.

karolpyt
2007-09-05, 16:57
Sasza usunął temat - wierzę że niechcący. Zastanawiam się, czy jednak ma sens pisanie o usterkach w tym miejscu. Fakt, mamy lepiej niż inni. Nam zrobiono forum, możemy się poużalać... i nawet przedstawiciele n-ki to czytają (choć żadko odpisują). Tylko czy to ma jakiś sens? Te nasze pisanie? Czy Ci nasi moderatorzy... Ania, Sasza... przekazuja nasze uwagi o bledach dalej? Dlaczego pytam?

Bo przed momentem moja cierpliwość się wyczerpala, kiedy chciałem obejrzeć serial Twarzą w twarz (bo wczoraj nie mogłem) i zobaczyłem że... nie ma katalogu Seriale. Zadzwonilem na infolinie... wyjaśnili przyczynę. Przy okazji zgłosilem sprawę NIEAKTUALIZUJĄCEGO SIĘ PASKA INFO. Jakie moje zdziwienie było kiedy mily Pan... nie bardzo rozumial o co mi chodzi. Musiałem mu dokladnie wyjasniać. Obiecał, że zgłosi sprawę dalej...
Do czego zmierzam? Konsultant nie wiedzial NIC O TYM problemie. Jakby Państwo z n-ki o nim nic nie wiedzieli. O czym to świadczy?

Albo:
- Nikt nie dzwonil i tego nie zgłaszał oraz ani Sasza ani nikt inny naszych uwag dalej nie przekazuje w ogóle...
Albo:
- Nasze uwagi są całkowicie ignorowane i nigdzie nie zglaszane. I n-ka do żadnych usterek się nie przyzna, uważając że wszystko jest OK.

Także - czy jest sens pisanie tutaj o błędąch licząc, że coś się w tej sprawie zmieni? Ja już nie wiem...

klorel
2007-09-05, 17:10
Także - czy jest sens pisanie tutaj o błędąch licząc, że coś się w tej sprawie zmieni? Ja już nie wiem...

Jest sens, bo potem zgłaszając ewent. reklamację wkleisz ładnie screen'a z wypowiedzią na przykład Saszy, że coś zgłosi dalej a nic w tej sprawie nie zrobi i będzie git.

PS. Ja nadal czekam na jakąś odpowiedź w tym wątku na zgłoszone błędy ze strony Saszy :(.

Browni
2007-09-05, 17:12
Teraz jeszcze zauważyłem, ze pomimo ustawienia zakończenia nagrywania 15 minut po zakończeniu programu nagrywanie wyłączyło się po 5 minutach.

W porządku, ale ja takie info mam za każdym razem, kiedy wychodzę z VOD na normalny program albo z Setup'u do oglądania programów :( i po chwili sam znika więc mogę normalnie oglądać dany program.
U mnie ten napis już się nie pojawia chociaż czasami przy wychodzeniu z jakiegoś menu lub zmianie programu miga mi jakieś okno ale nie można nawet odczytać co tam pisze bo mignie i znika.

verde
2007-09-05, 17:23
Dodm swoje trzy grosze odnośnie nowego oprogramowania:

- Komunikat "brak sygnału". Remedium z odtworzeniem czegokolwiek z listy nagrań działa, ale ile razy można (w moim przypadku po kilka razy dziennie);

- Jeszcze nie udało mi się obejżeć całego filmu na VOD: odtwarzanie jest nagle przerywane, box wraca do wyswietlania poprzednio ogladanej stacji, a ponowne uruchomienie filmu poleceniem "kontynuuj oglądanie" skutkuje startem od początku. Kota można dostać: wczoraj całkiem fajna francuską komedję oglądałem na cztery razy!

- Pojawiające się i znikające prawa do filmów w katalogu nVOD to sprawa znana, nie będę sie powtarzał;

- Czasami brak możliwości zmiany formatu wyświetlanego obrazu: pomaga dopiero wyjście z kanału i powrót;

- Mulenie: jest rzeczywiście sporo wolniej;

- Nie wiem, czy to sprawa nowego softu, czy przypadkowa zbieżność w czasie, ale od soboty drastycznie pogorszyła się jakość MGM (tryb 1080i via HDMI): każdy ruch na ekranie powoduje katastrofalny zanik ostrości, efekt, jakby znacznie ograniczono bitrate.

I jeszcze raczej życzenie niż błąd:

- Podczas wyświetlania paska info numeryczne wybranie kanału powinno zmieniac tylko kanał na pasku a nie wyświetlany: wiecie jaka to męczarnia sprawdzić co jest na Cinemaxie poczas oglądania TVP1?

air
2007-09-05, 20:13
Brawa za skasowanie wątku.

Dekoder nie pamięta ustawień obrazu np. powiększenia tzn. pamięta ok. minuty i wraca do ustawienia standardowego.

Problem z niedziałającym trybem DVI z plazmą samsunga C91H (problem z HDCP) po HDMI działa, ale wolałem DVI bo można było regulować głośność pilotem od nboxa.

Pytanie do Saszy: Czy są prowadzone prace celem usunięcie wad nowego softu? I co ważne, czy będzie poprawka w najbliższym czasie, a nie dopiero przy kolejnej pewnie szumnie zapowiadanej kolejnej aktualizacji za jakieś pół roku?

DrunkenBear
2007-09-05, 21:07
Vod:
- ściszony dźwięk
- brak 5.1
- długie wczytywanie filmu
- ostatnio mi się tuner zawiesił podczas oglądania Komornika

TV:
- nie odświeża paska informacyjnego

TVN24 po wciśnięciu OK:
- nie mieści się tekst z lewej strony, jest przycięty

spn
2007-09-05, 21:42
Wklejam swoją wypowiedź z innego wątku, w którym nikt się nie wypowiedział - tak więc proszę o nie przenoszenie notatki do kosza!

Mam pytanie do przedstawicieli Nki. Dlaczego po aktualizacji softu pojawiają się problemy z pauzowaniem i cofaniem programu nadawanego na żywo?

Chodzi mi dokładnie o taką sytuację. Przed aktualizacją softu jeśli oglądaliśmy jakieś nagranie z dysku (lub z VOD) to po wyjściu z nagrania (lub oglądania pozycji VOD) można było cofnąć program z kanału, który był włączony podczas oglądania nagrania lub VOD. Po aktualizacji jest to niewykonalne. Tzn jeśli skończymy oglądać nagranie z dysku lub VOD to nbox traci program, który zapamiętał z danego kanału w czasie gdy oglądaliśmy nagranie z dysku lub VOD i zachowuje się tak jakbyśmy dopiero co włączyli dany kanał. Czy możecie to naprawić?

spn
2007-09-05, 21:51
Sasza usunął temat - wierzę że niechcący. Zastanawiam się, czy jednak ma sens pisanie o usterkach w tym miejscu. Fakt, mamy lepiej niż inni. Nam zrobiono forum, możemy się poużalać... i nawet przedstawiciele n-ki to czytają (choć żadko odpisują). Tylko czy to ma jakiś sens? Te nasze pisanie? Czy Ci nasi moderatorzy... Ania, Sasza... przekazuja nasze uwagi o bledach dalej? Dlaczego pytam?

Bo przed momentem moja cierpliwość się wyczerpala, kiedy chciałem obejrzeć serial Twarzą w twarz (bo wczoraj nie mogłem) i zobaczyłem że... nie ma katalogu Seriale. Zadzwonilem na infolinie... wyjaśnili przyczynę. Przy okazji zgłosilem sprawę NIEAKTUALIZUJĄCEGO SIĘ PASKA INFO. Jakie moje zdziwienie było kiedy mily Pan... nie bardzo rozumial o co mi chodzi. Musiałem mu dokladnie wyjasniać. Obiecał, że zgłosi sprawę dalej...
Do czego zmierzam? Konsultant nie wiedzial NIC O TYM problemie. Jakby Państwo z n-ki o nim nic nie wiedzieli. O czym to świadczy?

Albo:
- Nikt nie dzwonil i tego nie zgłaszał oraz ani Sasza ani nikt inny naszych uwag dalej nie przekazuje w ogóle...
Albo:
- Nasze uwagi są całkowicie ignorowane i nigdzie nie zglaszane. I n-ka do żadnych usterek się nie przyzna, uważając że wszystko jest OK.

A nie zauważyłeś (z całym szacunkiem dla pracowników BOKu), że 99% pracowników infolinii nie ma zielonego pojęcia o funkcjonowaniu boxów?? Mnei to już przestało dziwić kiedy po raz 151 dzwonię na infolinię i na początku mówię, że mam nbox recorder podłączony przez HDMI do kina domowego i kino domowe podłączone kablem HDMI do tv a Pani/Pan pyta się jak nbox jest połączony z tv :D

spn
2007-09-05, 22:01
Ogólnie odnoszę dziwne wrażenie, obym się mylił, że każda nawet drobna aktualizacja w wydaniu programistów Nki/ADB oznacza pisanie softu od nowa może stąd te powtarzające się błędy + całkiem nowe??

logger
2007-09-06, 00:18
Pomijając już wcześniejsze błędy które były zgłaszane już przez uzytkowników n-boxa, zostały powielone na n-box recorder.

To co dotyczy mojego TV LCD model LG 37lc3r.
Wszystko do momentu aktualizacji (01-09-2007) działało w miarę ok (HDMI, ok, VOD w HD ok)

TERAZ doszły kolejne tzn.

-rozwalili zgodność z protokołem HDCP - dlaczego tak twierdze bo jest to trochę dziwne że filmy z PS3 w HD wszystko działa, z n-ka wcześniej też było OK.,

- przy pierwszym włączeniu mam 3-4 krotne migotanie obrazu, muszę kolejny raz wyłączyć i włączyć aby zadziałało,

- VOD nie działa poprawnie nie można oglądać filmów przez HDMI (na panelu przednim n-boxa leci czas odtwarzanego filmu) brak sygnału z nboxa,

-mało czytelne opisy EPG - kolor tła i liter, radio (gdy tv jest podłączony po hdmi)

- dzwoniłem kilkakrotnie już na BOK, to każą resetować to odtwarzać film z vod po złączu scart (p.s. oni sami nie wiedzą co się dzieje), w końcu kazali iść do punku i wymienić dekoder i tak też zrobiłem.

Co ciekawe już myślałem że faktycznie coś jest nie tak z tym modelem po wgraniu softu, lecz po ponownym wgraniu nieszczęsnej akualizacji nadal problem występuje.

WIEC PANOWIE I PANIE Z "N-KI" WYSłALIśCIE DO LUDZI AKTUALIZACJę KTóRA W MOIM PRZYPADKU WIECEJ ZASZKODZIłA NIż POMOGłA !!!

- N-ka jest w 100% odpowiedzialna za błędy w oprogramowaniu !!!

Chyba ponownie wrócę do CYFRY plus

a już najlepsze jest, że mimo wyłączenia pilotem n-boxa, po ok 5 sekunach (na panelu przednim n-boxa standardowo aktualna godzina) obraz z kanału MGM, mimo iż dekoder jest wyłączony...???

_Jakub
2007-09-06, 00:20
Ludzie,

skupmy sie narazie na najwazniejszym czyli:

- pogorszeniu jakosci na wszystkich kanalach - jakas mgla
- poziom dzwieku na niektorych kanalach obnizony, trzeba regulowac przy zmianie kanalu

Te rzeczy musza byc poprawione natychmiast, bo jest to kpina jesli nikt tego nie zauwaza. Prosze przedstawicieli n poraz kolejny o podlaczenie rekordera bez aktualizacji a nastepnie po aktualizacji do tego samego zestawu i wtedy sie okaze o czym mowie.

spn
2007-09-06, 00:54
Obserwuje te same objawy. Dziś wybieram się, aby wymienić recordera na nowy egzemplarz. Mam pytanie czy zna ktoś jakiś sposób na ominięcie aktualizacji oprogramowania?

Mój recorder już tak wariuje, że nawet cofanie programu live nie działa ;(
Dziś kilka razy musiałem go resetować bo po włączeniu część kanałów nie działała a na tych które działały cały czas widniało okienko z inf o braku sygnału!!

Zgodnie z zaleceniami BOKu skorzystałem z przywrócenia boxa do stanu fabrycznego co spowodowało konieczność kolejnych resetów bo box nie reagował !!

ILE JESZCZE MAMY CZEKAć NA REAKCJę NKI?? I ILE KASY TRACIć NA TELEFONY DO BOKu???????

SamoDobro
2007-09-06, 12:00
to i ja dorzuce swoje kolejne 3 grosze.
przestal dzialac mi tryb HDMI. nie zauwazylem tego wczesniej, bo nawet nie przyszlo mi do glowy sprawdzac (przed aktualizacja dekoder byl ustawiony na HDMI i wszystko dzialalo w porzadku - telewizor Philips PF264310). wczoraj chcialem porownac roznice miedzy roznymi trybami no i wcisnalem dluzej przycisk RES i ku memu zdziwieniu okazalo sie, ze dekoder po aktualizacji przestawil sie automatycznie na tryb DVI. przelaczenie na tryb HDMI zaowocowalo sniezeniem i jakimis dziwnymi trzaskami. TV jest wprawdzie podlaczony do dekodera kablem HDMI -> DVI, ale przed aktualizacja nie robilo to zadnej roznicy. po aktualizacji dziala mi tylko tryb DVI.

spn
2007-09-06, 13:07
Czy ktoś ze strony Nki mógłby zabrać głos i powiedzieć czego możemy oczekiwać i jak długo jeszcze mamy znosić to nieustanne zamulanie recordera, problemy z odbiorem i ogólne wady softu??????????????

A może ktoś z Was wie czy da się ominąć aktualizację softu? Tzn co zrobić, aby nbox nie pobrał nowego oprogramowania??

peterpeter
2007-09-06, 13:10
dokładnie wiesz , że nie da się nie ominąć
każde włączenia nboxa wymusz pobranie noweho oprogramowania i jak dotej pory robił to automatycznie o 4 rano

spn
2007-09-06, 13:12
dokładnie wiesz , że nie da się nie ominąć
każde włączenia nboxa wymusz pobranie noweho oprogramowania i jak dotej pory robił to automatycznie o 4 rano

W takim razie zastanawiam się czy jest sens fatygowania się i wymieniania recordera na nowy egzemplarz skoro po aktualizacji będzie to samo.

peterpeter
2007-09-06, 13:21
a ja uważam , że te nowe mają troche inne "bebechy" i soft jest do nich dopasowany
warto

spn
2007-09-06, 13:27
a ja uważam , że te nowe mają troche inne "bebechy" i soft jest do nich dopasowany
warto

Hmm a jak rozpoznać te nowe??

