PDA

Zobacz pełną wersję : Powtórki Picture Box - co Wy na to ?

pkowalsk
2008-01-08, 16:02
Chciałem poruszyć , kiedyś już rozpoczęty temat powtórek w kolekcji PictureBox. Ponieważ ktoś kiedys na tym forum zapytał dlaczego ponownie pojawiają się te same filmy w tej kolekcji. Wtedy odpowiedź ze strony N-ki była taka że filmy powtarzają się tylko dlatego że początkowy okres był okresem testowym i usługa udostępniona była za friko, czyli gratis.
Uspokoiłem się trochę wierząc iż w dłuższej perspektywie nie będą się już pojawiały powtórki tych samych filmów.

No ale mój spokój nie trwał za długo.
W dniu dzisiejszym przeglądnąłem sobie plan filmów w usłudze PictureBox na nadchodzące tygodnie i oto co znalazłem :

18 styczeń - The Bourne Supremacy - film był dostępny już w okresie płatnym
8 luty - The Interpreter - film był już dostępny , nie pamiętam jedynie czy w okresie płatnym
8 luty - Skeleton Key - film był dostępny już w okresie płatnym
oraz w kolejnych tygodniach :
Scorpion King - film był dostępny już w okresie płatnym
Mumia - film był dostępny już w okresie płatnym (niedawno)
Mumia Powrót - film był dostępny już w okresie płatnym (niedawno)
Van Helsing - film był dostępny już w okresie płatnym (film zniknął w ubiegłym tygodniu)
i uwaga !!!!!
King King - właśnie promowany. Obecnie dostępny. Za parę tygodni znowuż.
Nadchodzi Polly - film jest obecnie dostępny już w okresie płatnym. Za parę tygodni znowuż
The Bourne Identity - film był dostępny już w okresie płatnym

Obawiam się że takowych przykładów mnożyć się będzie więcej.
Moim zdaniem to skandal i kradzież. W opisie usługi jest informacja o dodawaniu co tydzień nowych filmów, a nie tych które były w ofercie (usłudze) np. przed dwoma miesiącami.

Mam nadzieję (pewnie się przeliczę) że ktoś z N-ki raczy nam to wytłumaczyć. Bo jak dla mnie jest to już spora przesada , i na chwilę obecną powód do zerwania umowy na usługę.

brinx
2008-01-08, 16:15
Pewnie powiedz ze to co bylow HD puszcza w SD a to co w SD pojdzie w HD :) :spoko:

pkowalsk
2008-01-08, 16:36
Pewnie powiedz ze to co bylow HD puszcza w SD a to co w SD pojdzie w HD :) :spoko:

A to co było z stereo pójdzie w mono i vice versa :-)
(bo o 5.1 możemy pewnie zapomnieć) :-(

GDA
2008-01-09, 08:19
Moim zdaniem to skandal i kradzież.
Mocne słowa !

Ja bym się nie dał okradać - czytaj: nie wykupuj usługi ;-)
poza tym jakim cudem VOD ma się różnić od pozostałych kanałów filmowych "premium" ?

Zawsze było tak że jest pewien repertuar który nadawany jest "w kółko" i to raczej się nie zmieni szybko

btw: w jednym z tematów na forum widziałem całkowicie odwrotną rzecz, prośbę o rozpoczęcie (powtórzenie) seriali od początku - także ile abonentów tyle zdań i operator wychodzi z tego założenia że przybywa coraz więcej abonentów nowych którzy również chcą oglądnąć te filmy które były już dostępne

Bodan_n
2008-01-09, 10:13
Między kanałami premium a vod jest jednak subtelna różnica.
Tak mocnych słów jak pkowalsk bym nie użył jednak jest dużo prawdy w tym co pisze.

verde
2008-01-09, 10:27
Mocne słowa !

Ja bym się nie dał okradać - czytaj: nie wykupuj usługi ;-)
poza tym jakim cudem VOD ma się różnić od pozostałych kanałów filmowych "premium" ?

(......)