BTW. Odnoszę dziwne wrażenie, że zamiast udzielać nam odpowiedzi w tym temacie administratorzy zajęli się jak zwykle sprzątaniem forum i kasowaniem niewygodnych postów :(

autorus
2007-09-06, 13:45
U mnie sprzęt w ogóle nie wyłączam. I mam problem z głowy :)

Autorus

derf
2007-09-06, 14:06
Chciałby zgłosić dwie uwagi związane z zachowaniem się tunera:

1. Pozostawiając tuner na "włączony" i z pozycjami na liście do nagrania, pojawia się "problem HDMI" po wyłączeniu telewizora. Wcześniej tak nie było.

2. W trakcie oglądania programu, po włączeniu R - record, program nagrywał się od początku, wykorzystując bufor (bufor godzinny chyba). W tej chwili program nagrywa się od momentu wciśnięcia R - record.

Dodano nową funkcjonalność, tj. nagrywanie w zdefiniowanym czasie i to jest ok., ale mozliwość zarejestrowania programu od poczatku (prz założeniu, że tuner był właczony na danym programie) było bardzo przydatną funkcją.

Zauważam też brak synchronizacji dźwieku i obrazu. Chyba wystepuje to jedynie w pozycjach VOD w HD. To jednak pojawiało się też w poprzednim sofcie.

Wciąż nie mogę korzystać z trybu HDMI. Posiadam 26" LCD LG. Po przełączeniu na tryb HDMI pojawiają sie trzaski i szumy także w obrazie i czasem wskakuje obraz (na ułamek sekundy, na przemian z napisem problem HDMI). Na porzednim sofcie były same szumy i trzaski. To chyba jednak jakiś postęp ;-) ?

zyga
2007-09-06, 14:53
Powoli zaczynam wnioskować, że oprogramowanie recordera jest jeszcze bardziej spartolone niż zwykłego nboxa.

Czyli co? Nie da się nagrywać po HDMI przy wyłączonym TV? Mistrzostwo świata. Radia tez na zwykłym nboxie nie da rady słuchać przy wyłączonym TV, jeśli nbox jest podpięty HDMI. Ba, nie można nawet kanału zmienić, czy sprawdzić syganłu anteny na wyświetlaczu.

BRAWO PANOWIE PROGRAMIŚCI!

niebond
2007-09-06, 15:22
programiści (cytat z reklamy "programowo najlepsi")

spn
2007-09-06, 16:23
To chyba jednak jakiś postęp ;-) ?

Tia za jakieś 5 lat dojdziemy do perfekcji :D

PiT3R
2007-09-06, 16:42
Tia za jakieś 5 lat dojdziemy do perfekcji :D

Raczej do stanu równowagi :D

anna66
2007-09-06, 20:49
Prosze porawcie kontrast napisów o programie - na białym tle!!!
Od góry jest nie podświetlony!!!!!

:zly: P R O S Z Ę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

spn
2007-09-06, 21:48
A mnie wciąż wkurza to, że najpierw Sasza wspaniałomyślnie prosi nas od nowa o uwagi a teraz się nie odzywa a infolinia robi wielkie oczy ze zdziwienia mówiąc, że nie ma żadnych zgłoszeń na temat niewłaściwego funkcjowania recorderów po aktualizacji!

deck
2007-09-06, 21:59
o .. bo forum nie istnieje . infolinia ważna jest - pffffffff

ale trzeba by było być ... aby nie korzystać z tego co czarno na białym pisza userzy na forum ... no przynajmniej sprawdzić jest warto ...

redman
2007-09-07, 09:14
... a infolinia robi wielkie oczy ze zdziwienia mówiąc, że nie ma żadnych zgłoszeń na temat niewłaściwego funkcjowania recorderów po aktualizacji!

Nie tak dawno temu dzwonilem do nich cztery razy w ciagu jednego dnia, bo pojawial mi sie blad za bledem i nie potrafilem sobie sam z nimi poradzic. Oczywiscie, za kazdym razem nastepowalo oslupienie i wrazenie, jakbym rozmawial z robotem.

Nie ma zadnych zgloszen? Na pewno maja co najmniej cztery. Ode mnie. No, chyba, ze maja pamiec jak zlote rybki

adasluty
2007-09-07, 10:33
Nie zauważyłem w postach:

Po wyłączeniu Nboxa (z sieci) lub braku zasilania i ponownym włączeniu lub powrocie zasilania wznawia on pracę na kanale 20 MGM i pozostaje właczony, mimo, że był w Stand By. Powinien wracać do Stand By.

zibenia
2007-09-07, 10:41
No to słabo szukałeś ;)
Po wyłączeniu Nboxa (z sieci) lub braku zasilania i ponownym włączeniu lub powrocie zasilania wznawia on pracę na kanale 20 MGM i pozostaje właczony, mimo, że był w Stand By. Powinien wracać do Stand By.
Zawsze tak było i nie raz już o tym pisane było ;]
A czy powinień wracać do Stand By? Napewno byłoby wygodniej dla użytkownika ;] A czy są jakieś techniczne przesłanki do takiego działania jak teraz to nie wiem :(

DrunkenBear
2007-09-07, 10:48
kiedy można spodziewać się aktualizacji z poprawkami błędów? Zwłaszcza tych z VOD...

zyga
2007-09-07, 10:52
Zobacz, w jakim tempie są aktualizacje (co około 3 miesiące) i odpowiedź masz.

SamoDobro
2007-09-07, 12:10
Czyli co? Nie da się nagrywać po HDMI przy wyłączonym TV? Mistrzostwo świata. Radia tez na zwykłym nboxie nie da rady słuchać przy wyłączonym TV, jeśli nbox jest podpięty HDMI. Ba, nie można nawet kanału zmienić, czy sprawdzić syganłu anteny na wyświetlaczu.

BRAWO PANOWIE PROGRAMIŚCI!

potwierdzam.
wczoraj mi sie film przez to nie nagral :|
na co mi PVR, skoro zeby z niego korzystac musze miec wlaczony telewizor? ktos na glowe upadl czy cos?

spn
2007-09-07, 16:02
potwierdzam.
wczoraj mi sie film przez to nie nagral :|
na co mi PVR, skoro zeby z niego korzystac musze miec wlaczony telewizor? ktos na glowe upadl czy cos?

Hmm tv nie musi być włączony. Jak naciśniesz podczas oglądania tv przycisk R i nagrywanie ruszy to jak wyłączysz nboxa (do trybu stand by) nagrywanie nie zatrzymuje sie. Przynajmniej nic takiego nie zauważyłem.

spn
2007-09-07, 18:39
Kiedy ktoś z Nki wypowie sie na temat naprawy błędów w nowym sofcie????

klorel
2007-09-07, 19:05
Kiedy ktoś z Nki wypowie sie na temat naprawy błędów w nowym sofcie????

Niestety muszę Cię zmartwić...
Nie doczekamy się raczej tego momentu, ponieważ napisałem do Saszy na PW z prośbą o jego odpowiedź w tym temacie i niestety pomimo tego, że wielokrotnie był od tego momentu na forum nie raczył ani odpowiedzieć chociażby na moje PW i dalej nas totalnie olewa :(.
W każdym razie jego postawa wobec naszych pytań w tym temacie jest naprawdę ŻENUJĄCA!!!
Napisałby chociaż 'Państwa uwagi dotyczące błędów w nowym sofcie zostały przekazane właściwym osobom' ale nawet mu się tego nie chce zrobić, a co dopiero mówić o rzeczywistym przekazaniu tych uwag gdzieś wyżej.
Szkoda słów...

spn
2007-09-07, 21:42
Niestety muszę Cię zmartwić...
Nie doczekamy się raczej tego momentu, ponieważ napisałem do Saszy na PW z prośbą o jego odpowiedź w tym temacie i niestety pomimo tego, że wielokrotnie był od tego momentu na forum nie raczył ani odpowiedzieć chociażby na moje PW i dalej nas totalnie olewa :(.
W każdym razie jego postawa wobec naszych pytań w tym temacie jest naprawdę ŻENUJĄCA!!!
Napisałby chociaż 'Państwa uwagi dotyczące błędów w nowym sofcie zostały przekazane właściwym osobom' ale nawet mu się tego nie chce zrobić, a co dopiero mówić o rzeczywistym przekazaniu tych uwag gdzieś wyżej.
Szkoda słów...

Nie będę oryginalny jeśli powiem, że obecne działania Nki bardzo mnie martwią. Jeśli Nka sama wycofała część zawartości VODy, żeby wgrać ją od nowa to już chyba wszystko się sypie. Ja wczoraj wymieniłem recordera i mam póki co stare oprogramowanie :) Ale nie wiem jak długo się utrzyma, chociaż z tego co się orientuje to żeby wgrało się nowe trzeba albo samemu wybrać taką opcję w setupie albo zostawić boxa na dłuższy czas w stanie czuwania. Teraz mając jeszcze lepsze porównanie między nowym softem (kilka dni mordęgi) a starym (wystarczyło parę godzin :)) dochodzę do wniosku że nowy soft jest do d...y!

Co ciekawe. Dziś zostawiłem boxa na kilka godzin włączonego na tvn24 i nie powiesił się ani nie zablokował. Piszę to gdyż w poprzednim boxie przed aktualizacją softu już po kilku sekundach pracy przy wyłączonym tv i kinie domowym (box jest podłączony przez HDMI do kina domowego a kino przez HDMI do tv) dochodziło do wyskoczenia napisu błąd na wyświetlaczu boxa i blokady.

Jest to jednak chyba najwcześniejsza wersja oprogramowania recodera gdyż nie posiada nawet opcji podglądania informacji o audycjach emitowanych na innych kanałach za pośrednictwem paska info (chodzi mi o to, że w kolejnych softach można było to sprawdzić naciskając info i używając strzałek prawo/lewo/góra/dół).

Mała rzecz a cieszy. Muszę tylko pilnować, aby nie wyłączać boxa :D

Jeszcze jedno - aktualne VOD chyba nie działa ze starym softem bo mimo, że nic nie nagrywałem to po ponad 24h od aktywacji nadal w VOD widnieje info, że box pobiera listę audycji i zostanie ona wkrótce udostępniona.

Dodam jeszcze, że Sasza zainteresował się kilkoma moimi spostrzeżeniami dotyczącymi nowego softu, ale po krótkiej wymianie korespondencji nastała cisza....

Pozdrawiam.

jack
2007-09-08, 10:58
VoD - problem z wolnym pojawianiem się już ściągniętych filmów.
Nie ma możliwości nagrania filmu z poziomu paska informacyjnego, jeżeli przeszliśmy na pasku na inny kanał (a może i program).
Po wejściu w Diagnostykę zaraz po włączeniu dekodera bez zmiany kanału na inny, nie jest pokazywany % jakości sygnału na jednej z anten i jest czerwona kropka, natomiast BER jest pokazywany prawidłowo.
Po zaznaczeniu nagrania na kanale który nie ma EPG jest rezerwowane 120minut ale aż kilkadziesiąt procent dysku. Problemu tego nie ma jeżeli dodamy nagranie 120 minut ręcznie.
Brak ikon w VOD informujących o obejrzeniue filmu, rodzaju obrazu i dźwięku. Dodatkowo przydałaby się informacja o ścieżkach dźwiękowych i napisach.
Zawieszający się pasek informacyjny (nie zmnienia się wraz zprzejściem na następny program)
Przewijanie buforowanego/odtwarzanego materiału jest dużo przyjemniejsze w obecnej wersji softu.
Punkt drugi skreślam, ponieważ widzę że działa. Czyżby działanie paska nie było związane z wersją softu?

Sasza
2007-09-08, 11:41
@klorel , spn: miło mi , że kontaktują się Państwo ze mną za pomocą PM ( tak jak i pozostali użytkownicy forum); staram się nie tylko odpisywać na każdą taką wiadomość, ale także i informować o opisanych sytuacjach odpowiednie działy. Proszę mi wierzyć, Państwa uwagi nie stanowią tylko treści postów.

Browni
2007-09-08, 11:48
Mam uwagę odnośnie nagrywania. Mianowicie mam w dekoderze ustawione włączenie nagrywanie 5 minut przed programem, natomiast dekoder rozpoczyna nagrywanie 5 minut po rozpoczęciu programu. Sprawdziłem kilka razy, zmnieniałem też czas o ile wcześniej ma się zaczynać nagrywanie i ciągle jest to samo.

Muszę stwierdzić, że po jakimś czasie po napisaniu postu te problemy zniknęły i teraz wszystko działa normalnie. Czyżby nastąpiła szybka poprawka w sofcie? Bo chyba soft sam z siebie się nie naprawił.

andrzej129
2007-09-08, 13:50
Dlaczego caly n-rec po aktualizacji zaczol dzialac tak wolno,az czasami do zawieszenia calego rec ,przlaczanie kanalow,wejcie i wyjscie z vod itd.Wtedy tylko z sieci trzeba wylaczac ,czy mam cos uszkodzone czy moze przeladowane prywatna videoteka.Czy moze nowy recorder nie radzi sobie z nowym softem ,przed aktualizacja bylo tak fajnie,wszystko bylo prawie ok .A moze wina lezy po stronie jakosci odbieranego sygnalu,ktory mam dzien pogodny tylko 70 % SILE OK 35%.prosze o pomoc. :(

spn
2007-09-08, 14:54
Dlaczego caly n-rec po aktualizacji zaczol dzialac tak wolno,az czasami do zawieszenia calego rec ,przlaczanie kanalow,wejcie i wyjscie z vod itd.Wtedy tylko z sieci trzeba wylaczac ,czy mam cos uszkodzone czy moze przeladowane prywatna videoteka.Czy moze nowy recorder nie radzi sobie z nowym softem ,przed aktualizacja bylo tak fajnie,wszystko bylo prawie ok .A moze wina lezy po stronie jakosci odbieranego sygnalu,ktory mam dzien pogodny tylko 70 % SILE OK 35%.prosze o pomoc. :(

Niestety ani siła sygnału/jakość ani przeładowanie pvr nie mają tutaj nic do rzeczy. Po prostu Nki po raz Nty spaprała soft. Trzeba czekać na aktualizację :( Ja przez 24h po wymianie recordera miałem stary soft. Minionej nocy zostawiłem box włączony na tvn24, ale Nka chyba jakoś inaczej wymusza wgranie nowego softu, chyba, że w nocy była przerwa w dostawie prądu i po tym jak prąd się pojawił box przeszedł w stan czuwania co spowodowało wgranie nowego softu.

peterpeter
2007-09-08, 14:57
o godzinie 4 rano boxy poszukują nowego oprogramowania i jak znajdą to wgrywaja

spn
2007-09-08, 14:57
@klorel , spn: miło mi , że kontaktują się Państwo ze mną za pomocą PM ( tak jak i pozostali użytkownicy forum); staram się nie tylko odpisywać na każdą taką wiadomość, ale także i informować o opisanych sytuacjach odpowiednie działy. Proszę mi wierzyć, Państwa uwagi nie stanowią tylko treści postów.

Wszystko fajnie. Mam pytanie gdzie jest to całe Wasze najnowocześniejsze w Polsce czy nawet w Europie biuro, które miało gromadzić i przetwarzać wszelkie informacje od abonentów skoro 90% konsultantek i konsultantów w rozmowie telefonicznej reaguje wielkim zdziwieniem na informacje o błędach w oprogramowaniu i wciska kit, że nie mają żadnych zgłoszeń na ten temat?? Przecież chyba nie byłoby to nic niestosownego jeśli konsultanci wiedzieliby że coś takiego sie dzieje i nie wmuszali ludziom jak w Żyda chorobę, że restart lub wyciągnięcie wtyczki z sieci jest panaceum na wszystkie bolączki nowego softu!

spn
2007-09-08, 14:58
o godzinie 4 rano boxy poszukują nowego oprogramowania i jak znajdą to wgrywaja

Nawet jeśli w tym czasie nbox jest włączony tak jakby ktoś oglądał program? W recorderze w diagnostyce widzę info, że aktualizacja została wykonana o 6:02

peterpeter
2007-09-08, 15:11
i się wcale nie będę spierać co do godziny , ze trzy wątki conajmniej były na ten temat

spn
2007-09-08, 15:36
i się wcale nie będę spierać co do godziny , ze trzy wątki conajmniej były na ten temat

Nawet jeśli w tym czasie nbox jest włączony tak jakby ktoś oglądał program?

peterpeter
2007-09-08, 16:06
nie , zapyta o instalację .

klorel
2007-09-08, 16:09

Ok, jeśli przekazuje Pan te informacje, to przepraszam, ale jakoś nawet nie daje to żadnych rezultatów.
Na infolinii nadal robią wielkie oczy kiedy pytam ich, kiedy usuną poruszone w moim poście niedoróbki w sofcie i mówią, co ciekawe, że nikt im tego nie zgłaszał!

Jeśli zas chodzi o Pańskie odpowiedzi na PM'y, to niestety nie tylko do tej pory takowej nie otrzymałem, ale także nawet nie przeczytał Pan mojej wiadomości, co pokazuje ten screen z mojego folderu PW (obrazek poniżej) :(.
No chyba, że potwierdzenie przeczytania wiadomości na tym forum nie działa, ale wtedy prosiłbym o naprawę tej funkcji :).

Jarosław K.
2007-09-08, 16:10
Jeśli zas chodzi o Pańskie odpowiedzi na PM'y, to niestety nie tylko do tej pory takowego nie otrzymałem, ale także nawet nie przeczytał Pan mojej wiadomości, co pokazuje ten screen z mojego folderu PW (obrazek poniżej) :(.
No chyba, że potwierdzenie przeczytania wiadomości na tym forum nie działa, ale wtedy prosiłbym o naprawę tej funkcji :).

Działa, ale po przeczytaniu wiadomości trzeba wyrazić zgodę na powiadomienie o tym nadawcy.

spn
2007-09-08, 16:53
Na infolinii nadal robią wielkie oczy kiedy pytam ich, kiedy usuną poruszone w moim poście niedoróbki w sofcie i mówią, co ciekawe, że nikt im tego nie zgłaszał!

Nie zdziwiłbym się jeśli nasze posty trafiałyby tylko do przedstawicieli Nki wypowiadających się na tym forum. Prosty wniosek - jeśli niedoróbki w sofcie zwykłych nboxów pozostały nienaprawione od czerwca to kto otrzymuje nasze żale i prośby??

_Jakub
2007-09-09, 12:34
Pytam poraz 10 i bede pytal jeszcze tysiac razy az do uzyskania odpowiedzi. Czy istnieje mozliwosc powrotu do jakosci obrazu sprzed aktualizacji, i czy to moze nastpic wczesniej niz przy nastepnej aktualizacji bo nie zakladam, ze wogole nie nastapi. No i poziom glosu na niektorych kanalach, nie bede krecil caly czas volume.

kumaty
2007-09-09, 14:56
PYTANIE: Kiedy mozemy sie spodziewac do recorderow pelnej poprawki softu? Przypomne ze bledow jest kilkadziesiat, co nie jest normalne! I chcielibysmy soie dowiedziec jak odpowiada firma na bledy ktore nam zafundowala? :D

jaczewa
2007-09-09, 16:24
mi sie podoba:) wszystko dziala. a jakies tam drobne bledy sa malo istotne.
co do jakosci obrazu nie wiem czemu czesc pisze ze ma rozmyty, u mnie tak samo.

jack
2007-09-09, 16:44
Może mu się po aktualizacji przełączył z SD2 na SD1 :rotfl:

Ja też nie zauważyłem różnicy w jakości obrazu, dziwne.

aga37
2007-09-09, 16:49
Witam !
Pytanie do przedstawicieli N. KIEDY POPRAWKA PASKA INFO ?

jack
2007-09-09, 16:51
Odpowiedź użytkownika:
Razem z pozostałymi poprawkami, czyli Nikt nic nie wie.
Miejmy nadzieję że chociaż prezent na mikołaja lub gwiazdkę w postaci poprawek dostaniemy. Do poprzedniego softu też przyszło czekać na poprawki parę miesięcy. Nie ma tu na myśli ostatnie aktualizacji tylko do starego softu też były kiedyś poprawki błędów.

kumaty
2007-09-09, 18:55

bo jestes za malo KUMATY :D

w ogole usuneliby caly soft to bys nie zauwazyl :D

krotko mowiac jestes zwyklym amatorem ;)

spn
2007-09-09, 22:13

Z całym szacunkiem chyba na oczy albo umysł Ci się rzuciło !
Błędów jest wiele i to poważnych! (kolejność przypadkowa) Pierwszy z brzegu to pasek info. Drugi to notoryczne problemy z VOD. Trzeci to resetowanie bufora przy wyjściu z listy nagrań ! Czwarty to długość przełączania się kanałów. Piąty to zbyt długie łączenie się boxa z tv po HDMI ! Szósty to spadek jakości obrazu. Oprócz tego notoryczne komunikaty o braku sygnału i wiele innych! Mam wymieniać dalej?? Rozumiem, że dla Tobie podoba się sam fakt, że box w ogóle działa?? Bez komentarza!

Po raz 158 pytam: Kiedy pojawi się poprawka softu dla recorderów ??

peters_67
2007-09-09, 22:44

Na infolinii powiedziano mi, że to taka funkcjonalność :] Jakby się z debilami rozmawiało. Jakoś kuchenka mikrofalowa mi się nie włącza po zaniku zasilania. Jak tu wyjechać na wakacje i zostawić tuner włączony do gniazdka? Mieszkam za miastem i prąd wyłączają bardzo często.

Mr.M
2007-09-09, 23:16
Czy ktoś zauważył, że od jakiś 2-3 dni w trakcie oglądania na recorderze nagle zaczyna przerywać dźwięk po HDMI. Przerywa dosłownie co 2 sekundy i oglądać się nie da. Trzeba wyłączyć i włączyć dekoder (hehe - lekarstwo na wszystko). Wcześniej oglądałem w trybie DVI, ale po super aktualizacji softu ten tryb mi przestał działać, więc musiałem przełączyć się na HDMI (brak sterowania głośnością z pilota N jest uciążliwy...). Co ciekawe przez pierwszy tydzień po aktualizacji nie było z tym problemów, pojawiły się dopiero teraz! Czyżby coś próbowali naprawiać(a wychodzi jak zawsze..)?

Z domu już mnie chcą wyrzucić za to, że ich na N namówiłem ;) No bo co zwykłych ludzi obchodzą nowinki technologiczne (radio przez neta, nowe VOD, serwisy multimedialne itd.) skoro nie działa dobrze najzwyklejsze oglądanie telewizji!
Panowie z N te wszystkie bajery są bardzo fajne, ale to tylko dodatki dla telewizji, a jeśli tej nie da się normalnie oglądać, to niewielu z Wami zostanie po zakończeniu umowy! Jedynie garstka napaleńców nowymi technologiami... :(

spn
2007-09-10, 00:41
Czy ktoś zauważył, że od jakiś 2-3 dni w trakcie oglądania na recorderze nagle zaczyna przerywać dźwięk po HDMI. Przerywa dosłownie co 2 sekundy i oglądać się nie da. Trzeba wyłączyć i włączyć dekoder (hehe - lekarstwo na wszystko). Wcześniej oglądałem w trybie DVI, ale po super aktualizacji softu ten tryb mi przestał działać, więc musiałem przełączyć się na HDMI (brak sterowania głośnością z pilota N jest uciążliwy...). Co ciekawe przez pierwszy tydzień po aktualizacji nie było z tym problemów, pojawiły się dopiero teraz! Czyżby coś próbowali naprawiać(a wychodzi jak zawsze..)?

Nic takiego nie zauważyłem (amplituner sony STR-DG700 + recorder sony RDR-HX820 + bravia KDL-46S2530).

redman
2007-09-10, 09:09
Przystapilem przedwczoraj do zmasowanego ataku. Zadzwonilem na infolinie i po raz kolejny skarzylem sie na niedorobki nowego softu. Pani z BOK oczywiscie nic nie wiedziala o jakichkolwiek problemach, co natychmiastowo podnioslo mi cisnienie. Wymienilem wszystkie bledy, nadmieniajac, ze wystepuja one nie tylko u mnie ale u wielu uzytkownikow forum. Pani, oczywiscie czytajac z kartki, powiadomila mnie, ze filmy caly czas sie sciagaja (jakby nie slyszala 15-tu innych problemow, ktore wymienilem). Rece mi opadly a sluchawka upadla na podloge.
To ja do niej jeszcze raz, ze same filmy to nie jedyny problem i czy maja zamiar cos zrobic z tym nowym softem. Odpowiedz: Prosze zresetowac box i wszystko powinno chodzic. Jak powinno chodzic, pytam, kiedy robilem to juz kilka razy i bledy dalej sa... Jak kula w plot. Jak tu z nimi rozmawiac? Moze powinnismy wszyscy nie placic za jeden miesiac, to wtedy do nich dotrze.

Do cholery jasnej! Przeciez ja za to place. Niemale pieniadze!

I co sie dzieje z Ania i Sasza? Dlaczego nie odpowiadaja w tym watku ?

jack
2007-09-10, 09:25
W dyskusje na infolini nie ma co się wdawać, tam są zatrudniani ludzie odporni na dyskusję. Ja jednak kiedyś rozmawiałem z osobą która obiecała że zanotuje moje zgłoszenie i przekaże dalej.

redman
2007-09-10, 09:36
Mi tez obiecala, ze przekaze dalej. Co to da? Albo przekaze albo nie przekaze. A jak przekaze, to menedzerowie albo przekaza to informatykom, albo nie. A jak przekaza to moze to naprawia.

A moze rozpisuja przetarg publiczny na te poprawki i dlatego tak dlugo to trwa?

jack
2007-09-10, 09:45
A moze rozpisuja przetarg publiczny na te poprawki i dlatego tak dlugo to trwa?
Nie, podobno jest protest ekologów z uwagi na zbyt duże zużycie prądu przez programistów ADB i montują właśnie w siedzibie panele słoneczne. Zważywszy na to że pogoda jest już jesienna i słońca jak na lekarstwo poprawki bedą na wiosnę :D :rotfl:

Tak na serio to poprawki napewno będą. Nie robi się tego w 5 minut, niezależnie od naszego "chciejstwa". Niech tylko ktoś napisze kiedy.

Montana
2007-09-10, 09:54
technicy z n zrobcie cos szybko z tym oprogramowaniem!!!
wlanczam dzis VOD aby zobaczyc co juz jest dostępny w TVOD a mi przelaczenie z jednego filmu na drugi zajmowalo ok.1minute a gdy wychodzilem z VOD to tez czekalem ok.1minute aby wszytko sie zamknelo
to jest SKANDAL!!!

spn
2007-09-10, 10:13
Kiedy pojawi się poprawka softu dla recorderów ??

MRJ
2007-09-10, 10:38
Witam.

Piszę, po prawdzie, sobie a muzom, bo wiem, że gorliwi strażnicy forum zaraz to wytną. Ale, niech tam...
Wygrałem kiedyś z Philipsem Polska bój o wymianę telewizora, bo w naprawianym obraz był do bani. Udało się, chociaż jak mówił "pan Philips", to był pierwszy przypadek, kiedy klient reklamował odczucia wizualne. (trudno było nie reklamować, skoro na ekracie chmury deszczowe miały kolor zielony a trawa różowy).
Tym razem mam zamiar postąpić dokładnie tak samo.
Dzisiaj składam pisemną reklamację dotyczącą jakości obrazu i dźwięku programów przekazywanych przez N . Kopię tego pisma wysyłam do znaczących nadawców, z adnotacją, że TV N celowo zaniża jakość programu, co jest sprzeczne z umowami zawartymi między nimi. A mówią one o dotrzymaniu wszelkich starań, żeby program emitowany za pośrednictwem N był najwyższej jakości. Bardzo sie ucieszą właściciele programów, kiedy dowiedzą się, że jedym z powodów spadku oglądalności jest PODŁA jakośc obrazu i dźwięku.
Mnie nie rajcują dodatki, takie jak paski informacyjne, nowy wygląd, bajery na ekranie. Podstawowym zadaniem tego operatora jest dostarczenie obrazu i dźwięku w jakości takiej jaką zaplanował nadawca.
I może kiedy wielu z nas napisze oficjalne reklamacje, listem poleconym do N i do np. TVN, TVN 24, do TVP 1 i 2 (a oni tylko czekają), może wtedy ktoś w N-ce pomysli, że nie jesteśmy li tylko owcami do strzyżenia (z kasy) ale też partnerami w biznesie. NAJBARDZIEJ UCIESZY SIĘ DISCOVERY HD. OBRAZ HD W JAKOŚCI NAJWYŻEJ SD+.
Nic mnie tak nie złości, jak totalny olew ze strony kontrahenta, jakim jest dla mnie (niewątpliwie)n-telewizja.

Pogadam z moimi prawnikami i dowiem sie jakie są możliwości dochodzenia swoich praw w kontekście umowy abonenckiej z "N".