To trochę nie tak. Kupując kanał premium (VOD) nie możesz wiedzieć, co bedzie nadawane za miesiąc, dwa lub trzy. Jest to rodzaj umowy polegający na zaufaniu: płacę i dostaję w zamian produkt z grubsza odpowiadający cenie (w tym przypadku 4 lepsze lub gorsze, ale jednak premiery tygodniowo).
A mamy tak jak pisał pkowalsk: Polly jest juz trzeci raz. W programie do marca nie ma chyba żadnego nowego filmu, a większość z zapowiadanych zostanie pokazana po raz trzeci. Efekt jest taki, że rzeczywista cena PB to nie 30, ale co najmniej 60 pln miesięcznie (w tej chwili przez najbliższe kilka miesięcy mam płacić za coś, co zostało mi już raz sprzedane (albo i dwa razy).

A porównanie z kanałami premium jest nie na miejscu: tam powtórki są obok nowości, a nie zamiast i kanał premium pokazuje jednak więcej niż 16 filmów miesięcznie w kółko, więc powtórkami wypełnia ramówkę pomiędzy premierami.

GDA
2008-01-09, 11:16
Ok przekonaliście mnie :-)

czyli wychodzi na to że szumnie zapowiadany VOD w TNG to nie jest to co być powinno, a skoro nie jest tak to wg mnie powinna się zmienić formuła VOD - kazdy film powinien być dostępny za odpowiednią kwotę od 1 zł do 14 zł w zalezności od gatunku i daty wydania :)

zresztą taką bibliotekę filmów oferuje TP SA oferując bodajże 900 tytułów na dzień dzisiejszy

jack
2008-01-09, 11:26
A to nie byłby wcale głupi pomysł, każdy film powinien być dostępny przez tydzień w HD, później zastępowany wersją SD. W ten sposób byłoby więcej HD jednocześnie oszczędzjąc miejsce na dysku.

jack
2008-01-09, 11:30
Ok przekonaliście mnie :-)

czyli wychodzi na to że szumnie zapowiadany VOD w TNG to nie jest to co być powinno, a skoro nie jest tak to wg mnie powinna się zmienić formuła VOD - kazdy film powinien być dostępny za odpowiednią kwotę od 1 zł do 14 zł w zalezności od gatunku i daty wydania :)

zresztą taką bibliotekę filmów oferuje TP SA oferując bodajże 900 tytułów na dzień dzisiejszyW VOD sprawdza się jedynie formuła nScreen i premiery VOD. Na PictureBoxa szkoda miejsca przy obecnej cenie. Fajnie jest oglądać filmy w 16:9 ale nie za wszelką cenę. Do czegoś takiego to lepiej za mniejszą kasę zrobic zwykły kanał filmowy, i tak kto będzie chciał to sobie nagra, a miejsce na dysku recordera jest cenniejsze od zawartości PictureBoxa. Zobaczymy czym będzie HBO Digital, o ile będzie.

W miejsce PB najlepiej dać więcej premier w HD (czy nawet seriali nScreen), dźwięk DD5.1, napisy

Pawel85
2008-01-09, 11:54
No cóż do tej pory chwaliłem sobie Picture Box bo zawsze jakiś ciekawy film sobie obejrzałem. Ale oglądając zapowiedzi na kolejne tygodnie też się wkurzyłem. Wolałbym już więcej starszych filmów a nie w kółko Mumie, Króla Skorpiona itp. Przecież Universal ma bogaty zbiór filmów a tutaj dają nam jakieś ochłapy.

Faktycznie jak to ma tak wyglądać to lepiej żeby powstał kanał na wzór Studio Universal w 16:9 i dołączył do pakietu hity filmowe a miejsce zarezerwowane dla Picture Box przeznaczyć na np. inne materiały VOD, których do tej pory nie było czyli filmy popularnonaukowe, koncerty itp.

pkowalsk
2008-01-09, 11:59
W VOD sprawdza się jedynie formuła nScreen

Formuła tak, z zawartością - nie bardzo. Skończyły się seriale : MagdaM, Twarzą w Twarz, Kryminalni, Dexter, Odwróceni,
Na styczeń zaplanowano jedynie:
1 odcinek Medium,
4 odcinki The Office
1 odcinek Heroes
1 odcinek Dr.House.
1 odcinek Desperatek

Wybaczcie jeżeli coś pominąłem.
Trochę mało jak na cały miesiąc i 30 PLN-ów za miesiąc. Racja ?