Pozdrawiam

MRJ

W POJEDYNKĘ NIE DAMY RADY. ONI NAS NIE WIDZĄ. WIDZĄ TYLKO SWOJE KONTO BANKOWE!!!

yareck
2007-09-10, 10:46
Przerywanie dźwięku co kilka sekund po HDMI dotyczy też zwykłego nbox-a.
Pomaga wyłączenie i ponowne włączenie nbox-a. Podobny manewr z telewizorem nie skutkuje więc problem tkwi w nowym sofcie, bo wcześniej się to nie zdarzało.

redman
2007-09-10, 11:00
Tym razem mam zamiar postąpić dokładnie tak samo.
Dzisiaj składam pisemną reklamację dotyczącą jakości obrazu i dźwięku programów przekazywanych przez N . Kopię tego pisma wysyłam do znaczących nadawców, z adnotacją, że TV N celowo zaniża jakość programu, co jest sprzeczne z umowami zawartymi między nimi. A mówią one o dotrzymaniu wszelkich starań, żeby program emitowany za pośrednictwem N był najwyższej jakości. Bardzo sie ucieszą właściciele programów, kiedy dowiedzą się, że jedym z powodów spadku oglądalności jest PODŁA jakośc obrazu i dźwięku.
Mnie nie rajcują dodatki, takie jak paski informacyjne, nowy wygląd, bajery na ekranie. Podstawowym zadaniem tego operatora jest dostarczenie obrazu i dźwięku w jakości takiej jaką zaplanował nadawca.
I może kiedy wielu z nas napisze oficjalne reklamacje, listem poleconym do N i do np. TVN, TVN 24, do TVP 1 i 2 (a oni tylko czekają), może wtedy ktoś w N-ce pomysli, że nie jesteśmy li tylko owcami do strzyżenia (z kasy) ale też partnerami w biznesie. NAJBARDZIEJ UCIESZY SIĘ DISCOVERY HD. OBRAZ HD W JAKOŚCI NAJWYŻEJ SD+.
Nic mnie tak nie złości, jak totalny olew ze strony kontrahenta, jakim jest dla mnie (niewątpliwie)n-telewizja.

I nie chodzi tu tylko o sama jakosc obrazu, ale takze o funkcjonalnosc czegos za co placimy. Jezeli place za VOD i seriale, ktore maja byc dostepne, a nie sa, a lektor po kazdym odcinku Kryminalnych badz Twarza w Twarz mowi, ze "kolejny odcinek juz dostepny na platformie n", to jest to jawne nabijanie ludzi w butelke.

I mysle rowniez, ze nie zaszkodzi wymienic innych, bardzo razacych, nie tylko kosmetycznie bledow, nowego softu.

I nie wydaje mi sie, zeby straznicy usuneli Twoj post. Byloby to bezczelne wprowadzenie cenzury na niewygodne, krytyczne odpowiedzi

jack
2007-09-10, 11:01
Bardzo sie ucieszą właściciele programów, kiedy dowiedzą się, że jedym z powodów spadku oglądalności jest PODŁA jakośc obrazu i dźwięku.
Tak, szczególnie HBO się ucieszy. Taki sam badziew na Cinemaxach i HBO serwują w Cyfrze i jest to wina tylko i wyłącznie HBO które ma w czterech literach polaczków i zawrotne kwoty jakie na nich zarabiają. Jakoś za ocenanem nie puszczają takiej kaszany na obrazie i zupełnie inną, zdecydowanie lepszą ramówkę. Moze to dlatego że w spadku po komunie 95% procent społeczeństwa ma zamiłowanie do telewizorów 20" i dla nich nawet obraz z anteny naziemnej wygląda jak "cyfrowa jakość". Nawet LCD ludzie kupują te najmniejsze.

jack
2007-09-10, 11:07
I nie wydaje mi sie, zeby straznicy usuneli Twoj post. Byloby to bezczelne wprowadzenie cenzury na niewygodne, krytyczne odpowiedzi
A mnie się wydaje, bo jest niezgodny z tematem wątku. O reklamacjach jest oddzielny wątek.

dulon184
2007-09-10, 11:41
MRJ. Witam, Gorąco popieram Twój zamiar. Co prawda u mie obraz jest OK. jednak przyda sie któs -kto troche NImi potrząsnie. Jestem goracym zwolennikien Tv N-jednak to co oie wyprawiaja /ludzkie pojecie przechodzi. Daj znac co uczyniles /wielu forumowiczów bedzie ci goraco kibicowac .Zycze powodzenie.

dulon184
2007-09-10, 11:58
A może znajdzie sie ktos kjto potrafi zrobic cos na ksztalt listy bledów i nie prawidlowosci . Ktos /kto nada temu jakis kształt dokumentu.tkóry mozna by zamiescic na forum.aby mozna bylo sobie wydrukowac -podpisac i rozeslac /do instytucji/które wymienił MRJ.Wtedy wzrosla by siła oddziaływania na decydentów TV N.Racje ma MRJ /pisząc że trudno w pojedynke cos wywalczyc .Jestem pierwszy ktory taki papier podpisze i rozesle do odpowiednich instytucji./Bedąc zwolennikie N-tv. NIE MOGE I NIE CHCE ZAMYKAC OCZU NA TRAKTOWANIE ABONENTóWJAK BEZWOLNUCH BARANóW.

jack
2007-09-10, 12:03
Też bym chętnie się podpisał i wysłał. Byle było napisane "z głową"

redman
2007-09-10, 12:55
Popieram i dolaczam sie. Nie liczcie jednak na to, ze to przejdzie na tym forum. Dziwie sie jeszcze, ze ten post nie jest usuniety. Moze administratorzy sa na wakacjach ?

hojnorek
2007-09-10, 13:15
A może znajdzie sie ktos kjto potrafi zrobic cos na ksztalt listy bledów i nie prawidlowosci .

Admini! macie szanse na wykazanie się. Zróbcie wątek pt lista błędów. W wątku można umieszczać TYLKO zgłoszenia błędów. proponuje format:

śRODOWISKO: [nbox / nrecorder] [połączenie] [TV] [dźwięk]
KROKI DO UZYSKANIA BŁĘDU:
OPIS BŁĘDU:
OPIS JAK POWINNO BYĆ:

np

śRODOWISKO: nrecorder- dowolne podłączenie
KROKI DO UZYSKANIA BŁĘDU: klawisz OPT -> ustawić inną konfigurację obrazu niż w menu setup
OPIS BŁĘDU: po kilku / kilkunastu sekundach konfiguracje resetuje się na taką jak jest w menu setup
OPIS JAK POWINNO BYĆ: konfiguracja powinna być pamiętana dla każdego kanału zgodnie z ustawieniami w menu OPT

proponuję wątki niespełnijące założenia oznaczyć a po 24h bez poprawy przenosić do kosza.

spn
2007-09-10, 15:39
Popieram. Myślę, że można by się skrzyknąć i rozesłać sobie treść takiego pisma, które miałoby ręce i nogi a potem masowo wysłać do Nki. Moim zdaniem można mieć zastrzeżenia do Nki, gdyż nie wypełnia ona umowy instalując zdalnie na recorderach soft, który znacząco ogranicza funkcjonalność, która bądź co bądź jest chyba częścią umowy o abonament (np PVR z cofaniem programu)?

A swoją drogą ponawiam pytanie:

spn
2007-09-10, 17:51
Jako, że nadal nie otrzymałem odpowiedzi ponawiam pytanie i namawiam innych użytkowników forum do takiego domagania się odpowiedzi:

dulon184
2007-09-10, 19:51
Proponuje ? W przypadku gdyby ktos potrafil stworzyc podobne pismo /i ono zostalo usuniete .by wszedzie /gdzie to mozliwe rozpowszechniac ta wiadomośc. Tn na wypadek gdyby Komuś zachcialo bawic sie w CENZORA.

spn
2007-09-10, 21:42
Jako, że nadal nie otrzymałem odpowiedzi ponawiam pytanie i namawiam innych użytkowników forum do takiego domagania się odpowiedzi:

agrest
2007-09-10, 22:38
Dołączam się

hiszpan2
2007-09-10, 22:48
każdy brak prądu skutkuje na nowo inicjalizacją usługi VOD!!!!!
to jest chore, przedtem tego nie było!!!

klorel
2007-09-10, 22:56
Ten soft ma tyle błędów, że po prostu chyba byłoby lepiej, żebyście go w ogóle nie udostępniali.
Jednak skoro dekodery pobrały go automatycznie, to teraz pytanie (zresztą zadaję je nie jako pierwszy w tym wątku i mam również przykre wrażenie, że także nie jako ostatni :( ):

I prosimy o KONKRETNĄ ODPOWIEDŹ PRZEDSTAWICIELA N PANA SASZĘ !!!!!

jack
2007-09-11, 07:47

Blast
2007-09-11, 08:55
Dzisiaj składam reklamację na usługę VOD, która to od czasu aktualizacji oprogramowania nie działa prawidłowo, w związku z czym nie mam możliwości skorzystania z niej. Codziennie inne pozycje na liście mam dostępne a przy innych "Zamów kolekcję".
Ciekawe co odpowiedzą.

spn
2007-09-11, 13:19

redman
2007-09-11, 13:26
Dzisiaj składam reklamację na usługę VOD, która to od czasu aktualizacji oprogramowania nie działa prawidłowo, w związku z czym nie mam możliwości skorzystania z niej. Codziennie inne pozycje na liście mam dostępne a przy innych "Zamów kolekcję".
Ciekawe co odpowiedzą.

Wiem, co odpowiedza: "Poprzednie filmy skasowalismy, a teraz nowe Panu/Pani sie sciagaja. Prosimy o cierpliwosc. Do czterech dni wszystkie filmy powinny sie sciagnac"

Drivi
2007-09-11, 15:45
a Do Nboxow Kiedy Aktualka Softu Poprawiająca Karygodne Błędy Uprzykrzające życie Użytkownikom ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!

zyga
2007-09-11, 16:25
H T W. :)

dulon184
2007-09-11, 16:26
MRJ Daj znac czypodjąłes już jakies kroki.Jestem coraz bardziej zadziwiony tekstami ktore pojawiaja się na forum.Dotyczy próśb do N-ki.Od poczatku istnienia tego forum jesli pojawiaja sie jakies odpowiedzi /zazwyczaj dotyczą mniej istotnuch tematow. A gros forumowiczów.wciąż wypisuje prosby o jakakolwiek odpowiedz.Doswiadczenie z nasza platforma mówi /ze raczej trudno -jesli nie niemożliwe -jest uzyskanie odpowiedzi od kogos kto /dysponuje jakąs konkretna wiedza /czy tez znajomością tematu.Ponawiam apel do osoby /czy tez osób /które potrafiły by zebrac nurtujace nas problemy związane z dzialaniem sprzetu i oprogramowania. W jakis spojny i logiczny sposób to ulozyc. Tekst ktory bedzie mozna podpisac i rozeslac do instytucji o ktorych pisze MRJ.Prawdopodobnie naszym pustym gadaniem nic nie wskóramy.Jak pokazuje Nasze forum nikt z N-ki nie ma zamiaru o Nas dbac . Dawac kase i buzia w ciup.Typostem prosze o jakąś mobilizacje spolecznośc forum /byśmy wspólnym wysilkiem bardziej zdecydowanie spróbowali pomóc TV =-N w rozwiązaniu JEJ problemów. Zapewne bedzie to z pożytkiem dla WSZYSTKICH>

dulon184
2007-09-11, 16:43
Mam pytanie. Moze ktos mi wyjasni gdzie mam pytac i koga .o Naruszenie. Dzis jest na mojej tablicy.Nie mam pojecia za co ?? Nie wiem od kogo?? Moze Mądrus ktory mi to dopisal poda powód i raczy mnie o fakcie poinformowac!!Jesli OWA madrala to czyta prosze podac powód za ktory mi dopisano Naruszenie.Chetnie przeczytam tekst /ktory ten fakt spowodowal.

redman
2007-09-11, 16:58
Nie denerwuj sie. Dostalem to samo. Naruszenie nie wiadomo za co. Napisalem do Ani - niestety, be odpowiedzi. Przepraszam, ze odpowiedz nie na temat toczacej sie tu dyskusji

spn
2007-09-11, 17:20

kumaty
2007-09-11, 17:24
brak odpowiedzi rowny braku poprawek :) moze nie da sie naprawic tylu i az takich bledow :):*

_Jakub
2007-09-11, 18:32
Witam,

i przypominam przedstawicielom "n", ze czekam caly czas na powrot do jakosci obrazu sprzed aktualizacji (obecnie wszystko jakby za mgla - nie mozna tego okreslic jednoznacznie, ogolnie mozna powiedziec ze jest slabsza ostrosc ale to tez nie to, nie laicy z dobrymi telewizorami wiedza o czym mowie). Podsuwam kolejny raz pomysl jak to "n" ma sprawdzic:

1.) Bierzemy recorder ze starym oprogramowaniem.
2.) Podlaczamy do instalacji i ogladamy.
3.) Odlaczamy od instalacji.
3.) Bierzemy recorder z nowym softem podlaczamy do tej samej instalacji (antena, telewizor, kable), zeby nie bylo watpliwosci.
4.) Ogladamy i sie przekonujemy o czym mowie.

Gdyby przedstawiciele "n" mieli problemy ze zrozumieniem instrukcji sluze pomoca. Mysle ze najlepiej to sprawdzic na obrazie ze studia TVN24 (kanal 5).

PS. Przypominam rowniez o dzwieku na niektorych kanalach. Mozna to sprawdzic rowniez w powyzszy sposob np. na Vivie (kanal 75).

deck
2007-09-11, 20:03
misiek . ani tvn24 ani tym bardziej viva to nie jest wyznacznik jakości obrazu - szczególnie jak piszesz o "dobrych" telewizorach .

ale fakt jest faktem ... aby porównać to co serwuje n (w większości wypadków) z tym co pokazują np. szkopy to jest jakby................. heh ... zabawne ? :D

fan HDTV
2007-09-11, 21:19
Skoro w najbliższym czasie będzie konieczna aktualizacja software'u do nbox recordera (korygująca niektóre niedoskonałości ostatniego update'u), to jako osoba, która wymieniła ostatnio nboxa na nbox recorder dołączam się z prośbą o następującą funkcję, której mi teraz bardzo brakuje:

Dodajcie funkcję SLIP, w której użytkownik określa godziny w jakich chciałby, aby twardy dysk jego recordera był usypiany (przestawał się obracać).

Nie wiem czy muszę to uzasadniać?

O.K. O ile niski, cichy, buczący dźwięk i drżenie stolika, na którym stoi recorder może i nie przeszkadza, gdy dźwięk telewizora jest włączony, to w nocy, gdy nie ma innych dźwięków, przebywanie w pomieszczeniu z recorderem jest bardzo nieprzyjemne.

boss
2007-09-11, 21:27
Dodajcie funkcję SLIP, w której użytkownik określa godziny w jakich chciałby, aby twardy dysk jego recordera był usypany (przestawał się obracać).