Bodan_n
2008-01-09, 12:06
Jak dla mnie czylii osoby, która nie jest na bieżąco z nowościami formuła Picture Box jest jak najbardziej OK.
Jednak na powtórki filmów się nie zgodzę.
Jeżeli w tej dziedzinie nic się nie zmieni po prostu zrezygnuję z tej opcji i zaoszczędzę 40 zł.
Zastsnawiam się nad tym coraz bardziej, ponieważ w podobnej cenie można nabyć pakiet canal+ bez cyfry.

pkowalsk
2008-01-09, 12:39
Rozważam podobne posunięcie.

jack
2008-01-09, 12:53
Dokładnie, 40 zł dawać jak za to można wziąść Canal+? Trzeba by tylko zainwestować w drugi dekoder. Ja póki co postawiłem na HBO ale jak wesja HD bedzie miał tyle powtórek co Nonstopkino to też rozważę Canal+ za 45PLN a może nawet mniej jak stracą ligę.

Myślę też że to może być początek walki o klienta.

GDA
2008-01-09, 13:15
Trzeba by tylko zainwestować w drugi dekoder.

Od 50 złotych na allegro ;-) takze inwestycja nie aż tak droga

Montana
2008-01-09, 13:22
Teraz to juz wiedziecie czemu byla(jest)promocja PB+nscrean za 40zł ;) bo tam nic nie ma,a jak beda to powtórki.
Miałem to samo co Wy jak wszedl recorder i dali miesiac gratis VOD a pózniej przez 6 miesiecy musialem bulic 30zl.Przez te polroku obejrzalem z 10 filmow i koniec a za reszte musialem placic,dlatego zrezygnowalem z tego jaknajszybciej.
Moim zdaniem jak to ma byc TNG to niech zrobią VOD takie jak w XBOX LIVE.Niech wszytkie filmy jakie mają przerobia jako pliki.Sygnal zwrostny juz jest(nportal).Wystarczylo by teraz tylko zamowic dowolny film lub serial przez BOX.Przez net wysłał by prośbe a drogą satelitarną pobrał by oczekiwany film.Owszem jest jedna wada ze troszkie by sie czekalo na film lub serial,ale za to wiecej ludzi by z tego korzystalo niż do tej pory.Po za tym byl by dostep do wiecej liczby seriali i filmow.Albo poprostu był by abonament 20zl i w ramach tej kwoty mozna by bylo sobie wybrac filmy lub seriale,a niewykorzystana kwota przeszla by na kolejny miesiac

Pawel85
2008-01-09, 14:36
Na styczeń zaplanowano jedynie:
1 odcinek Medium,
4 odcinki The Office
1 odcinek Heroes
1 odcinek Dr.House.
1 odcinek Desperatek
Medium jest dodawany jeden odcinek na tydzień więc ile tygodni tyle będzie odcinków podobnie w przypadku Housa.
Heroes też jest nowy odcinek co tydzień (chociaż były opóźnienia) ale tutaj drugi sezon ma tylko 11 epizodów wiec niedługo się skończy.
Desperatki niedługo powinien być ostatni 10 epizod (strajk).
The Office to w ogóle nic nie wiadomo, najpierw dodali dwa odcinki, następnego dnia kolejne dwa a teraz cisza.

Czytałem już info o tworzonych trzech serialach przez TVN (jak zwykle pewnie poziom TwT albo jeszcze gorzej :zly: ) więc pewnie tym zapchają wiosną nScreen.

pkowalsk
2008-01-09, 15:55
Medium jest dodawany jeden odcinek na tydzień więc ile tygodni tyle będzie odcinków podobnie w przypadku Housa.
Heroes też jest nowy odcinek co tydzień (chociaż były opóźnienia) ale tutaj drugi sezon ma tylko 11 epizodów wiec niedługo się skończy.
Desperatki niedługo powinien być ostatni 10 epizod (strajk).
The Office to w ogóle nic nie wiadomo, najpierw dodali dwa odcinki, następnego dnia kolejne dwa a teraz cisza.