A potem na forum będziesz narzekał, że nie masz wszystkich filmów w VOD.

dulon184
2007-09-11, 21:32
FAN>>HDTV/ Daj spokoj. W zyciu Ci nie odpowiedza . Kilka miesiecy wsrecz .napisalem do Nich maila/z podobnym pytaniemOdp?Tak to jest zrobione i tak pozostanie.Nawet argument ze naciągaja Nas na podwyższone rachunki za prad /nie docieraja do Nich . I nie jest istotne ile pradu pojdzie na marne. Dla Nich.Sa odporni na jakiekolwiek argunenty.

fan HDTV
2007-09-11, 21:38
A potem na forum będziesz narzekał, że nie masz wszystkich filmów w VOD.

1. Nie wykupywałem usługi VOD.

2. Nie wydaje mi się możliwe, aby zatrzymanie w pewnych godzinach ściągania filmów z pakietu VOD powodowało, że dana pozycja nie ściągnie się w ogóle. Gdyby tak było, to należałoby również zakazać wyłączania recordera z sieci i zapewnić 24 na dobę 7 dni w tygodniu taką pogodę, aby sygnał z satelity był dostępny bez jakichkolwiek przerw (spowodowanych na przykład opadem deszczu lub śniegu).

3. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wyłączanie kręcenia się dysku w pewnych godzinach może spowodować dłuższy czas oczekiwania na niektóre pozycje VOD. Jeśli to komuś przeszkadza, to nie musi korzystać z tej opcji. Defaultowa niech będzie ona wyłączona. OK?

_Jakub
2007-09-11, 21:38
misiek . ani tvn24 ani tym bardziej viva to nie jest wyznacznik jakości obrazu - szczególnie jak piszesz o "dobrych" telewizorach .

ale fakt jest faktem ... aby porównać to co serwuje n (w większości wypadków) z tym co pokazują np. szkopy to jest jakby................. heh ... zabawne ? :D

Dalem te dwa programy jako przyklad. Bo na nawet na nich latwo to zauwazyc. Jakosc pogorszyla sie na wszystkich (mam Hot Bird, z Astry nie wiem). Poziom dzwieku jest obnizony na niektorych np Viva, Vh1, Baby TV.

deck
2007-09-11, 21:42
Poziom dzwieku jest obnizony na niektorych np Viva, Vh1, Baby TV.
- może dlatego, że są to kaszaniaste stacje ... ?

od kiedy mam satelitę to zawsze wiwa i VH1 było nędzne zawsze .

kmarcin
2007-09-12, 18:48
Prawie dwa tygodnie z nowym softem i następujące uwagi:
- nieczytelna, za mała czcionka
- wolna praca tunera
- czasami nie można cofnąć oglądanego programu
- błędne informacje o nadawanym aktualnie programie wyświetlane na pasku info
- tuner potrafi się zawiesić - pomaga tylko odłączenie zasilania
- po takim "twardym resecie" wyświetlany jest komunikat o braku sygnału (w tle widać obraz tv); komunikat znika po przełączeniu na kanał MGM
- tuner czasami sam się uruchamia (ze StandBy) na kanale 20 (MGM)
- pogorszyła się jakość obrazu; po HDMI nigdy nie było super ale teraz...:zly:

+ dźwięk na kablu HDMI zdecydowanie rzadziej się zrywa
+ podoba się mi "patent" ze zmianą koloru paska info: program emitowany/oglądany -> następne programy
+ serwis internetowy, "bajery" w EPG oraz w menu ustawień

Większość usterek zaobserwowałem w ciągu pierwszego weekendu po aktualizacji, więc jakim cudem autorzy softu ich nie wychwycili?

spn
2007-09-12, 19:50
Mysle ze najlepiej to sprawdzic na obrazie ze studia TVN24 (kanal 5).

Jak od dawna wiadomo na powrót sygnału TVN24 z transpondera ITI (TVN, TVN7, TVN CNBC Biznes, iTVN, TVN Style, TVN Turbo itd), z którego korzystają C+, Polsat i kablówki nie mamy co liczyć. Zamiast super jakości obrazu tego kanału Nka zaofundowała nam sygnał w MPEG4 z... "interaktywnym" serwisem :D Lipa !

spn
2007-09-12, 19:51

_Jakub
2007-09-12, 20:15
- może dlatego, że są to kaszaniaste stacje ... ?

od kiedy mam satelitę to zawsze wiwa i VH1 było nędzne zawsze .

Czlowieku,

rozumiesz, ze to sie stalo po aktualizacji. Nie orientujesz sie to sie nie wypowiadaj.

_Jakub
2007-09-12, 20:19
Jak od dawna wiadomo na powrót sygnału TVN24 z transpondera ITI (TVN, TVN7, TVN CNBC Biznes, iTVN, TVN Style, TVN Turbo itd), z którego korzystają C+, Polsat i kablówki nie mamy co liczyć. Zamiast super jakości obrazu tego kanału Nka zaofundowała nam sygnał w MPEG4 z... "interaktywnym" serwisem :D Lipa !

Obnizenie jakosci po przejsciu na MPEG4 to jedno. Natomiast teraz po aktualizacji nastapilo kolejne pogorszenie jakosci na wszystkich kanalach. Niezaleznie czy sa nadawane w MPEG2 czy MPEG4. Czy wy naprawde tego nie widzicie.

spn
2007-09-12, 20:23
Obnizenie jakosci po przejsciu na MPEG4 to jedno. Natomiast teraz po aktualizacji nastapilo kolejne pogorszenie jakosci na wszystkich kanalach. Niezaleznie czy sa nadawane w MPEG2 czy MPEG4. Czy wy naprawde tego nie widzicie.

Wiem, ale np kanalow TVP nie ogladam wiec mnie nie razi mleko gdy leci M jak miłość na 2 ;) Nie zuwazylem spadku jakosci TVN czy TVN7 jest jak na razie Ok moze to zalezy od tv. Ostatnia aktualizacja jest wogole żenująca. Zastanawiam sie czy na podstawie kompletnej niefunkcjonalności boxa można sie domagac zakonczenia umowy bez kary umownej? Przecież jak "kupujemy" recorder to na opakowaniu jak byk stoi m.in. PVR, a po aktualizacji bardzo rzadko udaje sie z niego skorzystac :( O tym jak spaprana jest obsluga nagran z dysku juz nie wspomne :(

Pluję sobie w brodę, że podpisałem umowę na 2 lata bo inaczej już za paręnaście dni mógłbym zakończyć życie z Nką. Tylko, że z drugiej strony trochę szkoda byłoby tych prawie 500zl za boxa :(

spn
2007-09-13, 12:45
Wydaje mi się, że nieprędko soft zostanie naprawiony:( Jednak jako, że nadal nie otrzymałem odpowiedzi ponawiam pytanie i namawiam innych użytkowników forum do takiego domagania się odpowiedzi:

kumaty
2007-09-13, 13:14
Nigdy ...... ;)

spn
2007-09-13, 17:54

_Jakub
2007-09-13, 18:18
Wiem, ale np kanalow TVP nie ogladam wiec mnie nie razi mleko gdy leci M jak miłość na 2 ;) Nie zuwazylem spadku jakosci TVN czy TVN7 jest jak na razie Ok moze to zalezy od tv. Ostatnia aktualizacja jest wogole żenująca. Zastanawiam sie czy na podstawie kompletnej niefunkcjonalności boxa można sie domagac zakonczenia umowy bez kary umownej? Przecież jak "kupujemy" recorder to na opakowaniu jak byk stoi m.in. PVR, a po aktualizacji bardzo rzadko udaje sie z niego skorzystac :( O tym jak spaprana jest obsluga nagran z dysku juz nie wspomne :(

Pluję sobie w brodę, że podpisałem umowę na 2 lata bo inaczej już za paręnaście dni mógłbym zakończyć życie z Nką. Tylko, że z drugiej strony trochę szkoda byłoby tych prawie 500zl za boxa :(

Jesli masz telewizor CRT to pewnie nie widzisz.

spn
2007-09-13, 21:24
Jesli masz telewizor CRT to pewnie nie widzisz.

Sprzęt mam taki jak w sygnaturce jeśli nie zauważyłeś a kanałów TVP nie oglądam. Zresztą jak na razie bardziej wkurza mnie samo funkcjonowanie boxa które jest totalnie spaprane :(

logger
2007-09-13, 21:30
po zmianie softu w recorder-e brak vod po hdmi, teraz mam tylko po componencie

spn
2007-09-14, 00:54
Jako, że nadal nie otrzymałem odpowiedzi, a minęła kolejna doba, ponawiam pytanie i namawiam innych użytkowników forum do takiego domagania się odpowiedzi:

spn
2007-09-14, 00:57
... fajny ten soft, trzeba kombinowac, zeby cos zaczelo chodzic.

No ba, jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiesz na co trafisz :D Tylko dlaczego znowu my testujemy, a Nka prowadzi operację na przytomnym pacjencie... I za nasze pieniądze...

redman
2007-09-14, 08:28
Zglosilem wczoraj oficjalna reklamacje w BOK. Maja odpowiedziec w ciagu 30 dni. Nie licze na rekompensate, bo nie o to tu chodzi tylko o fakt poinformowania ich oficjalnie, ze taki problem istnieje (jezeli nie jest im to przekazywane z forum).

Prosze wszystkich o zrobienie tego samego.

Montana
2007-09-14, 11:55
dopisuje sie kiedy poprawka?
on nowej aktualizacji juz 2 razy mi sie zawiesil dekoder!!a na starej mialem zawieszke raz na miesiac ;)

redman
2007-09-14, 11:58
Jedyna wiadomosc jaka dostalem, to, ze bedzie poprawka, ale nie wiadomo kiedy.

jack
2007-09-14, 12:14
Ja wiem. Poprawka będzie wtedy, kiedy będzie. Nie można mieć pretensji do wysłanników N bo oni przekazują nam tylko to co sami otrzymują, czyli niewiele. Ja myslę że ten dwumiesięczny obsów był spowodowany właśnie problemami z nowym softem. Zapewne było znacznie gorzej.

Ramzes 2006
2007-09-14, 13:12
Jaka jest przyczyna, że po wyłączeniu telewizora (LG 37 LP1 R) na dekoderze wyświetla się napis "problem z HDCP". Telewizor jest spięty z dekoderem kablem HDMi i do momentu "poprawki oprogramowania" nie sprawiał żadnych problemów. Od samego początku użytkowania tj. od wprowadzenia nbox rekorder na rynek zaakceptował to bezpośrednie połączenie - teraz potrafi wyświetlić komunikat o braku kombitabilności. CO JEST GRANE - może ktoś mi podpowie.

Zygfryd
2007-09-14, 13:35
Od samego początku użytkowania tj. od wprowadzenia nbox rekorder na rynek zaakceptował to bezpośrednie połączenie - teraz potrafi wyświetlić komunikat o braku kombitabilności. .

A co to jest za słowo?

Spróbuj dłużej nacisnąć RES na dekoderze żeby zmienić tryb

jack
2007-09-14, 13:48
A co to jest za słowo?

Spróbuj dłużej nacisnąć RES na dekoderze żeby zmienić tryb... na DVI

zibenia
2007-09-14, 14:22
Spróbuj dłużej nacisnąć RES na dekoderze żeby zmienić tryb

... na DVI

tylko w takim przypadku potrzebujesz oprócz kabla HDMI, kabel audio chinch żeby oprócz obrazu móc mieć jeszcze dźwięk ;]

MRJ
2007-09-14, 19:42
Witam bardzo.

Wyjaśnianie zawiłości prawnych wynikających z umowy zajęło mi więcej czasu, niż zakładałem. Sprawa wyglada tak: dochodzenie praw wynikających z zawartej umowy nie jest jednoznaczna. n tv nie zawarła (celowo?) w umowie elementów dotyczących jakości oraz doskonalenia oprogramowania, a w związku z tym obowiązków n. Oczywiście, można powoływać się na zapisy KC o obowiązku "należytego wykonania usługi" ale jak znam życie, n, a zwłaszcza jej prawnicy, nie są "gapami karmieni" i są doskonale przygotowani na odparcie ataków abonentów.
Tak więc zastosowałem inny model. Zgłosiłem usterkę, otrzymałem potwierdzenie zgody na wymianę dekodera i go po prostu wymieniłem. Na szczęście ze starym oprogramowaniem!
Dla tych, którzy bardziej cenią sobie odczucie wizualne - to doskonałe rozwiązanie.
Z lubością, graniczącą z zadowoleniem, oglądam sobie teraz dobrej jakości obraz, a wyłączanie dekodera na noc (tak żeby nie zaciągnął nowego softu) nie jest dla mnie problemem, zwłaszcza, że dekoder pracuje jak sieczkarnia.

Pozdrawiam. Jestesmy w dalszym ciągu niewolnikami systemu!!!
Pozdrowienia dla "n". Mam was w ..... poszanowaniu.

spn
2007-09-14, 21:08
Witam bardzo.

Wyjaśnianie zawiłości prawnych wynikających z umowy zajęło mi więcej czasu, niż zakładałem. Sprawa wyglada tak: dochodzenie praw wynikających z zawartej umowy nie jest jednoznaczna. n tv nie zawarła (celowo?) w umowie elementów dotyczących jakości oraz doskonalenia oprogramowania, a w związku z tym obowiązków n. Oczywiście, można powoływać się na zapisy KC o obowiązku "należytego wykonania usługi" ale jak znam życie, n, a zwłaszcza jej prawnicy, nie są "gapami karmieni" i są doskonale przygotowani na odparcie ataków abonentów.
Tak więc zastosowałem inny model. Zgłosiłem usterkę, otrzymałem potwierdzenie zgody na wymianę dekodera i go po prostu wymieniłem. Na szczęście ze starym oprogramowaniem!
Dla tych, którzy bardziej cenią sobie odczucie wizualne - to doskonałe rozwiązanie.
Z lubością, graniczącą z zadowoleniem, oglądam sobie teraz dobrej jakości obraz, a wyłączanie dekodera na noc (tak żeby nie zaciągnął nowego softu) nie jest dla mnie problemem, zwłaszcza, że dekoder pracuje jak sieczkarnia.

Pozdrawiam. Jestesmy w dalszym ciągu niewolnikami systemu!!!
Pozdrowienia dla "n". Mam was w ..... poszanowaniu.

Tak zrobiłem niedawno, niestety nie pomyślałem o wyłączaniu boxa na noc i chyba była przerwa w dostawie prądu a potem rano pobrał nowy soft :( A mam pytanie, czy na starym sofcie działa Ci vod? bo u mnie mniej wiecej po 72h od aktywacji (nic nie nagrywalem wtedy) nie było nic w vod tylko info ze sciaga liste programow.