Czytałem już info o tworzonych trzech serialach przez TVN (jak zwykle pewnie poziom TwT albo jeszcze gorzej :zly: ) więc pewnie tym zapchają wiosną nScreen.

Sprawdż sobie proszę na stronie N - jest tam lista dokładnych odcinków które będa w Nscreen w styczniu. Jak zauważysz nici z Medium czy Housa czy Heroesów co tydzień. Niestety

Pawel85
2008-01-09, 16:55
Sprawdż sobie proszę na stronie N - jest tam lista dokładnych odcinków które będa w Nscreen w styczniu. Jak zauważysz nici z Medium czy Housa czy Heroesów co tydzień. Niestety

Na stronie N są wypisane jakie odcinki obecnie są dostępne. Był już ten temat poruszany przy starcie nScreen kiedy też były obawy że będzie jeden odcinek na miesiąc a nie na tydzień.

gusti
2008-01-09, 19:05
No fajnie...
Wy narzekacie a możecie rozwiązać umowę na VOD
A co ja mam powiedzieć gdy wymieniłem nboxa na recordera w promocji i jestem na to skazany na całe 2 lata :(
Zamiast tych 40 zł(trochę bym dołożył) to bym wolał opcje HD cyfry +

Bodan_n
2008-01-09, 19:21
Coś za coś. Wielu z nas zapłaciło za dekoder 450 zł.

piotresce
2008-01-09, 23:20

piotr-em
2008-01-10, 00:25
******....
Regulamin forum

§ I
Na łamach forum kategorycznie zabrania się:

2. Umieszczania treści wulgarnych i niedozwolonych przez co rozumie się:
a) niewyszukane słownictwo

Pawel85
2008-01-10, 11:19
No fajnie...
Wy narzekacie a możecie rozwiązać umowę na VOD
A co ja mam powiedzieć gdy wymieniłem nboxa na recordera w promocji i jestem na to skazany na całe 2 lata :(
Zamiast tych 40 zł(trochę bym dołożył) to bym wolał opcje HD cyfry +
Ja natomiast brałem recordera w promocji więc przez rok też muszę mieć obie kolekcje VOD. Zresztą i tak miałem wziąć nScreen a Picture Box traktowałem jako swego rodzaju dodatek (co tam 10zł na miesiąc, zawsze się coś obejrzy). Ale jeśli mają w kółko lecieć kilka tych samych filmów to jest to normalna kpina z abonentów.

darces2
2008-01-12, 18:33
czekają nas same powtórki są takie tygodnie ze na cztery filmy cztery lub trzy powtórki sparwdzcie sobie na stronie picturebox z takim badziewiem to sie jeszce nie spotkałem to SKANDAL!!!!!!!!!!

Pawel85
2008-01-12, 19:02
No niestety, zaczynają odwalać kichę z Picture Box. W Anglii przykładowo w Picture Box dochodzi 7 filmów tygodniowo i jest mniej powtórek niż u nas przy rotacji 4 filmy/tydzień.

Chociaż jestem pozytywnie nastawiony do N, to niestety ale z PB zaczyna się robić kpina z abonentów.

marcin7650
2008-01-12, 19:28
Zobacznie poniżej, już niedługo nowości:)
Mumia i Nadchodzi Polly, Tłumaczka, itd. po raz n-ty :)

http://www.picturebox.tv/poland/

I tak: dziś mamy sobotę 12/01/2008.
13/01/2008 ładują nowe filmy.

Poniżej "nowości" na kolejne tygodnie:

"Tłumaczka" znowu za 2 tyg. !
"Król Skorpion" za 4 tyg. !
"Mumia" za 5 tyg. !
"Mumia powraca" za 6 tyg. !
"Van Helsing" za 7 tyg. !
"King Kong" HD (?) za 8 tyg!
"Nadchodzi Polly" za 9 tyg!

no i tego tygodniowa nowość:

"40-letni prawiczek" ponownie za 10 tyg!

Przecież to jest lub niedawno było na dysku !!!

Jak dobrze, że mogę zrezygnować z kolekcji, niedobrze, ze dopiero z 30/04/2008 !

arekw
2008-01-13, 10:51
Mozna sie zalamac. W Anglii kosztuje ta usluga 5 funtow, czyli jakies 24zl przy angielskich zarobkach i przy 7 filmach tygodniowo, a u nas 30zl, 4 filmy na tydzien i potem laskawie robi sie "promocje" za 20zl przy ozenieniu PB z nscreen. PictureBox to oszustwo (ze wzgledu na ogromna ilosc powtorek) i nie moge sie doczekac az bede mogl z tego zrezygnowac. Niestety, podobnie jak Pawel85 rok musze sie z tym meczyc.
HBO za 25zl to bylby duzo lepszy deal. Ustawi sie nagrywanie paru filmow i masz picturebox:) I to duzo nowszych filmow.

Uryn
2008-01-13, 11:00
Nie masz picrutebox - po pierwsze niestety nie 16/9 i słabsza jakość obrazu:((. A po drugie w PB lecą starocie z tvn7 (np. gladiator, bethowen), a nie filmy tylu deja vu. Więc lepiej ustaw se nagrywanie na tvn7;].

maretzek
2008-01-13, 19:19
To jest oszustwo !!!!! Pobierają od nas opłaty za te same kilkakrotnie nadawane filmy

piotr-em
2008-01-13, 19:30
To jest oszustwo !!!!! Pobierają od nas opłaty za te same kilkakrotnie nadawane filmy
Płacę abonament radiowo-telewizyjny za osiemdziesiąty raz puszczony film Sami Swoi.
Opłacam co miesiąc pakiet hity filmowe, gdzie na kanale Wojna i Pokój (na początku- świetnym) repertuar ogólnie można nazwać niezmiennym.
Opłacam abonament Cyfrowego Polsatu za powtórki meczów sprzed trzydziestu lat.
Więc PictureBox nie jest jakimś wyjątkiem.

peterpeter
2008-01-13, 19:36
na Wi P jest mniej powtórek niż na bardziej sztandarowych kanałach :):):):)

piotr-em
2008-01-13, 19:43
na Wi P jest mniej powtórek niż na bardziej sztandarowych kanałach :):):):)
No nie przesadzajmy- filmy są świetne, ale powtórek jest niemało :)

Bodan_n
2008-01-13, 19:44
Płacę abonament radiowo-telewizyjny za osiemdziesiąty raz puszczony film Sami Swoi.
Opłacam co miesiąc pakiet hity filmowe, gdzie na kanale Wojna i Pokój (na początku- świetnym) repertuar ogólnie można nazwać niezmiennym.
Opłacam abonament Cyfrowego Polsatu za powtórki meczów sprzed trzydziestu lat.
Więc PictureBox nie jest jakimś wyjątkiem.

I tutaj całkowicie nie masz racji!
Wszystkie wymienione (oprócz N) telewizje, to telewizje STAREJ generacji. Od nich wymagamy dużo mniej!
Picture Box - to element TELWIZJI NOWEJ GENERACJI i tutaj (przynajmniej ja - nie wiem jak Ty) możemy domagać się lepszych czyli wyższych standardów. :D
W końcu to nie My wymyśliliśmy tę nazwę a do czegoś ona obliguje.

maretzek
2008-01-16, 11:39
VOD działa na innej zasadzie niż programy telewizyjne
to jest usługa !!!!!! to nie jest kanał telewizyjny
należą nam się cztery premiery tygodniowo
premiery ! a nie powtórki

Bodan_n
2008-01-16, 12:11
VOD działa na innej zasadzie niż programy telewizyjne
to jest usługa !!!!!! to nie jest kanał telewizyjny
należą nam się cztery premiery tygodniowo
premiery ! a nie powtórki

Masz całkowitą rację. Tego się trzymajmy!!!

Ania
2008-01-19, 15:43
http://nhdtv.pl/forum/showthread.php?t=4478

nie powielajcie swoich watków i nie powielajcie tych samych wypowiedzi w kilku miejscach.

Watek tylko zamykam i narazie pozostawiam - zapraszam do pisania w tym zalozonym juz jakis czas temu.