Ps. Do wymiany boxa nie potrzebujesz zgody N ;)

spn
2007-09-14, 21:15
Zglosilem wczoraj oficjalna reklamacje w BOK. Maja odpowiedziec w ciagu 30 dni. Nie licze na rekompensate, bo nie o to tu chodzi tylko o fakt poinformowania ich oficjalnie, ze taki problem istnieje (jezeli nie jest im to przekazywane z forum).

Prosze wszystkich o zrobienie tego samego.

Ja chyba z 5 razy od aktualizacji składałem identyczne reklamacje i otrzymywałem nr reklamacji, po czym po paru dniach okazało sie, że BOK nie może znaleźć ich w systemie ;) więc znowu kilka razy zadzwoniłem. Jedyna nowość jaką zauważyłem to to, że rzekomo w ciągu 14 dni mają mnie telefonicznie powiadomić o tym, że Nka otrzymała reklamację a w ciągu kolejnych 16 dni mam dostać odpowiedź pisemną. Może jeszcze parę razy podzwonię jak się dodzwonię ze skypea :D

A i jeszcze jedno. Nie wiem czy temat był poruszany, ale wg tpsa droższe są połączenia z nr 0-801-055555 (w tym przypadku za każdą minutę płacimy ~0,34zł brutto) niż 012-2915555 (netia) w tym przypadku ~0,20zł brutto (w zależności od planu taryfowego). Wiele osób zapewne nabiera się na 801 gdyż zazwyczaj połączenia z takimi numerami są płatne jednorazowo bez względu na czas trwania rozmowy, ALE zależy to od tego jaka jest pierwsza cyfra po prefixie 801.

_Jakub
2007-09-14, 22:09
Sprzęt mam taki jak w sygnaturce jeśli nie zauważyłeś a kanałów TVP nie oglądam. Zresztą jak na razie bardziej wkurza mnie samo funkcjonowanie boxa które jest totalnie spaprane :(

Jakosc pogorszyla sie na wszystkich kanalach. Rowniez TVN czy TVN7.

Daniel
2007-09-15, 08:54
jak pisali moi poprzednicy
- zbyt niska fonia dźwięku
- nadal nie można słuchać radia po przez kino domowe z wyłączonym telewizorem
- wadliwe epg nie chodzi tak jak powinno
- nbox muli
- pogorszenie się jakości obrazu

Wprowadźcie w końcu Moduły CI bo na boxa tracę powoli cierpliwość albo zatrudnijcie lepszych informatyków nie wiem wprowadźcie oryginalny soft ADB może to pomoże

kokoman
2007-09-15, 09:06
Wstałem dzisiaj rano i załważyłem ze została wysłana jakaś aktualizacja na mój RECORDER . Pojawiły sie w VOD nowe ikonki. I jakos wszytsko szybciej działa. Czy też ktoś to załważył z was??

karolpyt
2007-09-15, 09:22
http://nhdtv.pl/forum/showthread.php?t=4156

jack
2007-09-15, 10:23
Dzisiaj po godzinie 2:00 umieściłem w tym wątku post o następującej treści:
Dzisiaj o godzinie 01:51:49 nastąpiła aktualizacja softu. Nr wersji zmienił się na 4.82a 6Taki sam post umieściłem na stronie satkuriera i hdtvpolska co można sprawdzić.
Chciałem się dowiedzieć gdzie on jest. Czy moderatorzy forum N są niepoważni?

peterpeter
2007-09-15, 10:34
napewno był , na ślepotę nie ma rady :P

jack
2007-09-15, 10:37
Masz coś konkretnego na myśli czy trolujesz po jabolu?

peterpeter
2007-09-15, 11:14
jabol to nie moja bajka ;
a ślepoto Twojego postu nikt nie usunął , jest :P

spn
2007-09-15, 11:41
Jakosc pogorszyla sie na wszystkich kanalach. Rowniez TVN czy TVN7.

Może zależy to od konkretnego modelu tv.

jack
2007-09-15, 13:00
jabol to nie moja bajka ;
a ślepoto Twojego postu nikt nie usunął , jest :P
Gdzie jest? Może podasz linka, bo jestes gołosłowny w tej chwili?

Wklej sobie w wyszukiwarkę Dzisiaj o godzinie 01:51:49 nastąpiła aktualizacja softu. Nr wersji zmienił się na 4.82a 6 Tylko tyle było w tym poście. Zamieszczony po godzinie 2:00 po czym skopiowany jeszcze na fora satkuriera i hdtvpolska.pl

peterpeter
2007-09-15, 13:03
czytałem go rano po wejściu na forum
szukać napewno nie będę:papa_t:

jack
2007-09-15, 13:06
Rano może jeszcze był. Czy to oznacza że teraz jest? Zaiste dziwna logika.

kawka
2007-09-15, 13:45
problem HDCP po HDMI Pioneer 507XA od 1. 09 .2007. wczesniej bylo OK.
po wczorajszej aktualizacji niema poprawy ,NIE DZIALA!

_Jakub
2007-09-16, 09:06
Może zależy to od konkretnego modelu tv.

Mozesz nie widziec pogorszenia jakosci tylko jesli jedziesz po laczu COMPONENT.

_Jakub
2007-09-16, 09:13
Zauwazylem, ze po aktualizacji recorder juz nie wylacza sie wogole i ryczy juz jak traktor. Aha i jeszcze jedno. Chyba kiedys juz ktos o tym pisal. Nie bylo u mnie pradu po wlaczeniu recorder sie sam wlacza. Ten problem jest chyba od poczatku.

dulon184
2007-09-16, 10:59
Witaj MRJ.O ile pamietamwspominales o tym że masz swoich prawnikow.Ciekawi mie pewna sprawa. Czy jakakolwiek Firma pisząc Regulamin dla swoich klientów moze tamzapisac Wsztstko /co chce? Zazwyczaj w takich regulaminach jest to /CO MA klientów obowiazywac. Czy taki regulamin KTOS musi zatwierdzac ?Jak to wygląda od strony prawnej?Czy ktos owe regulaminy sprawdza?Zazwyczaj nie ma w nich obowiązków firmy /w stosunku do klientów. Jesli jest ktoś biegly w tym temacie /prosze o info.Pozdrawiam .

kawka
2007-09-16, 15:10
od 1 wrzesnia problem z HDCP tylko wtedy gdy mam podlaczony TV przez receirver Yamahy RS-V2700

spn
2007-09-17, 11:16
Witaj MRJ.O ile pamietamwspominales o tym że masz swoich prawnikow.Ciekawi mie pewna sprawa. Czy jakakolwiek Firma pisząc Regulamin dla swoich klientów moze tamzapisac Wsztstko /co chce? Zazwyczaj w takich regulaminach jest to /CO MA klientów obowiazywac. Czy taki regulamin KTOS musi zatwierdzac ?Jak to wygląda od strony prawnej?Czy ktos owe regulaminy sprawdza?Zazwyczaj nie ma w nich obowiązków firmy /w stosunku do klientów. Jesli jest ktoś biegly w tym temacie /prosze o info.Pozdrawiam .

Hmm jeśli się nie mylę to jeśli coś podpisujesz jako klient to jednocześnie wyrażasz zgodę na to, że będziesz podlegał takiemu regulaminowi. Jeśli firma zmieni regulamin to masz zwykle 2 tygodnie lub 30 dni na odstąpienie od umowy jeśli nie zgadzasz się ze zmianami. A regulaminu chyba nikt nie sprawdza, ewentualnie klient może go chyba zaskarżyć albo zgłosić do ochrony konsumentów.

aktusik
2007-09-17, 19:02
Jestem nowy...
Mam N od 1.09 z czarnym boxem ale juz mi nerw chodzi...
Na dzień dobry krew mnie zalewa jak ustawiam nagranie filmu i.....
po kilku dniach siadam zebygo obejrzeć a tam co ??? zaczyna sie w trakcie!! ludzie !!! caly film skopany bo nie widziałem początku!! Gdybym wiedział nie odpuściłbym i siedział i czekał w nocy na film... ehh a miało byc tak pieknie...

dulon184
2007-09-17, 19:55
Spokojnie człowieku! jeszcze nie ra zCie poniesie. poczytaj forum.

spn
2007-09-18, 23:23

Chodzi mi między innymi o to kiedy naprawicie błąd, który uniemożliwia korzystanie z diseq, które przed aktualizacją było możliwe. Kiedy Pasek info zacznie działać poprawnie. Kiedy ustąpią problemy z funkcjami pod przyciskiem OPT. Kiedy Zaprogramowanie nagrania będą rzeczywiście się nagrywały a nie pozostawały na liście zaprogramowanych nagrań? Kiedy box będzie działał z taką prędkością jak przed aktualizacją? Kiedy ustąpią problemy z bardzo długim łączeniem się boxa z tv? Kiedy bufor nie będzie się kasował przy wychodzeniu z odtwarzania nagrań z dysku? Kiedy box przestanie się wieszać podczas korzystania z buforu?

jack
2007-09-18, 23:39
spn, u mnie po sobotniej aktualizacji większość rzeczy które wymieniłeś działa już ok (próbowałeś resetu?), a jeżeli chodzi o pozostałe to też wymaga czasu. dobrze że dali część poprawek już teraz. Wyluzuj, będzie dobrze.

spn
2007-09-19, 01:12
spn, u mnie po sobotniej aktualizacji większość rzeczy które wymieniłeś działa już ok (próbowałeś resetu?), a jeżeli chodzi o pozostałe to też wymaga czasu. dobrze że dali część poprawek już teraz. Wyluzuj, będzie dobrze.

Resetowalem boxa po "aktualizacji", ale to praktycznie nic nie dało i nadal pojawiają się te problemy, które wymieniłem. Jak zgram sobie zawartość dysku to wtedy zrobię przywracanie ustawień fabrycznych może to coś da.

MRJ
2007-09-19, 11:34

Witam.

Ano wygląda tak. Osoba fizyczna może podnieśc zarzut stosowania przez potentata tzw. klauzul niedozwolonych. W obrocie prawnym to się nazywa "klauzule abuzywne". Droga do dochodzenia swoich praw jest bardzo trudna, a zazwyczaj kończy się ugodą. Nie ma w polskim prawodawstwie zapisów, które zobowiązywałyby nadawcę do podnoszenia jakości swoich usług i wymuszałaby dochowanie zasady - nie pogarszać!
Dekoder aktualizuje się nie tylko o 4.00 ale też o każdej czwartej. Mój się zaktualizował o 16.00
Pozdrawiam
MRJ.
Dam sobie spokój, bo szkoda czasu na dyskusje z niepoważnym partnerem, jakim jest niewątpliwie n.

spn
2007-09-19, 11:40

Kiedy bufor nie będzie się kasował przy wychodzeniu z odtwarzania nagrań z dysku? Kiedy box przestanie się wieszać podczas korzystania z buforu?

jachnyc
2007-09-19, 20:38
Witam , u mnie po aktualizacji z 1 wrzesnia twardy dysk chodzi non stop :) nie mam wykupionego VOD nie wiem co sie dzieje , czekam cierpliwie az sam stanie wtedy rekorder napewno bedzie do wymiany !!!

Jarosław K.
2007-09-19, 20:39
Witam , u mnie po aktualizacji z 1 wrzesnia twardy dysk chodzi non stop :) nie mam wykupionego VOD nie wiem co sie dzieje , czekam cierpliwie az sam stanie wtedy rekorder napewno bedzie do wymiany !!!
To, że nie masz VOD nie ma żadnego znaczenia. Programy i tak pobierają się na dysk tyle, że nie masz do nich dostępu.

Zobacz FAQ (http://nhdtv.pl/forum/faq.php?faq=vod#faq_zwiastuny).

spn
2007-09-21, 01:09
To, że nie masz VOD nie ma żadnego znaczenia. Programy i tak pobierają się na dysk tyle, że nie masz do nich dostępu.

Zobacz FAQ (http://nhdtv.pl/forum/faq.php?faq=vod#faq_zwiastuny).

Ale przecież nie non stop. Oferta jest zapętlona więc nie każda pozycja jest nagrywana jeśli jest już na dysku ;) A mam pytanie czy jeśli w VOD przy danym tytule jest symbol kluczyka to jest to znak ze ten film jest już w calosci na dysku ?

mag-dziam
2007-09-21, 10:55
Tak symbol kluczyka oznacza że film jest na dysku.

jack
2007-09-22, 12:42
W ciągu ostatniego tygodnia miałem 3 razy zanik dźwięku. W różnych sytuacjach, np po zmianie kanału, przewinięciu buforowanego filmu do początku czy włączeniu serwisu informacyjnego na TVN24. Pomogło dopiero wyłaczenie recordera z prądu.

rafikE38
2007-09-22, 17:04
jak pisali moi poprzednicy
- zbyt niska fonia dźwięku
- nadal nie można słuchać radia po przez kino domowe z wyłączonym telewizorem
- wadliwe epg nie chodzi tak jak powinno
- nbox muli
- pogorszenie się jakości obrazu

Wprowadźcie w końcu Moduły CI bo na boxa tracę powoli cierpliwość albo zatrudnijcie lepszych informatyków nie wiem wprowadźcie oryginalny soft ADB może to pomoże

ja slucham radia przy wyłączonym tv, może to kwestia sprzętu towarzyszącego...u mnie nrecorder współpracuje z amplitunerem denon 2807 z konwersją hdmi, posiada rownież hdcp tak jak i telewizor samsung le32r71b

_n3m0_
2007-09-23, 12:20
po zaktualizowaniu recordera niestety nie da się odtworzyć nagranych programów jeżeli do nboxa nie jest wpięta antena :(
wiem że dla większości to nie jest problem - ale mój firmowy dekoder w pracy nie ma możliwości podłączenia anteny więc leciał sobie nagrany sygnał. teraz po aktualizacji niestety nie można odtworzyć nagrania.
czekam na poprawkę softu bo inaczej szlag mnie trafi :(

spn
2007-09-24, 01:23
Tak symbol kluczyka oznacza że film jest na dysku.

Dzięki za odpowiedź. :)

A co do wad nowego softu to poza wspomnianymi wcześniej dodaję kolejną: recorder coraz częściej wiesza się np po oglądaniu długiego nagrania (około 2 godzinnego). Kiedy wyłączymy nagranie, skasujemy je i wrócimy do tv to albo nie ma dźwięku i poza tym box działa w miarę normalnie, albo pojawia się obraz i dźwięk, ale box nie reaguje ani na pilota a nie na przyciskanie przycisków na obudowie! Dno! Czekam tylko na ofertę jaką przedstawi już niedługo C+ odnośnie PVRa.

jack
2007-09-24, 07:55
Jak przedstawi taką ofertę jak jakość transmisji sportowych HD to nie ma się czym podniecać. Czyli dalej platformy cyfrowe traktują nas jak trzeci świat. N też ostatnio pojechała po jakości na MGM. Z miejscem na transponderach krucho. To jak polskie platformy chcą rozwijać HD? Na początku pewnie Polsat puści kanały z dobrym bitratem, a potem hulaj dusza upychamy ile się da. A gdzie przejście zwykłych kanałów na HD? Nawet za 20 lat nie będziemy mieć wszystkiego w HD. Prędzej doczekamy się wszystkiego w HD z anten naziemnych.

Nietstety w społeczeństwie nie ma żadnego parcia na jakość obrazu i dźwięku, widzę to po znajomych którzy w ogóle nie zwracają na to uwagi.

deck
2007-09-24, 09:36
Nietstety w społeczeństwie nie ma żadnego parcia na jakość obrazu i dźwięku, widzę to po znajomych którzy w ogóle nie zwracają na to uwagi.
- to jak już siedzisz w tym internecie to napisz kilka swoich opinii na innych forach/stronach .

masz dość sporą możliwość rozpropagowania swoich poglądów i przy okazji wpłyniesz bezpośrednio na decyzję wielu osób zapewne co wcześniej czy później odbije się na podejście takiej eNki do nas - klientów aktywnych w necie .

spn
2007-09-25, 22:46

Kiedy bufor nie będzie się kasował przy wychodzeniu z odtwarzania nagrań z dysku? Kiedy box przestanie się wieszać podczas korzystania z buforu? Kiedy nbox nie będzie wariował podczas odtwarzania nagrania z dysku?

januszek1
2007-09-26, 13:18
Mój n-box recorder działa bez przerwy,nawet po wyłączeniu cały czas działa dysk twardy i wentylator.Jest on cały czas bardzo ciepły i pobiera bardzo dużo energi elektrycznej.Poprzednio to znaczy przed aktualizacją oprogramowania po jakimś czasie stawał się zimny i nie było słychać działania wentylatora i twardego dysku.Może ktoś ma podobny problem to proszę o radę co mam z tym zrobić.
januszek1

timi22
2007-09-26, 13:32
tak jest po tym nowym super sofcie

morek
2007-09-26, 14:57
mnie też to denerwuje. Czy można ten dysk jakoś wyłączyć czasowo np. na noc?

redman
2007-09-26, 14:57
Nabijasz sobie posty ?

jachnyc
2007-09-26, 16:05
Mój n-box recorder działa bez przerwy,nawet po wyłączeniu cały czas działa dysk twardy i wentylator.Jest on cały czas bardzo ciepły i pobiera bardzo dużo energi elektrycznej.Poprzednio to znaczy przed aktualizacją oprogramowania po jakimś czasie stawał się zimny i nie było słychać działania wentylatora i twardego dysku.Może ktoś ma podobny problem to proszę o radę co mam z tym zrobić.
januszek1

Witam , juz wczesniej tez o tym pisalem , myslalem ze tylko u mnie wystepuje ten problem . Moze doczekamy sie jakies odpowiedzi w tym temacie .

Janusz123
2007-09-26, 16:23
Moze doczekamy sie jakies odpowiedzi w tym temacie .

Wątpię, Sasza jeszcze żyje "polami mokotowskimi", więc co Go obchodzi jakiś tam bufor!!!

spn
2007-09-26, 16:57
Wątpię, Sasza jeszcze żyje "polami mokotowskimi", więc co Go obchodzi jakiś tam bufor!!!

Kiedy bufor nie będzie się kasował przy wychodzeniu z odtwarzania nagrań z dysku? Kiedy box przestanie się wieszać podczas korzystania z buforu? Kiedy nbox nie będzie wariował podczas odtwarzania nagrania z dysku?

jack
2007-09-26, 17:04
Nie bufor, tylko praca dysku, chyba że to literówka i miało być bufon, to zostaniesz pozwany do sądu za obrazę forumowicza. :-)

spn
2007-09-27, 23:46

redman
2007-09-28, 09:28
Przestan nabijac sobie posty. I tak nie dostaniesz odpowiedzi

AUDIOREK
2007-10-08, 23:37
To po co to FORUM ?????

spn
2007-10-09, 12:55
To po co to FORUM ?????
Oj to jest forum nowej generacji ;) Piszesz, piszesz, ale odpowiedzi nigdy nie dostajesz ;)

redman
2007-10-10, 14:24
Ale jaki sens jest powtarzac po raz n-ty (he he) to samo pytanie? Nie rozumiesz, ze Ania i Sasza tu sa, tylko nie moga Ci na nie odpowiedziec? Nie wiem czy sami nie wiedza czy po prostu nie moga.

Janusz123
2007-10-10, 16:22
Nie wiem czy sami nie wiedza czy po prostu nie moga.

I jedno i drugie :)

spn
2007-10-10, 23:30
Ale jaki sens jest powtarzac po raz n-ty (he he) to samo pytanie? Nie rozumiesz, ze Ania i Sasza tu sa, tylko nie moga Ci na nie odpowiedziec? Nie wiem czy sami nie wiedza czy po prostu nie moga.

Ale przynajmniej Nka "zyska" darmową antyreklamę ;) O ile potencjalni klienci przed zakupem recordera lub w ogóle Nki tutaj zaglądają. Bo chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie dałby się tak zrobić ;)

autorus
2007-10-11, 09:40
Właśnie bym u mnie znajomy który chciał się wywiedzieć odnośnie n. Strasznie pomstował na cyfrę. No to poradziłem mu recorder. Pewnie dziś kupi. Szkoda że nie ma informacji żeby np. nie kupować małych anten tych durszlaków tylko 100cm. itd itd i potem ludzie mają słaby odbiór. U mnie w miarę ok.

Autorus

kawka
2007-10-12, 21:14
jestem szczesliwy - wczoraj skonczyl sie prawie 2 miesieczny problem kompatybilnosci N rec z moim sprzetem ,hdmi i hdcp jest zgodne :usmiech:
pozdrawiam wszystkich:piwo:

Ramzes 2006
2007-10-14, 12:43
Niestety - problem kompatybilnosci N rec z moim sprzetem (Lg 37LP1R) dalej istnieje, bo po wyłączeniu TV wyświetla się napis "problem z hdcp" (wcześniej hulało jak trzeba) !!!
Ponadto czy nie macie wrażenia, że na kanale 13 (TVN) i nie tylko - po przełączeniu - dzwięk formatu DD faaaallllluuuuuje (ciszej/głośniej) ???

kowalski26
2007-10-14, 13:51
Niestety - problem kompatybilnosci N rec z moim sprzetem (Lg 37LP1R) dalej istnieje, bo po wyłączeniu TV wyświetla się napis "problem z hdcp" (wcześniej hulało jak trzeba) !!!

to nie jest problem kompatybilnosci n rec z twoim sprzetem. Jesli wylaczysz telewizor a N rec jest nadal wlaczony to powyzszy komunikat odrazu sie pojawi poniewaz N rec caly czas sprawdza po kablu HDMI czy jest potwierdzenie odbioru sygnalu zgodnego z HDCP. Wiec jesli telewizor jest wylaczony to nie moze odpowiedziec i N rec mysli ze jest problem.

Pozdro Marcin

darek
2007-10-14, 14:25
to nie jest problem kompatybilnosci n rec z twoim sprzetem. Jesli wylaczysz telewizor a N rec jest nadal wlaczony to powyzszy komunikat odrazu sie pojawi poniewaz N rec caly czas sprawdza po kablu HDMI czy jest potwierdzenie odbioru sygnalu zgodnego z HDCP. Wiec jesli telewizor jest wylaczony to nie moze odpowiedziec i N rec mysli ze jest problem.

Pozdro Marcin

Zapewne masz rację , tylko niech ten rekorder za bardzo tak nie sprawdza , bo wiesz..... od sprawdzania to jest ...:piwo_t:

Ramzes 2006
2007-10-14, 18:44
Marcin - może masz rację, tyle że przed "wielką" aktualizacją napis się nie pokazywał - a "N-kę" posiadam niemal od samego początku - Krzysztof.

spn
2007-10-15, 14:51

redman
2007-10-15, 15:14
A ten dalej swoje. Jak krowie na rowie.
Czlowieku, zrozum, ze nie otrzymasz odpowiedzi na to po tysiackroc zadawane pytanie. Daj sobie spokoj.

Ile juz sobie nabiles postow?

klorel
2007-10-15, 15:33
A ten dalej swoje. Jak krowie na rowie.
Czlowieku, zrozum, ze nie otrzymasz odpowiedzi na to po tysiackroc zadawane pytanie. Daj sobie spokoj.

Ile juz sobie nabiles postow?

Daj mu spokój, odpowiedzi może i nie otrzyma, ale jak ktoś, kto zamierza kupić rekorder to przeczyta, to może się trzy razy zastanowi, zanim to zrobi.
Niech ludzie wiedzą, że n sobie nic nie robi z naszych uwag i ma nas głęboko w du.....e :(.

astasze
2007-10-15, 15:47

Pozdro Marcin

To rzeczywiście głupio myśli. A nie mółby sprawdzać że brak jikich kolwiek sygnałów od TV, tylko się uczepił jak pijany płotu tej jednej odpowiedzie jest lub nie potwierdzenie odbioru sygnalu zgodnego z HDCP.

pozdrowienia dla programistów enki

spn
2007-10-18, 01:14
Daj mu spokój, odpowiedzi może i nie otrzyma, ale jak ktoś, kto zamierza kupić rekorder to przeczyta, to może się trzy razy zastanowi, zanim to zrobi.
Niech ludzie wiedzą, że n sobie nic nie robi z naszych uwag i ma nas głęboko w du.....e :(.

Dzięki za poparcie i logiczne myślenie ;) Jak widać są jeszcze normalni ludzie na tym forum ;)

redman
2007-10-18, 10:27
Jak widać są jeszcze normalni ludzie na tym forum ;)

I po co ta polaczkowata żółć ?

Tak, widocznie ty sie do normalnych nie zaliczasz, skoro tanim kosztem nabijasz sobie posty. Nie dziwi, ze masz status seniora. Prośba do administratorów o nadanie ostrzeżenia temu spamerowi

taran102
2007-10-18, 10:31
Zgadzam się z przdmówcami, spn przegina.

MEGATRON_PL
2007-10-18, 11:19
Dlaczego z działu technicznego odpowiedzialna na soft ma tak głęboko w d...e nasze wszystkie uwagi co do wad n-box recordera?

ps.u mnie w firmie to jest niedopomyslenia o tak złych wypowiedziach klientów na dany produkt...klient nasz pan...płace to wymagam b.dobrej jakosci a nie nowej badziewnej generacji...paranoja chyba ludzie po zawodówce pracuja w 'n' i ledwo skonczyli podstawówke...

peterpeter
2007-10-18, 11:24
spraw sobie sieć SKY i po kłopotach :):):):)

spn
2007-10-18, 13:52
I po co ta polaczkowata żółć ?

Tak, widocznie ty sie do normalnych nie zaliczasz, skoro tanim kosztem nabijasz sobie posty. Nie dziwi, ze masz status seniora. Prośba do administratorów o nadanie ostrzeżenia temu spamerowi

Jeśli dla Ciebie domaganie się jasnej i jednoznacznej odpowiedzi od danej firmy na jej oficjalnym forum od ponad 45 dni jest spamowaniem to pozostawię to bez komentarza. W takim wypadku powinni utworzyć coś a'la FAQ z dopiskiem Na te pytania nie odpowiadamy, ponieważ uznajemy je za spam :D Nie ma to jak profesjonalne podejście do klienta N :D

JKR
2007-10-18, 14:44
W 'N' nie istnieje cos takiego jak profesjonalne podejscie. Na dowod tego mam duzo maili (:

Jarosław K.
2007-10-18, 15:41
W 'N' nie istnieje cos takiego jak profesjonalne podejscie. Na dowod tego mam duzo maili (:
Nie udowodnisz w ten sposób, że nie istnieje coś takiego jak profesjonalne podejście, a jedynie, że istnieje nieprofesjonalne podejście.

spn
2007-10-18, 20:22

Z całym szacunkiem, ale jeśli nie zauważyłeś to był żart ;)

redman
2007-10-23, 17:26
Jeśli dla Ciebie domaganie się jasnej i jednoznacznej odpowiedzi od danej firmy na jej oficjalnym forum od ponad 45 dni jest spamowaniem to pozostawię to bez komentarza.

Sam fakt, ze po trzech prosbach nie dostales odpowiedzi powinno Ci dac do myslenia. Ale zeby 45 dni ten temat ciagnac? No bez sensu. Nie odpowiedza Ci i daj sobie spokoj.

taran102
2007-10-23, 18:13
Sam fakt, ze po trzech prosbach nie dostales odpowiedzi powinno Ci dac do myslenia. Ale zeby 45 dni ten temat ciagnac? No bez sensu. Nie odpowiedza Ci i daj sobie spokoj.

Popieram redmana, ile można o jednym. Jak naprawde Cię ten problem tak męczy to napisz list polecony z zapytaniem albo przynajmniej na nkontakt maila a nie w koło piszesz to samo o błędzie, który np. z mojego punktu widzenia najważniejszy nie jest. Są bardziej uciążliwe.W każdej firmie piszącej oprogramowanie czegokolwiek jest jakiś plan, coś poprawia się razem z czymś bo jedno pociąga za soba drugie, prace łączy się w pakiety itd. Często na pytanie kiedy bedzie coś tam nie można udzielić poważnej i zobowiązującej odpowiedzi. Powtarzam, jeżeli problem takie ma dla Ciebie znaczenie to zacznij korespondować indywidualnie i oszczędź nam w koło tego samego.

gleen
2007-10-25, 08:02
Witam

Ponieważ rekorder jest głośny i niewiele można z tym zrobić ( dysk hałasuje swoje i tyle ) proponuję dodać jakieś prosty harmonogram pracy dysku np żeby nie działał w godzinach takich a takich . ja osobiście nioe korzystam z VOD i jak dla mnie dysk poza nagrywaniem nie powinien pracować bo i po co . A tak ogólnie to szanujmy energię bo rekorder w wielu domach żre energie diabli wiedzą po co . Myślę że taką funkcją zdobyli by państwo więcej przychylnych głosów od osób lubiących ciszę i szanujących środowisko w jakim żyjemy. Nowoczesna technologia owszem ale z głową bo praca dysku non stop jest nonsensem .

Piotr

matadores
2007-10-25, 12:05

No i ja własnie już dłuższy czas przymierzam się do wymiany.
Powstrzymuje mnie - wyczytane z forum:

głosna praca - bardzo dla mnie ważne
zawieszanie się
problemy z nagrywaniem

Chcę wymienić zwykłaego na recordera głównie dla nagrywania, więc jesli są problemy - to dyskwalifikacja. VOD mnie nie interesuję, więc nie ma powodu by dysk chodził w nocy (poza nagrywaniem). Mam już istalację podwójną, ale cały czas ię waham. Zwykłay box mi sie nie wiesza. Nie chciałbym tego zmeniać :-)

To jak jest teraz z recorderem? Warto go wziąć? :-)

taran102
2007-10-25, 12:08
Jeżlei kluczowa dla ciebie jest cicha praca recordera to go nie bierz bo cichy nie jest. Pozostałych problemów ja osobiście nie zauważyłem za to funkcjonalnośc oceniam bardzo wysoko.

peterpeter
2007-10-25, 12:08
jak masz 40 zł miesięcznie więcej do wydania i chcesz pól roku szybciej ogladać pewne seriale i filmy oraz masz potrzebę nagrywania
to nie masz się nad czym zastanawieć :):):):):):)

jkfish
2007-10-25, 12:25
To jak jest teraz z recorderem? Warto go wziąć? :-)

Posiadam rekorder od grudnia zeszłego roku i jestem zadowolony.

Co do hałasu to chyba mam jakiś wyjątkowy egzemplarz, ponieważ u mnie ten problem praktycznie nie występuje.
Śpię z żoną w pokoju w którym jest rekorder i ani razu żadne z nas nie miało problemów ze snem ze względu na to urządzenie.

Co do zawieszania się, to parę razy zdarzyło mi się musiałem wyłączyć rekorder z prądu aby usnąć pewne dziwne zachowania oprogramowania,
ale jak na 10 miesięcy użytkowania to były to sporadyczne przypadki.

Co do nagrywania to największym mankamentem był brak możliwości ręcznego ustawienia czasu nagrania (a nie tylko przez EPG),
ale od wrześniowej aktualizacji dodano tą funkcję i nie mam tutaj zastrzeżeń.

Generalnie polecam rekorder, szczególnie osobom które nie mają za dużo czasu na oglądanie telewizji.
Dzięki temu urządzeniu można w dużym stopniu oglądać telewizję wtedy gdy Ty chcesz, a nie wtedy gdy chce tego nadawca.

Do tego funkcja timeshifting to rewelacja.
W tej chwili nie wyobrażam już sobie oglądania telewizji bez możliwości cofnięcia czy włączenia pauzy.
Wcześniej nie zdawałem sobie nawet sprawy jak często może się taka funkcja przydać

taran102
2007-10-25, 12:35
......
Do tego funkcja timeshifting to rewelacja.
W tej chwili nie wyobrażam już sobie oglądania telewizji bez możliwości cofnięcia czy włączenia pauzy.
Wcześniej nie zdawałem sobie nawet sprawy jak często może się taka funkcja przydać

Zgadzam się w 100 procentach. Kiedy oglądam teraz coś na cyfrze też często próbuję sobie zatrzymać program :lol2:

astasze
2007-10-25, 14:23
generalnie zgadzam się z przedmówcami. Mnie wkurza brak możliwości zaprogramowania zapisu od konkretnego czasu (od czasu aktualnego co 30 minut i czasu nagrania co 30 minut - można pominąc). Muszę jednak dodać jeszcze jedną ważną zaletę gdy oglądamy jeden program a zaprogramowaliśmy nagranie innego, to po zakończeniu oglądania pierwszego można rozpocząć oglądanie od początku aktualnie nagrywanego z możliwością przewinięcia nagranych reklam (chyba że dogonimy nagrywany program do czasu rzeczywistego)
Ja bardzo często odpuszczm sobie oglądanie razem z małżonką M jak M (nagrywam inny film, który zaczyna się np o 20:20 i po zakońćzeni M jam M ok 20:50, rozpoczynam odtwarzanie nagrywanego filmu. To jet właśnie to (ale że to jest sieczkarnia to niestety prawda)

jkfish
2007-10-25, 14:37
Mnie wkurza brak możliwości zaprogramowania zapisu od konkretnego czasu (od czasu aktualnego co 30 minut i czasu nagrania co 30 minut - można pominąc).

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź ale nieprawdą jest że nie można ustawić konkretnego czasu nagrania.
Wybierasz na pilocie przycisk List i dalej R.
W okienku planowania nagrania wybierasz pozycję początek nagrania i wpisujesz godzinę naciskając konkretne cyfry na pilocie.
Możesz wtedy wpisać dowolną godzinę. Podobnie postępujesz z czasem końca nagrania.
Jedyne ograniczenie jest bodajże takie że nagranie musi mieć co najmniej 30 minut.

astasze
2007-10-25, 14:48
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź ale nieprawdą jest że nie można ustawić konkretnego czasu nagrania.
Wybierasz na pilocie przycisk List i dalej R.
W okienku planowania nagrania wybierasz pozycję początek nagrania i wpisujesz godzinę naciskając konkretne cyfry na pilocie.
Możesz wtedy wpisać dowolną godzinę. Podobnie postępujesz z czasem końca nagrania.
Jedyne ograniczenie jest bodajże takie że nagranie musi mieć co najmniej 30 minut.

widzisz, na to nie wpadłem. Cofam zatem że mnie wkurza brak rozpoczęcia nagrania od konkretnej godziny.Sieczkarnia pozostaje aktualna.

dzięki za wyjaśnienie i pozdrawiam

acz2
2007-10-25, 18:09
Glosna praca a pozatym wszystko gra.

XavierPL
2007-10-25, 21:36
Macie może też taki objaw jak samoistny reset nbox-a recordera ?? tzn podczas przełanczania kanałów zamula boxa wyskakuje napis test i sie uruchamia ponownie. Zdarzyło mi sie tak właśnie ostatnio wcześniej pare dni przed resetem strasznie go przymulalo podczas zmiany kanałów.Teraz po resecie kanały szybciej się przełanczają tylko na jak długo ?? U was podobne objawy??

crash
2007-10-26, 09:17
Witam starałem się uważnie przeczytać posty ale jak coś się powtórzy to sorki.

Po pierwsze brakuje mi możliwość ręcznego znakowania nagranego materiału. Już tłumaczę o co mi chodzi. Mamy nagrany materiał, oglądamy go sobie do jakiegoś momentu i musimy nagle przerwać oglądanie. Wystarczyło by dopisać trochę kodu aby wykorzystać jeden z nieaktywnych guzików pilota, lub dodać innemu dodatkową funkcjonalność. W ten sposób zrobiła by się lista znaczników. Po co mi to ? Nagrany materiał może oglądać kilka osób i w różnym czasie. Przy takim rozwiązaniu każdy mógłby wrócić do oglądania w momencie, w którym przerwał. Może zaproponuję rozwiązanie, będzie prościej. Do tego celu można by wykorzystać przycisk rec. W monecie kiedy musimy zakończyć oglądanie wciskamy rec a potem stop żeby je zakończyć. Wciśniecie klawisza rec utworzy nam znacznik. Teraz kiedy będziemy chcieli wrócić do nagrania wybieramy go z listy dajemy play i przyciskami prawo – lewo przechodzimy do odpowiedniego znacznika.

Po drugi nie mogę znaleźć tego w opcjach wiec prawdopodobnie tego nie ma. Chodzi mi o możliwość ustawiania nagrywania powtarzalnego. Posłużę się tu obrazkiem z innego tunera aby przestawić jak to wygląda.

http://img177.imageshack.us/img177/5874/5kopiamj1.png

Po trzecie nie można by było wprowadzić opcji usypiania dysku np. 5 min po zakończeniu jego aktywności. Przecież nie cały czas jest coś wgrywane i nie ciągle coś oglądamy z HDD.

Ponadto dlaczego jak wchodzę do EPG to całkowicie zostaje odcięty sygnał, nie można by było zrobić coś ala usługi, które działają na TVN24 i NSport, tzn obraz w górnym rogu a z lewej dostęp do ulubionej listy. Przy pomocy kolorowych klawiszy dodać możliwość przełączania pomiędzy użytkownikami.

Dodałabym również dodatkową funkcjonalność EPG umożliwiającą zaznaczenie danej audycji tylko do oglądania, tzn. oprogramowanie kontrolowałby czas startu zaznaczonej pozycji w EPG i w odpowiednim momencie przełączyłby nas na kanał, który zaplanowaliśmy sobie oglądać. Ponadto wprowadziłbym do EPG trochę kolorów np. dla lepszej informacji, to też nie wymaga od programistów dużego wysiłku. Przykładowo program, który ma być nagrany zaznaczony w EPG byłby kolorem czerwonym a do przełączenia jakimś innym.

astasze
2007-10-26, 10:53
crash odnośnie markowania (niestety dla jednego użytkownika) to ta funkcja jest.
Jeżeli oglądasz nagrany program więcej niż powiedzmy 10 min.(tu mogę się mylić bo dokładnie tego nie sprawdzałem) i wyjdziesz z oglądania (przerwiesz) wciskając przycisk n to właśne takie miejsce jest zapamiętane. Przy ponownym odtwarzaniu masz możliowść wyboru, kontynuuj lub odtwórz ( odpowiednio od miejsca przerwania lub od pocżątku.

Brakuje natomiast takiego markowania gdy dojdziesz do wniosku że dalszy materiał sobie nagrasz bo musisz wyjść z zomu. W takiej sytuacji wciśnięcie klawisza R , powinno skutkować zapisaniem materiału z bufora, zapamiętanie znaczknika i kontynuacja nagrywania.
Obecnie przy odtwarzaniu musisz szukać miejsca od którego przestałeś oglądać.
Ja sobie radzę z tym w ten sposób że na moment zmieniak kanał (bufor wtedy jest opróżniany) i rozpoczynam nagranie po powrocie do oglądanego kanału. Niestety tracisz czasami 3-5 sek wontku.

pozdrawiam.

crash
2007-10-26, 12:05
@astasze nie doczytałem tego w instrukcji, moje niedopatrzenie, ale pozostała część wątku jest do przemyślenia przez programistów n-ki.

astasze
2007-10-26, 12:19
@astasze nie doczytałem tego w instrukcji, moje niedopatrzenie, ale pozostała część wątku jest do przemyślenia przez programistów n-ki.

nie ma sprawy ja też w paru miejscach dałem plamę.
Odnośnie markowania pozycji do oglądania z poziomu list EPG to też już wcześniej dałem propozycję aby wciskjąc OK na wybranym programie a dotyczące czasu przyszłego nie przełączać się na program tylko tworzyć drugą zakładkę na liście nagrań (pod przyciskiem List) i tam dopisywać wybrane pozycje. W przypadku osiągnięcia włąściwego czasu, powinien pojawić się komunikat czy chcę się przłącyć (już nie będę wymagał aby pojawiał się pip z obrazem wybraneo kanału). Ta lista mogłaby być obsługiwana podonbie jak lista nagrań (czerwony => usuń z listy).
pozdrawiam (szkoda że nikt z przedstawicieli enki się tym nie interesuje - przynajmniej tak to wygląda bo nikt nawet nie piernie za przeproszeniem, że mu się podoba lub nie realne w przeciągu roku itd itp.)

spn
2007-10-26, 16:18
Popieram redmana, ile można o jednym. Jak naprawde Cię ten problem tak męczy to napisz list polecony z zapytaniem albo przynajmniej na nkontakt maila a nie w koło piszesz to samo o błędzie, który np. z mojego punktu widzenia najważniejszy nie jest. Są bardziej uciążliwe.W każdej firmie piszącej oprogramowanie czegokolwiek jest jakiś plan, coś poprawia się razem z czymś bo jedno pociąga za soba drugie, prace łączy się w pakiety itd. Często na pytanie kiedy bedzie coś tam nie można udzielić poważnej i zobowiązującej odpowiedzi. Powtarzam, jeżeli problem takie ma dla Ciebie znaczenie to zacznij korespondować indywidualnie i oszczędź nam w koło tego samego.

Jeśli chodzi o listy wysyłane pocztą tradycyjną i reklamacje listowne to jak na razie to jest wymienianie się pismami bez uzyskania konkretnej odpowiedzi i za każdym razem w kółko ta sama regułka, że to wina boxa i namawiają do wymiany (jak widać nie przyjmują do wiadomości, że od września 2007 box był wymieniany dwukrotnie;), nie wspomnę już o tym, że osoby, które odpowiadają na korespondencję nie mają zielonego pojęcia o pracy boxa a także o poprzednich listach wysyłanych przez danego abonenta ;) super firma nie ma co, a nie tak dawno szpanowali, że mają nowy sposób obsługi abonentów, dzięki któremu cała korespondencja od konkretnego abonenta dostępna jest w każdej chwili dla każdego konsultanta i pracownika biura :D). Osobiście nie mam nic przeciwko wymianie poza tym, że to tracenie czasu po raz N-ty! Lipa ogólnie, ale może przynajmniej posty na tym forum odstraszą potencjalnych klientów Nki ;)

(...) w koło piszesz to samo o błędzie, który np. z mojego punktu widzenia najważniejszy nie jest. Są bardziej uciążliwe. (...)

Fakt, wymaganie od recordera tego, żeby nagrywał i odtwarzał nagrania bez problemów jest ponad możliwości techniczne nbox recordera :D Podobnie jak to, żeby timeshifting działał tak jak do tej pory (przed wrześniem). O samej szybkości działania sprzętu już nie wspomnę ;)

spn
2007-11-01, 11:54
Hmm jest 1 listopada a zapowiadanej na koniec października aktualizacji jak nie było tak nie ma...

karolpyt
2007-11-01, 11:55
Mi się wydawało, że była zapowiadana pod koniec listopada a nie października.

spn
2007-11-01, 12:00
Mi się wydawało, że była zapowiadana pod koniec listopada a nie października.

W sumie to nie wiadomo dokładnie bo prezes najpierw mówił koniec listopada, potem, że nowe serwisy internetowe będą od początku listopada, a potem, że aktualizacja pod koniec miesiąca (w domyśle października). No, ale wg mnie realny termin to pewnie po Nowym Roku znając Nkę :D Lipa! Poza tym dziwi mnie fakt, że Nka zbiera różne "poprawki" i wysyła je w paczce. Jeśli część rzeczy jest już gotowa to wystarczy je przesłać, a resztę wtedy, gdy będą dostępne. Przecież w większości przypadków box aktualizuje się sam bez absorbowania użytkownika. Ale jak widać to kolejna sprawa niezrozumiała dla Nki ;) A abonentów mają w głębokim poważaniu.